3 gedachten over “CDA levert ook in bij burgemeesters”

  1. De grote invloed van het CDA binnen de coalitie tekent zich kennelijk nog niet af in de burgemeestersbenoemingen, maar dat ligt vast aan de tanende macht van Balkenende. Nu het CDA met de helft minder kiezers de helft van het aantal ministers heeft veroverd zal dat wel weer veranderen.

  2. Voor zover ik het begrijp heeft het ook met de gemeenteraden te maken en daar zijn weer de verkiezingen de bepalende factor voor (gemeenteraadsverkiezingen). Er zijn denk ik in gemeenten relatief veel plaatselijke belangen en die zullen misschien minder snel een CDA-er kiezen?

  3. Vroeger werd de burgemeester aangewezen en geparachuteerd door een groepje kamerleden die dat in hun portefeuille had. ‘Neem jij Arnhem, dan nemen wij Amersfoort en St. Annaparochie’. Dat ging van handjeklap.
    Tegenwoordig kiest de Gemeenteraad. Die benoemt eerst een commissie, en de commissie praat met de sollicitanten en adviseert. De Gemeenteraad neemt dat advies (meestal) over, stuurt dat op aan de Commissaris van de Koningin en die belt Beatrix op met de uitslag.
    Ai! Aangezien het CDA in de gemeenteraden in veel grote en middelgrote steden een splinterpartij is geworden, komen die CDA burgemeesters nergens meer aan de bak. Behalve als het gaat om heel goede bestuurders, maar dat zijn die CDA burgemeesters waarschijnlijk dus niet. Die kunnen alleen nog terecht bij hun achterban in de kleinere plaatsen en de dorpen. tot voor kort hadden ze nog wel achterban in Brabant en Limburg, maar we weten allemaal waar die naartoe verkast is.

Reacties zijn gesloten.