Burgemeester Eindhoven verbiedt demonstraties Pegida bij Al Fourqaanmoskee permanent

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven heeft verklaard dat Pegida nooit meer toegestaan zal worden bij de Al Fourqaan moskee te demonstreren of bij welke moskee in Eindhoven dan ook. Men mag daarentegen wel degelijk op het Stadhuisplein komen demonstreren, waar de gemeente Eindhoven beter in staat zal zijn de veiligheid en omstandigheden te controleren.

Ik vind het een goede beslissing. Die moskeeën liggen midden in woonwijken, en als het uit de hand loopt zijn het de omwonenden die met schade aan hun tuinen of auto’s komen te zitten, of zelfs ook fysiek gevaar lopen, of ze nu iets met die demonstratie te maken willen hebben of niet.

Demonstreren is een recht, maar dat gevaar van het uit de hand lopen heeft voor een belangrijk deel te maken met een ander punt, namelijk dat je die bij moskeeën geplande demonstraties van Pegida nauwelijks demonstraties kunt noemen maar gewoonweg provocaties zijn, met hun infantiele varkenslapbak of –barbecueplannen. Ze zijn slechts bedoeld om moslims en de islam te beledigen, er wordt helemaal niks gedemonstreerd. Het gaat Wagensveld erom na de reactie op zijn provocatie te kunnen roepen dat moslims zo gevaarlijk en gewelddadig zijn, als die hem terecht hun wijk uit willen werken.

Wat er gebeurt als Wagensveld zijn provocaties niet kan uitvoeren hebben we anderhalve week geleden bij zijn mega-demonstratie op het Stadhuisplein gezien. De grote leider Wagensveld bleek niet eens een discussie met de zestienjarige Cihan aan te willen/durven gaan, “omdat hij de autochtone Nederlanders wat verplicht is maar hem niet.” Hij heeft daarna nog aangekondigd elke twee weken weer op het plein te komen zitten. Nou ja, elke stad heeft zo zijn vaste zonderlingen. Misschien kan stadsprediker Arnol Kox hem elke twintig minuten over Jezus in zijn oor komen toeteren.