Buma stilletjes in de clinch met D66

CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma wil Nederland meer zelfvoorzienend maken op landbouwgebied.

De graankraan uit Oekraïne of Rusland kan zomaar worden dichtgedraaid. Het kan zomaar dat de groenten uit Kenia of Tanzania ons niet meer bereiken. Daar moet je je op voorbereiden.
(Volkskrant)

De concrete formulering van Buma is onzinnig. Er komen geen noemenswaardige hoeveelheden graan uit Oekraïne of Rusland naar Nederland. Voorts zijn verse Afrikaanse moestuinproducten veeleer bestemd voor hoger gesalarieerden in de winter dan dat er een algemeen tekort aan groenten is. Op de eerste plaats ondersteunen zijn uitspraken belangen van de traditionele aanhang van het CDA op het agrarische platteland.

Toch heeft hij een punt. Essentiële voorzieningen moet je zoveel mogelijk in eigen huis (EU) houden. In diverse vormen is dit op Krapuul al vaker ter sprake gebracht.

En het is een tactisch slimme opmerking aan de rechterzijde van het politieke spectrum. Buma speelt in op angstgevoelens en nationalisme. Daarmee gaat hij in tegen het ultra-liberalisme van concurrent D66, die marktkrachten vrij spel wil geven en in die hoedanigheid de grootste pleitbezorger is van het TTIP.

1 gedachte over “Buma stilletjes in de clinch met D66”

  1. Ergens verstopt in het artikel staat ook nog dat die koeien weg moeten. Dat is een waarheid als een koe, maar dat zal zijn achterban hem wel weer kwalijk nemen, en dan moet hij weer gaan verklaren dat hij dat niet gezegd heeft en bla bla bla meer van hetzelfde etc.

Reacties zijn gesloten.