Bruin I was bereid tot ijzingwekkende compromissen met Wilders

In de Volkskrant staat een reconstructie van de val van het kabinet Bruin I, deels gebaseerd op dagboekaantekeningen van Gerd Leers.

Wat wij hier op Krapuul van meet af aan al sterk vermoedden wordt door Leers bevestigd: alhoewel in naam slechts gedoogpartner, had Wilders in werkelijkheid in vrijwel alles een beslissende stem.

Dat Wilders zich gewoon in zijn eigen kutlandje wil terugtrekken met een hek met wachttorens en machinegeweren eromheen om al te allochtone of MOE-landachtige types buiten de deur te houden, en de rest van de wereld – misschien op Israël en de VS na – het liefst ziet verrekken wisten we ook al. Dat laatste blijkt ook de reden geweest te zijn voor de val van Bruin I, toen de door Wilders zo vurig gewenste miljardenbezuiniging op ontwikkelingshulp zelfs voor het CDA een brug te ver bleek. Althans, niet voor Maxime Verhagen, want die had al ruimhartig anderhalf miljard toegezegd aan Wilders, maar wel voor de verantwoordelijke minister Ben Knapen.

Verhagen voorzag een splijting van het CDA als hij Ben Knapen zou moeten laten gaan (een splijting die hij al slechts ternauwernood had weten te voorkomen op het befaamde congres waar tot samenwerking met de PVV werd besloten, en waar Camiel Eurlings hysterisch stond te krijsen dat Verhagen de principes van het CDA nooit zou verloochenen – christelijke barmhartigheid voor de armen der aarde lijkt me overigens één van die principes).

Dus kwam Verhagen terug op zijn toezegging en zou Wilders voor lul komen te staan met lege handen, en die pikte dat natuurlijk niet. Hoogst vermakelijk allemaal, als je tenminste even probeert te vergeten hoeveel mensen je in de Derde Wereld wel niet kunt helpen met anderhalf miljard euro.

Maar in een terzijde in het Volkskrantartikel komt een nog veel ranzigere aangelegenheid aan de orde, waar wederom de zwaarwegende stem van Wilders een cruciale rol in speelde: ten tijde van de burgeroorlog in Libië zouden er 250 gewonden in Nederland opgevangen gaan worden. Wilders voelde hier echter niets voor:

Ik heb geen zin om gewonden uit een islamitisch land in Nederlandse ziekenhuizen op te nemen.

Aanvankelijk hield Rutte zijn poot stijf, hij wilde het toch gewoon doorzetten. Maar uiteindelijk werd er een compromis bereikt tussen Wilders en Uri Rosenthal: er werden slechts 52 gewonden hierheen gehaald.

Ik vind het nauwelijks te bevatten. Wat Wilders gezegd heeft, maar ook dat een Uri Rosenthal daar dan over gaat zitten onderhandelen. Maar goed, die man leek altijd al in een soort van parallel universum te verkeren.

Maar stelt u zich eens een ziekenzaal voor met 200 kermende gewonden. Er zijn veel teveel patiënten en er is gebrek aan alles. Wilders treedt binnen. Hij bekijkt onaangedaan de mensen met gruwelijke verminkingen en etterende wonden om zich heen en kondigt vervolgens aan dat hij ze niet gaat helpen omdat ze uit een islamitisch land komen.

Ik moet zeggen dat zelfs ik hier toch enigszins van sta te kijken. Ik dacht altijd dat hij die PVV-waanzin vooral verkondigde om zijn eigen carrière veilig te stellen, en daarom electoraal gunstige rabiaathaatblaat produceerde, maar uit dit incident blijkt onversneden xenofobe haat. Wilders voorkwam actief dat Nederland essentiële medische hulp bood aan oorlogsslachtoffers. Deze leider van ‘een volstrekt normale partij’ blijkt iemand die er niet voor terugschrikt zijn handen welbewust in zijn zakken te houden terwijl er 200 mensen liggen te kreperen, nee gaat zelfs verder: houdt ook actief ánderen tegen die wél hadden willen helpen.

We kunnen dus stellen dat het zeer waarschijnlijk is dat Geert Wilders hier door persoonlijk ingrijpen op zijn minst ernstig fysieke schade, en misschien wel de dood van enkelen van die 200 Libische gewonden veroorzaakt heeft. En waarom? Omdat ze uit een islamitisch land komen. Wilders deinst er niet voor terug mogelijkerwijze ernstige, levensbedreigende fysieke schade te laten ontstaan bij mensen omdat ze uit een islamitisch land komen. Met zo iemand hebben we hier te maken.

Verder, en dat is eigenlijk nog steeds het allerergste: de VVD en het CDA hebben dit laten gebeuren, hebben zich compleet laten ringeloren door Wilders. Dat er maniakken als Wilders rondlopen is erg genoeg, maar dat je er niet op kunt vertrouwen dat ‘normale’ politieke partijen dergelijk tuig nog niet met een stok aan zouden willen raken is het grootste gevaar.

Dat Wilders schadelijk was wisten we al, maar nu weten we ook met zekerheid hoe ver hij wil gaan: heel erg ver.

17 gedachten over “Bruin I was bereid tot ijzingwekkende compromissen met Wilders”

 1. Vreemdelingenhaat en dat voor een halve Indo.Kan het nog bizarder? Jawel, nog veel meer. Snijden in Ontwikkelingshulp, je noodlijdende medemens laten stikken, alleen met het argument dat de zorg voor onze ouderen miljarden nodig heeft.Hebben onze ouderen niks te vreten? Krijgen ze geen medische hulp? Liggen ze met etterende wonden op de grond in plaats van in bed? Wilders is een harteloze egoist die precies verwoordt wat de man in de straat zegt.En dan het keiharde onderscheid maken tussen gewonden.Geen moslims opnemen, maar wel joden en christenen. Hoe verzin je het.Medemenselijkheid is ook ver te zoeken bij deze geblondeerde klootzak. – DEEL REACTIE GEWIST IVM REGELS.

 2. Na de volgende verkiezingen zal ook de PvdA zich in het “tot elke concessie bereid “kamp scharen …. Net zoals de Duitse Sociaal Democraten vóór stemde bij het verbieden van de Communistische partij …

 3. De PvdA in Den Haag heeft al een voorzetje gedaan , en in weze is de liefdesverklaring van de PvdA aan Misbaar Rotterdam een vergelijkbare … Daar richt de PvdA alle pijlen op de NIDA … en laat hun toekomstige coalitiepartner “Misbaar Rotterdam “met rust …

 4. Na de volgende verkiezingen stelt de pvda niets meer voor, de pvv waarschijnlijk des te meer,ons land wordt er niet beter op.

 5. Uit de VK:
  ‘Premier Rutte was dag en nacht bezig de argwanende PVV-leider tevreden te houden, ten koste van zijn bewindslieden. Die vreesden op hun beurt Ruttes woede-uitbarstingen.’

  Rutte’s glimlach verbergt een keiharde rechtse diehard. Iemand die het liefst zelf ook met de PVV mee zou doen.

 6. @sjaax: de foto bovenaan het artikel in de VK zegt het allemaal. Het zijn gewoon dikke maatjes.

 7. @Sjaax: ik heb van Rutte eerder de indruk dat het iemand is die geen enkele notie heeft van waar hij mee bezig is. Zeg maar je gemiddelde middenkader manager. En die is premier van dit land HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

 8. En de oplossing is…..???

  Jahoor, de financiering van de politieke partijen openbaar maken, gelijk de beloofde transparantie in de politiek bewaarheid maken en moet dan Wilders/PVV met de broek omlaag.

 9. @Knager,

  Dat je moest huilen interesseert me niet. Graag een inhoudelijke bijdrage over de machtsuitoefening van Wilders.

 10. @nexus, de financiering van de PVV zal de gemene adept aan zijn reet roesten, waarschijnlijk. Ze moeten regeren.

  @Knager, ik ben al weg, gelukkig. Verder negeer ik je gewauwel maar een beetje.

  Dit is overigens wel het einde voor de aanname dat de PVV een verlengstuk van de VVD zou zijn. Ook van het fabeltje dat Wilders niks tegen moslims zou hebben. En van zijn “joods-christelijke en humanistische” traditie, toch al een onhoudbare, parodoxale bewering.

 11. Hey Knager… Wanneer wordt jij eens wakker ?

  Jij bent liever zo een plastisch chirurg die als het mis gaat zich verschuilt achter een leger advocaten omdat je een prutser bent. Dan ben ik liever een held een arst zonder grens die het niet voor het geld doet maar waarvoor de arts in het leven is geroepen kogels ontwijkend mensen helpend.

  Jij daarentegen bent een lafbek en in een ontkennende fase.

 12. Knager: “..Artsen zonder grenzen”

  Waar liggen jou eigen grenzen, Knager?
  Bij je eigen etniciteit, zeker?

 13. @nexus:
  [Knager: “..Artsen zonder grenzen” Waar liggen jou eigen grenzen, Knager? Bij je eigen etniciteit, zeker?]

  Het zou mij niet verbazen als hij de Ariërverklaring koestert op de plaats waar bij anderen gewoonlijk het hart zit.
  Gelukkig ben ik ook,

  @Cornelis:
  [ik ben al weg, gelukkig.]
  Ik ook,God zij dank!

 14. @Knager: waarom emigreer jíj niet naar Arizona of zo. Mag je voor de armoede vluchtende Mexicanen afknallen, en je bedreigd voelen als jij een neger overhoop schiet en zo, lijkt me het paradijs voor jou.

Reacties zijn gesloten.