Bruin I draait door

Dit is een gastbijdrage van Zwarte Gal.

En dat is nog niet alles. Het meest asociale en immorele kabinet aller tijden treft ook nog jong-gehandicapten (Wajong-ers), mensen die begeleid wonen door enorm in het Persoonsgebonden Budget (PGB) te hakken, en ‘zorgleerlingen’ (leerlingen met problemen die extra begeleiding nodig hebben zoals bijvoorbeeld kinderen met autisme) door 300 miljoen euro te bezuinigen. Daardoor worden voor deze kinderen de mogelijkheden om volwaardig mee te doen ernstig beperkt met alle gevolgen voor hun toch al onzekere toekomst. Wat een walgelijk zooitje is het toch.

In dagblad Trouw beweert de verantwoordelijke minister Marja van Bijsterveld dat het beleid voor scholieren met een handicap of stoornis heeft gefaald. Het systeem is volgens haar uit zijn voegen gegroeid en heeft gezorgd voor te veel kinderen met een ’label’.
Wat een hypocrisie is dat. Er moet geld gehaald worden en opeens heet het dan dat de kinderen teveel een label opgeplakt krijgen.

Dit kabinet doet niet anders dan het stigmatiseren van kinderen met probleemgedrag, aanpassingsproblemen of andere problemen.
Psychiatrische diagnoses en criminaliteit worden steeds meer met elkaar in verband gebracht. De roep om vroege ‘screening’ van kinderen op psychiatrische stoornissen vanuit het veld (kinderpsychiatrie e.d.) vind een gewillig oor bij dit kabinet van dwang en repressie.

Gedoogpartner Wilders laat vandaag weer eens van zich horen met een plannetje om veelplegers in ‘tuigdorpen’ onder te brengen. Zal het kabinet hier afstand van nemen? Vast niet. Maar veel kinderen zullen zonder goede begeleiding in moeilijkheden komen, in de steek gelaten door een egoïstische maatschappij die ze tegen zo laag mogelijke kosten in een keurslijf wil wringen waar ze met geen mogelijkheid in passen. Veel kinderen met achterstanden, autisme of andere problemen zullen het zonder extra aandacht niet redden in het reguliere onderwijs.

Verzet tegen labelling van kinderen (en anderen) is hard nodig, maar ook verzet tegen een kabinet dat de zwaksten in de samenleving zo in de kou zet.

6 gedachten over “Bruin I draait door”

 1. Dat is al een tijdje zo. Laatst nog bij reporter een aflevering gezien over gerotzooi met heupen in de gezondsheidszorg. Maar daar kwam ook aan het licht dat je pech hebt als je scoliose hebt. De operatie voor scoliose patiënten duurt te lang, dus is het niet meer commercieel aantrekkelijk. Veel scoliose patiënten staan dus jarenlang op de wachtlijst voor een operatie die noodzakelijk is, maar liever niet meer wordt uitgevoerd, dankzij de marktwerking.

 2. Ook wantoestanden in de thuiszorg waar ongediplomeerde uitzendkrachten aan het werk worden gezet om kosten te besparen. Doet er niet toe dat dat verboden is. Bestuurders verklaren schaamteloos op de tv dat het allemaal maar incidenten zijn.
  SP wil bestuurders die de wet overtreden bestraffen. CDA denkt het op te lossen met meer inspraak.!!!
  In het filmpje is ook nog Fleur van de pvv te horen. Ze vraagt om een krachtig signaal. Ondertussen steunt de pvv wel een kabinet dat voor nog meer marktwerking is in de zorg.
  http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/37208/ongeschoolde_uitzendkrachten_thuiszorg_geen_incident

 3. Ik heb een dochter (14 jaar) met ADHD en PDD-NOS (vorm van autisme).
  Bovendien een IQ van 78 en een slechte fijne motoriek.
  Ze zit op een VMBO-basis met LeerWegOndersteuning.
  Het gaat daar redelijk goed, de klas heeft hooguit 15 leerlingen dus is mooi rustig.
  Ze krijgt ook een goede begeleiding zowel bij het leren als bij haar sociaal-emotionele ontwikkeling.

  Dit staat dus op de schopstoel met dit kabinet.
  Straks moet ze het allemaal maar zelf uitzoeken……..?!
  Ik hou mijn hart vast, ze gaat verdrinken als ze niet de goede begeleiding krijgt.

  Met dank aan het trio Rutte-Verhagen-Wilders.

 4. Hoe was het ook weer, je kunt de beschaving van een volk afmeten aan hoe het met de zwaksten van de samenleving omgaat. Need I say more? Zieken, ouderen, gehandicapten, iedereen die maar even ‘afwijkt’ wordt door het afvoerputje gespoeld. Met dank aan het zgn. Christelijke Cda en de asociale Vvd en Pvv.

 5. Ach marktwerking in de zorg kan ook best positief werken.
  Ik heb samen met mijn vrouw een klein zorgonderneminkje, we hebben een aantal mensen keurig netjes in loondienst en zijn bezig met HKZ certificering waarbij ik alle boeken aan de inspecteurs open gooi ter inzage en beoordeling.
  Ik wil als luis in de pels laten zien dat je in de zorg we degelijk goedkoop en veilig kan werken omdat ik bij wijze van spreken aan 1 spijkerbroek en een boterham met kaas genoeg heb. Ik ben niet de enige, er zijn landelijk honderden kleine organisaties actief die de zorgwens en de veiligheid voorop stellen en de inkomsten op de derde plaats.
  Alleen worden wij PGB aanbieders consequent door media en politiek in een kwaad daglicht gesteld, ik denk zelf dat wij het “old boys netwerk” te dicht benaderen.
  Het is zwemmen tegen de stroom in maar op onze eigen kracht gaan we voort, er komen steeds meer mensen achter wie hier echt goede zorg verleent, daar ben ik van overtuigd.

  Allemaal mekkeren over fraudes op een landelijk budget voor PGB van 2,7 miljard maar de besteding van de overige 25 miljard uit de AWBZ blijft lekker wazig.

 6. Sinds wanneer is minister Wilders, pardon: Bijsterveld, tegen “labeling”?
  Eerst alle moslims “labelen” als zijnde van een erfelijke fascistische politieke ideologie.
  Maar vervolgens mag je niet meer kinderen met het label van een onweerlegbare diagnose, de passende zorg verlenen…
  Minister Wilders heeft de oplossing al klaar: Naar de wooncontainers in de “tuigdorpen” ermee!
  En de ouders moeten ook maar mee.
  Kan het nog gekker?
  🙁

Reacties zijn gesloten.