Broedermoord bij het CDA.

Het CDA is op tot het bot verdeeld, meldt het NRC. Frisse boel bij het CDA, en dan moet Verhagen nodig gepikeerd doen over de opmerking van Cohen over dat bord linzen! Als ik het zo lees, gaan er mensen erg ver in het CDA om orde en tucht te handhaven. Om vooral maar in het vak K (van Kabinet) te komen kan en mag alles. Ik hoop dat Tjeenk Willink ook door heeft dat het CDA verdeeld is en niet aan regeren toe is, laat ze eerst in de oppositie maar eens de scherven opruimen. Maar vooral zich gaan zitten schamen en uitvinden wat principes zijn. Die zijn namelijk niet te koop!

10 gedachten over “Broedermoord bij het CDA.”

 1. De reconstructie (alleen voor NRC-abonnees) laat keihard zien dat Verhagen de tweede kamer heeft voorgelogen. Er is de drie “dissidenten” wel degelijk (en bij herhaling) gevraagd om een (ongrondwettelijke) brief te ondertekenen waarin ze beloofden zich te conformeren aan het besluit van het congres. Door Verhagen, Bleker en Donner. Toen Wilders daarna precies hetzelfde vroeg en Verhagen impliciet ontkende dat het CDA dat ook gevraagd had, zegde Wilders impulsief zijn medewerking op. Ik sluit niet uit dat Wilders wist wat Donner gevraagd had, dus hij zal uiterst onaangenaam verrast zijn door Verhagen’s antwoord.

  Achteraf bleek dat een meesterzet. Toen Klink het spuugzat was en terugtrad, had hij het CDA aan een touwtje. We krijgen dus een Bruin 1, gebaseerd op list, moord, verraad, en bedrog in het CDA.

  Dat kabinet kan op 2 november al weer vallen als Wilders wordt veroordeeld.

 2. Kan me iets herinneren over een partij die door een veroordeelde politicus werd geleid vanuit de coulissen .. was dat niet in Israhel ??

 3. @1 Ik snap “moord” niet zo en een veroordeling van Wilders verandert volgens mij niks. Hoogstens dat ie een voorwaardelijke schoffelstraf krijgt of zo.

 4. Dit kabinet kan er toch zo niet komen! Het CDA is toch veel te veel in zichzelf verdeeld. Dit wordt helemaal niks…! Elk Kamerlid zal van een deel van de achterban het verwijt krijgen dat men zich schofterig gedragen heeft jegens de dissidenten. Dit verhaal werpt een smet op iedereen die erbij betrokken is.

  Een deel van de achterban vindt dat vreselijk, en een ander deel vindt het juist prima, want die wil graag met Wilders.

  Dat Hans Hillen vandaag in de Telegraaf los gaat over de Koningin, kan een deel van de achterban ook echt niet bekoren. Dat trekken die oudere CDA’ers gewoon niet.
  Elke stap die er nu nog gezet wordt in de richting van het Bruine kabinet, fnuikt zich bij die club. Een soort uitgestelde zelfmoord. Het is toch veel aantrekkelijker om een tijdje oppositie te voeren tegen Paars plus?

 5. Rutte en Verhagen hebben alle andere opties zolangzamerhand onmogelijk gemaakt , doet er niet toe hoe bedelend Job met z’n pet in de hand bij Meneer Verhagen en/of Meneer Rutte langs de deur gaat ( natuurlijk garanderent dat hij een echte sociaal-democraat is en niks met die communist van n Roemer te maken wil hebben … )

 6. @3: een collega van Klink sprak van ” een moord met voorbedachte rade” – over het uitlekken van die brief en het torpederen van de formatie. Dat zei hij op een ogenblik dat de gemoederen buitengewoon verhit waren geraakt. [NRC]

  Maar ik denk niet dat Klink die brief zelf gelekt heeft, dat blijft dus een mysterie.

  Over die mogelijke veroordeling: als wordt vastgesteld dat Wilders publiekelijk (dus niet in de kamer) haat heeft gezaaid, kan geen politicus meer volhouden dat ze “agree to disagree”. Einde gedoogakkoord, einde kabinet.

 7. Als die Verhagen op een rechtse blog als geenstijl al Rattus Catholicus genoemd wordt geeft dat aan zelfs daar ze hem zien als een ordinaire machtspoliticus.
  Ik vind het jammer dat Klink terug getreden is, hij had gewoon z’n zetel moeten houden en een tijd lang (tot de volgende verkiezingen) met z’n middelvinger moeten zwaaien richting die roomse rat.

 8. Daphne, om de een of andere reden heeft de CDA-fractie besloten als lemmingen linea recta naar de afgrond te rennen. Als er onderweg nog twee afvallen, des te beter.

 9. MrOoijer Schreef:

  Ik sluit niet uit dat Wilders wist wat Donner gevraagd had, dus hij zal uiterst onaangenaam verrast zijn door Verhagen’s antwoord.

  Hoe dan ook, dit is de meest plausibele hypothese want extreem-rechts binnen CDA werkt met Wilders mee. De laatste krijgt sowieso heel veel informatie informeel binnen via zijn connecties (oftewel zijn mentoren connecties) binnen de schaduwstaat.

Reacties zijn gesloten.