Broeder zorgt voor verbroedering

Broeder
Broeder is een Nederlands gerecht en wordt vooral in West-Friesland en in de Zaanstreek gegeten. Hier vindt het ook zijn oorsprong. Broeder wordt hier dan ook wel Jan in de zak genoemd. In andere delen van Nederland komt nagenoeg hetzelfde recept voor onder de naam Ketelkoek of Poffert (Groningen).
Poffert

De Broeder of Poffert is een gebakken rozijnenkoek. Het is een boerengerecht en werd voornamelijk in de winter als dessert gegeten, dit omdat het nogal machtig is.

Over het algemeen zijn de ingrediënten:
250 gram bloem
15 gram gist
200 ml. melk
75 gram blauwe rozijnen
75 gram gele rozijnen
1 mespuntje zout
1 ei
slaolie
stroop

De hoeveelheden kunnen verschillen van plaats tot plaats. Soms worden ook sukade en oranjesnippers toegevoegd.

Nodig:
braadpan van ca 20 cm doorsnee.

Bereiding
Zeef de bloem boven een kom en voeg het zout toe. Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op met wat lauwe melk. Giet de gistoplossing bij de bloem en doe het ei erbij. Al roerend de rest van de lauwe melk er bij gieten tot het een mooi glad beslag is. Het beslag 1 uur afgedekt met een vochtige doek op een warme plek laten rijzen. Was de rozijnen en laat ze goed uitlekken. Schep de rozijnen door het beslag. Laat in een braadpan met een middellijn van circa 20 cm. 1 eetlepel slaolie goed warm worden. Doe het beslag in de pan en bak de onderkant van de broeder op hoog vuur snel bruin. Zet het vuur laag en laat de broeder in 1 uur gaar worden. Neem een breinaald en prik daarmee in het gebak om te zien of het gaar is. Neem de broeder uit de pan. Doe nog een eetlepel olie in de pan en bak ten slotte ook de andere kant van de broeder mooi bruin. Verwarm de stroop, naar gewenst met een beetje boter. De broeder dient warm geserveerd te worden met de warme stroop.

In de Zaanstreek werd het broederbeslag in een natte broederzak gedaan, waarna het geheel in een pan water twee uur werd gekookt. De broeder werd met een draadje in plakken gesneden en met een sausje van boter en stroop geserveerd. Broeder kan als hoofdmaaltijd of als dessert gegeten worden.

De broeder kan ook in een zak of in een cakevorm gekookt worden. Deze kan direct gegeten worden met stroop en boter of men kan de broeder laten afkoelen, in plakken snijden en deze plakken opbakken in roomboter en serveren met stroop of stroopsaus.

TIP: U kunt de broeder na het bruin bakken aan de ene kant, ook zonder deksel in de oven op 175 graden zetten en in 1 uur gaar bakken.
Bereiden: 1 1/2 uur
Wachten: 1 uur

Bron: Wikipedia en Goed en Wel.

3 gedachten over “Broeder zorgt voor verbroedering”

  1. Poffert is niet alleen in Groningen hoor, ook Noord Duitsland en Scandinavië kent het ;). Maar je het word, zoals zoveel streek gerechten en culturen gelijk als “Dutch” geclaimed ;). Net als klompen en molens, dat terwijl de gemiddelde Deen, Duitser of Zweed beter tegen een moderne windmolen staat dan de gemiddelde “IK HEB ER LAST VAN!” Hollander… maar claimen kunnen die Hollanders goed. Van Fries tot Gronings, van Zeeuws tot Limburgs… het is allemaal ineens Hollands als het positief is ;). Is het negatief dan is het ineens Friese Stijfkoppigheid, Groningse stugheid, Zeeuwse Gierigheid en Limburgse zijigheid ;).)

    Hollanders na de Brabo en de Limbo (Want ik blijf er bij Limburgers en Brabanders kunnen het niet helpen dat ze zo gegijzeld worden) het ergste volk wat je tegen kunt komen ;)) (En ja een West Fries is geen Hollander voor mij maar een Fries ;)).

    :D.

  2. En ja een West Fries is geen Hollander voor mij maar een Fries 😉 ).

    Oef, daar zul je noch de Westfriezen noch de Westerlauwersfriezen een plezier mee doen.

Reacties zijn gesloten.