Breuk bij Merkel aangaande pensioenhervormingen

Duitsers mogen op hun 63ste met pensioen. Dit belangrijke nieuws over Merkels regeringsverklaring is niet terug te vinden in de Nederlandse sheeple media. Gelukkig is het buitenland groot. Hoewel er zware restricties aan het pensioen op 63-jarige leeftijd zitten betekent dit wel een breuk met het steeds hoger opdrijven van de pensioenleeftijd.

Deze ochtend keurde de regering al de pensioenhervormingen goed. Duitsers mogen nu op hun 63e met pensioen, op voorwaarde dat ze 45 jaar gewerkt hebben.
(Redactie.be)

Met dank aan nexus die me op het nieuws attendeerde.

8 gedachten over “Breuk bij Merkel aangaande pensioenhervormingen”

 1. Geen dank, Sjaak. Jij schrijft zeer helder en altijd gemotiveerd, het is mij een plezier indien ik ergens van nut kan zijn.

 2. @Saak, in het geruchtencircuit gaat het nieuws heel hard dat in zijn huidige moeilijke positie op dit moment Hollande zou het hulp geroepen hebben van de oud-adviseur van Gerhard Schroder die tevens werkmarkt hervormer is geweest. Hij zou toen de hoofdfactor geweest zijn voor de stabilisatie van de Duitse werkmarkt en zijn gestage progressie.

  Nu is het afwachten geblazen op de herorientatie.

 3. Zoals altijd moet je verder lezen. Het gaat om duitsers met 45 beitragsjaren. Dus die vanaf hun 17e in loondienst zijn. Je kan ook signaleren dat het in de pas loopt met de franse regeling.

 4. In Frankrijk geldt hetzelfde. De tijd dat je geen werk hebt (studerend, werkloos) wordt niet meegeteld. Als ik het goed heb is er voor vrouwen met kinderen een regeling vanaf het 3e kind.

 5. Astrid, Beitragsjahren zijn de jaren waarin je in het pensioenfonds hebt betaald.
  Voordat je “participatie” en “Nazi’s” roept, kun je misschien eerst in een woordenboek kijken.
  Louis, ook de “Mütterrente” is hier door.

 6. Misschien. Ik zie in ieder geval steeds meer tekens dat de twee belangerijkste landen binnen de EU van het puurste neo-liberalisme aan het afstappen zijn. En dat stemt mij optimistisch. Nu Nederland nog, maar ja, “Wenn die Welt untergeht, dann gehe ich in die Niederlande, dort geschieht alles 50 Jahre später.” (Vals geciteerd van Heinrich Heine, wel mooi.)

Reacties zijn gesloten.