Brandstichting AZC Eindhoven terreuraanslag?

Als u oud genoeg bent weet u het nog, die massale schrijfactie “Ik ben Woedend” aan Duitsland, naar aanleiding van een huis met een Turkse familie in Solingen, dat in brand gestoken was. Toen meenden we in Nederland nog dat dergelijke acties hier nooit zouden kunnen plaatsvinden. Maar ook toen hebben er waarschijnlijk al velen zich heimelijk zitten verkneukelen, denkende “dat zijn er weer een paar #minder”.

Want nu is het hier ook, althans bijna, zover. Er is brand gesticht in het voormalige (tijdelijke) verzorgingshuis De Orangerie, hier in mijn eigen Eindhoven, waar binnenkort 700 asielzoekers gehuisvest gaan worden. Die asielzoekers waren er weliswaar nog niet, maar wel woonden er al 37 anti-kraakbewoners die in ernstig gevaar zijn gebracht. Dat zal de brandstichter misschien niet geweten hebben, maar brandstichten draagt sowieso een enorm risico met zich mee, zeker met een gebouw als dit dat midden in een woonwijk ligt. Een risico dat de brandstichters bewust genomen hebben. Een zwaar criminele daad dus.

De politie zegt nog niet te weten of de brandstichting iets met de komst van de asielzoekers te maken heeft. Nee hoor, vast niet. Naar alle waarschijnlijkheid is dit niet alleen een zwaar criminele daad, maar eenvoudigweg een terroristische aanslag.

En waarom eigenlijk? Het schijnt dat het besluit om die asielzoekers daar te vestigen nogal abrupt en voor de buurt op overrompelende wijze is genomen. Nou goed, dat mensen daar dan wel even van opkijken en over geïnformeerd willen worden begrijp ik, er is dan ook een informatie-avond geweest. Daar heb ik toevalligerwijze al eens een reportage over gehoord en daar werd heel rustig gereageerd door mensen die gewoon even wilden weten over hoe en wat.

Maar blijkbaar zijn er ook mensen die daar minder rustig op reageren.

Met de brandstichting was tijdens een recente buurtbijeenkomst gedreigd door een tegenstander van de komst van vluchtelingen. (Eindhovens Dagblad)

Er komen 700 asielzoekers in je wijk wonen. Als je het zo opschrijft komt inderdaad iets van “nou hoho, tuuttuut, kan dat niet wat minder?” bij je op, maar als je nu gewoon zegt “er komen 700 mensen in je wijk wonen”, wat is dan eigenlijk het probleem? Er woonden eerder ook al een paar honderd bejaarden. En als dit gewoon appartementen waren geworden, was er dan ook brand gesticht? Ik denk het toch niet. Nee, bruine gelukszoekers die alles gratis krijgen en dan vaak nog moslim ook. Daar wil de volstrekt normale Nederlander er geen 700 van in zijn of haar wijk.

Deze aanslag is zeer waarschijnlijk niet gepleegd door een van die vreselijk enge moslims maar, zoals collega Ralph van der Geest bepaalde politici zo graag citeert, door een van die heel normale mensen wiens zorgen je serieus moet nemen. Nu, dat blijkt. Als de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding dat nu ook eens doet, want anders vallen er binnenkort doden als het aan die mensen met hun zorgen ligt.

1 gedachte over “Brandstichting AZC Eindhoven terreuraanslag?”

 1. De bezorgdheid van het artikel is terecht, er zijn mensen levens in gevaar gebracht, er is vuurgeweld gepleegd, er is een mogelijk terroristisch aanslag gepleegd.
  Dit is de werkwijze waarop terrorisme ontstaat.
  Het is aan ons om geen onderscheid te maken tussen deze mogelijk autochtoon terroristisch aanslag met alle gevolgen van dien aard en de terroristische aanslagen van bijvoorbeeld IS waar de ultrarechtse media vol van is.
  Het is een en zelfde. Dit moeten we goed begrijpen.

  Dit doet me herinneren aan het verhaal over het Domus-vestiging die in het klein wijkje zou komen waar de “brave burgers” en “vooraanstaande burgers” hebben in oververhitte acties de gemeente met zeer harde, goed te verstaan worden aangegeven dat ze deze onderneming met alle middelen zouden tegenhouden.
  De bezorgde, hardwerkende, brave burgers die “anderen” op geen enkel manier in de buurt wouden hebben. Werden er posters op de ingangen naar het plaats regelmatig opgehangen, door de meest “aardige” mensen dat je je kon voorstellen die uitstekend konden “communiceren”.

  Inderdaad toen werd er weer op hoge toon met brandstichting gedreigd.
  Door lieden van de plaatselijke autochtone bevolking.
  (Wij Uber Alles!)

Reacties zijn gesloten.