Blogger heeft alle recht om eigen huisregels vast te stellen, niks gevaarlijks aan

In reactie op: Google bepaalt wat u wel en niet mag schrijven op uw eigen Blogger-weblog

Vanaf 23 maart zet Blogger blogs die naakt bevatten op privé. Een aanscherping van hun fatsoensregels. Google wil een nette uitstraling. Het is bekrompen, truttig, preuts en zeker super Amerikaans, maar desalniettemin staat Blogger volledig in zijn recht om dat te doen.

Laurent noemt de nieuwe regels eng en zorgwekkend want Google kan zo wel eens alleenheerser en alles bepalend worden. Hij ziet spoken als een Google die bepaalt wat wel of niet in zoekresultaten terecht komt en blogs of websites die zo geen enkele waarde meer hebben.

‘Dan gebruik je toch gewoon een andere CMS?’, zult u zeggen. Zeker wel, maar als een gigant als Google met dit soort praktijken begint is dat zorgwekkend, zeker gezien het constante proces van overnames en fusies waardoor uiteindelijk alles bij grote bedrijven terecht komt. Zo wilde u bijvoorbeeld uw telefoonnummer niet aan Facebook geven, maar nam dat vervolgens Whatsapp over en kregen ze het alsnog.

Mensen die kiezen om gratis bij Blogger te bloggen, of een ander gratis platform, moeten daarbij accepteren dat zij zich aan de gebruikersvoorwaarden houden. Je blogt namelijk niet zelfstandig, maar onder de paraplu van Blogger (Google). Een andere gratis CMS zoals wordpress.com is ook geen oplossing. Immers ook daar blog je op het domein van WordPress en bent onderhavig aan de regels die zij stellen.
Wil je volledige vrijheid, dan zul je wat centjes moeten uitgeven aan een domeinnaam en hosting. Dan kun je ook pas spreken van een eigen weblog. Wil je helemaal gevrijwaard zijn van bemoeienis door derden, dan kan je ook nog thuis een server laten draaien.
En wat de zoekresultaten betreft, daar zou ik mij maar niet al te veel zorgen overmaken. De meeste bezoekers aan een opinieblog of nieuwssite komen daar via andere kanalen.

1 gedachte over “Blogger heeft alle recht om eigen huisregels vast te stellen, niks gevaarlijks aan”

  1. Pingback: Vrijheid | Krapuul

Reacties zijn gesloten.