Het bloedend hart en het vogelnestje

Den Haag heeft een dagelijks bestuur dat steunt op de opmerkelijke combinatie PvdA, VVD, D66 en CDA. Het nietige CDA zorgt net voor de meerderheid, 26 zetels van de 45.
Gisteravond heeft deze combinatie er een “investering” van 181 miljoen doorgejast voor de vakantie in de vorm van een Cultuurpaleis waarvan wij nu al kunnen raden dat het budget verdrievoudigd zal worden. Tegenvallers enzo, u kent dat. Gelukkig weet de onroerendgoedmaffia waar hun Eeuwigdurende Bijstand te halen is.

Wat ik in het geheel niet begrijp is dat voordat dit corrupt Nederland waardige besluit genomen werd – handenwringend natuurlijk bij vooral de PvdA, waar men toch altijd Zijn Verantwoordelijkheid kent als het er op aankomt – het verhaal op twitter uitbrak dat de Partij voor de Dieren plotseling zou voorstemmen omdat er nestelgelegenheid voor vogels in het neer te zetten gebouw, Spuiforum genaamd, zou worden aangelegd. Dit voorstemmen zou geheel tegen de oorspronkelijke lijn van de partij ingaan. Helemaal begrijpen zou ik ook niet wat de vogelwaarde van zo’n gebouw zou zijn dat deze ommekeer zou rechtvaardigen? Als het een plat dak zou krijgen kunnen er strand- of duinvogels die in hun oorspronkelijke biotoop slecht meer terechtkunnen broeden: meeuwen, scholeksters. Voor een stad aan zee denkbaar.
Krijgt het geen plat dak dan zouden er dakpannen gelegd kunnen worden die huismussen en gierzwaluwen ruimte zouden kunnen geven. De huismus als stadsvogel heeft het moeilijk door een Bouwbesluit dat deze nestelgelegenheid tegengaat. Welnu, zie ontwerp en stel vast dat er geen plat dak komt en ook geen dakpan. Boeren- of huiszwaluwen dan? Midden in Den Haag? Het wordt wel weer een hedendaegsch toonbeeld van lelijkheid zoals we gewend zijn. Architectuur en Nederland hebben afscheid van elkaar genomen, ergens in de afgelopen decennia.

Er was een enkel raadslid uit de PvdA gestapt waarmee de comfortabele meerderheid een zeteltje kleiner werd maar toch een meerderheid bleef. Een eventuele voorstem van de Partij voor de Dieren zou dus niet uitgemaakt hebben. Maar deze stem kwam niet. Het enige raadslid van deze partij liet een ferm TEGEN horen en twitterde daarna dat de PvdD aan haar idealen vasthoudt en dat kun je van sommige anderen niet zeggen – een sneer naar collegepartij D66 dat zich zo graag als “groen” wil presenteren. De “groene” lijn in deze kwestie zou namelijk een tegenstem zijn. Het verhaal over de vogelnestjes bleek een broodje – eh – vogelnest.

Ernstiger is dat al dit gesputter over de PvdD de aandacht afgeleid heeft van de rol die PvdA en “groen” D66 speelden. Als het om het bedienen van de vastgoedmaffia gaat weten zij wat te doen, Amsterdam ondervindt het dagelijks en waarom zou Den Haag anders zijn? Wie brengt zo’n onzinnig verhaal over vogelnestjes die zelfs niet ter sprake zijn geweest in de wereld? Het waarom valt te bedenken.
En overigens ging het nog om het vrijmaken van krediet voor dit stalinistische gedrocht. Pas in oktober, als de gemeenteraadsverkiezingen in het zicht aan het komen zijn, valt het definitieve besluit. We weten waar de bloedende harten zitten die het Besluit alsnog zullen nemen. De electorale rekening komt daarna.

6 gedachten over “Het bloedend hart en het vogelnestje”

 1. partydiscipline, dat ontbreekt je Arnold.
  De PVD had mn sympathie maar het buigen van de Partyelite voor de grote Partytsaar M doet me slikken.

  Maar geldt dit niet ook voor de PvdA?
  uit idealisme geef ik mn stem en daarna doen de gekozenen vanaf hun pluche plaats wat zy willen.

  langzaam en zeker glyden we richting Griekenland

 2. Je zou het als een hele grote duiventil kunnen beschouwen. (Het doet denken aan de Ark van Noach – het ‘na ons de zondvloed’ straalt er vanaf.)

  Het huidige gebouw van NDT en Residentie-orkest vind ik ook ontzettend lelijk, maar het was met die creatie dat Rem Koolhaas internationaal doorbrak als postmodern architect: http://www.architectenweb.nl/aweb/archipedia/archipedia.asp?ID=8044. Men overweegt nu pas ineens om het evt. te renoveren. Het Lucent is echter destijds mbv een zeer bescheiden budget neergezet, met de bedoeling dat het na 15 jaar vervangen zou worden. Wie had kunnen bevroeden dat er zoveel (inmiddels bijna 30) jaar later zulke enorme bedragen mee gemoeid zouden zijn…

Reacties zijn gesloten.