Bijstandsuitkeringertje pesten nieuw kabinetbeleid

Het ‘briljante’ idee om mensen met een bijstandsuitkering te verplichten om te gaan werken voor hun uitkering doet mij toch wat moeilijk kijken. Misschien overzie ik niet alles, maar ik vind het scheef met de huidige moeilijke arbeidsmarkt. Waar de komende tijd ook nog de nodige werkloze ambtenaren en militairen bij gaan komen, vanwege de bezuingingen.

Twee voorbeelden:

 • vrouw van achter in de vijftig wordt gezegd dat ze maar als controleur in het openbaar vervoer met gaan werken, zonder opleiding, gewoon hopla in het diepe. Dit heeft zij geweigerd. Zij wilde a. niet de plaats van een betaalde baan innemen, maar vooral ook b. niet een slachtoffer worden in het OV. Kortom, zij koos uit veiligheid voor zichzelf. Ook heeft zij geweigerd om onbetaald werk in een bejaardentehuis te gaan doen, ook dat is het innemen van een betaalde baan.
 • Ander voorbeeld, iemand is thuis gekomen vanwege burn out, meer dan 25 jaar hard gewerkt, maar ingestort door onzorgvuldig beleid in laatste baan. Zij doet er alles aan om te gaan werken. Solliciteert zich rot en is daar heel veel tijd aan kwijt. Heeft geprobeerd om via reïntergratie aan het werk te komen, niet gelukt want de begeleider werkte in alles tegen. De vrouw was te slim en stelde te veel vragen. Dit is overigens achteraf allemaal vastegesteld toen ze een klacht had ingediend. Potentiële werkgevers wijzen haar af. Reden? Vul zelf maar in. Vrouw en geen 20 meer dus te oud? Te slim? Risicogeval omdat ze ziek is geweest? In ieder geval stevent ze ondertussen op een bijstandsuitkering af en kan er helemaal niets aan doen.

Veel mensen staan te juichen vanuit een onderbuikgevoel dat die luie uitkeringstrekkers maar eens aan het werk gezet moeten worden. Maar dan hebben ze geen idee hoe het werkelijk in elkaar zit. Er zijn ca 290.000 mensen die een bijstanduitkering ontvangen. De uitkering is geen vetpot, het is per maand een bedrag van euro 652,13. Wie beweert dat je hier leuk van kunt leven, die heeft geen verstand. Ik heb grote bewondering voor mensen die hier van rond moeten komen.

Ook wil minister Kamp (VVD) van A-Sociale Zaken mensen die frauderen met een bijstandsuitkering 3 maanden geen uitkering geven. Goede zaak zou je zeggen. Maar als ik hoor dat dat als er maar een tweede tandenborstel in huis is of je hebt een nieuwe liefde gevonden en die blijft af en toe slapen, je al beticht kunt worden van fraude, dan ben ik tegen! Er zal goed vastgesteld moeten worden dat mensen gefraudeerd hebben. Ik ben op dit moment niet overtuigd dat dat zorgvuldig gebeurt. Als iemand onterecht van fraude wordt beschuldigd en 3 maanden geen uitkering krijgt, hoe moet iemand die 3 maanden doorkomen? Een bijstandsuitkering is niet iets waar je een leuke buffer van aan kunt leggen. Kortom, wat dan?

Korten op uitkering is ook een favoriet speeltje van hardelijners, maar daarmee vallen mensen die al op een goed spoor zitten soms wel tussen wal en schip, of worden vermalen in de raderen van de ambtenarij.

Kortom, ik vind het voeden van onderbuikgevoelens ten opzichte van vaak toch al kwetsbare mensen. Goedkoop scoren over de ruggen van zwakkeren in onze samenleving. Maar ja, als ik dit rechtse kabinet zo hoor is dat allemaal hun eigen schuld, hadden ze maar allemaal zich bij de PVV aan moeten melden als fractielid. Met strafblad of verzwegen vergrijpje kun je daar zonder iets anders te hoeven doen dan eens in de zoveel tijd je hand opsteken een salaris van bijna euro 100.000,– per jaar opstrijken. Dat is bruto 8.333,– per maand (netto denk ik zo’n 5.500 1a 6.000 per maand). Daar steken die euro 652,13 bijstandsuitkering dan toch wel erg schril bij af, voordeel is dat je geen gedogertje hoeft te spelen voor een stel fascisten. Maar dat is denk ik maar een schrale troost als je op een houtje moet bijten.

Ook mis ik de C van het christen zijn uit het CDA weer, die kunnen ze net zo goed afschaffen. Of is de partij omgedoopt in Conservatief Demagogisch Appèl? Lijkt er wel op. Ook de PVV hoor je niet, waar Wilders de mond vol had over de zwakkeren in de samenleving voor de verkiezingen, volgt hij nu gewoon de VVD lijn (eigenlijk moeten ze gewoon fuseren en doorgaan als PVVD, hoewel dan worden ze wel erg groot 😥 ). Daarbij zal wel komen dat ze bij de PVV denken dat al die uitkeringstrekkers natuurlijk toch buitenlanders zijn en die kunnen niet hard genoeg aangepakt! 😥

16 gedachten over “Bijstandsuitkeringertje pesten nieuw kabinetbeleid”

 1. Ik ben na 30 jaar keihard werken en 4 burnouts ook in de bijstand terechtgekomen. Denk je dat dat leuk is? Ik doe volop vrijwilligerswerk, formeel en informeel. Als het onzinnige idee van het kabinet zijn beslag krijgt, moet ik dingen gaan doen waarmee ik anderen beter betaald werk afpak en waarmee ik de maatschappij geen fl**ker verder help. Dit is weer typisch zo’n voorbeeld waar duurbetaalde malloten met te weinig om handen (8000 euro per maand voor hooguit 15 uur werk per week) proberen te scoren. Ik ben ervan overtuigd dat ik mijn uitkering dik terug verdien met het werk dat ik doe.
  Dikke Fail dus.

 2. Voor de statistieken: De PVV was er (voor de verkiezingen) tegen dat mensen structureel werk zouden verrichten onder het minimumloon. Dat is nou precies wat deze nieuwe vorm van werkverschaffing is. Weer een verkiezingsbelofte gebroken.

 3. Uit het Reformatisch Dagblad van vandaag:

  SP-Kamerlid Sadet Karabulut stelde dat wanneer VVD, CDA en PVV zo graag een tegenprestatie willen van mensen in de bijstand, zoals koffieschenken en sneeuwruimen bij bejaardentehuizen, hetzelfde moet gelden voor ex-politici die wachtgeld ontvangen. Daartoe heeft ze ook een motie ingediend.

  Dus James Sharpe, ook jij aan de sneeuwschuiver!

 4. #PeterH, nee het is niet leuk. Omdat ik het om mij heen zie hoe moeilijk het is om weer een baan te vinden en dan zonder eigen schuld richting bijstand te glijden en er helemaal, maar dan ook helemaal niets tegen te kunnen doen. En als klap op de vuurpijl praten ze over de mensen die dit treft alsof het profiteurs zijn, allemaal! En dat maakt mij bijzonder 😡 , dan druk je bij mij op het goede knopje (niet dus 😡 ) Zo probeer ik mijn steentje bij te dragen (en nog op andere manieren natuurlijk).

 5. Jezus Christus, is bijstand tegenwoordig zo weinig?? Dat is niet veel meer dan het twintig jaar geleden was, maar dan wel na 40% inflatie of iets dergelijks! Hoe is het mogelijk daarvan rond te komen? 😯

 6. `Mensen met een bijstandsuitkering moeten vrijwilligerswerk gaan verrichten.’
  Veel gemeenten verplichten dat al. Voor sommigen kan dat goed uitpakken omdat ze dat zelf graag willen.
  Of om werkervaring op te doen.
  Wat minder is dat dezulken in veel gemeenten helemaal niet zelf dat vrijwilligerswerk mogen zoeken. De gemeente bepaalt waar ze moeten werken; en dan valt het `vrijwilligers’-idealisme al snel weg. Werken voor een ideëele club als bv. Greenpeace of telefonische hulpdienst SP mag vaak niet, voor een commercieel bedrijf wèl weer. 😈 Bovendien hebben ideële, `linkse’, of nonprofit-organisties vaak geen trek in bijstandsvrijwilligers omdat ze dan veel te veel ambtenaarlijke controleurs over de vloer krijgen. Zo moet de `inlener’ bv. elke week een rapport inleveren over de `vooruitgang’ van de arbeidsplichtige wat veel administratieve rompslomp met zich meebrengt. Voorts omdat werkcoaches en bijstandsmanagers veel rechtlijniger denken dan nonprofitorganisaties graag zouden willen zien. Meestal hebben die een negatiever idee over de `client’ dan de inlener zelf, zo weet ik als insider in deze ambtenarensector.

  Nu het Rijk deze plicht landelijk van kracht wil doen gaan, zullen er derhalve onvermijdelijk legio’s kapo’s en onderknuppels geworven moeten worden om deze mensen tot aan hun 67e aan te sturen in een centraal geleid regime van Rijkswerkinrichtingen. Het oude `Veenhuizen’ in een nieuw jasje.
  Dat kan vanwege het repressieve karakter tegen onschuldige medeburgers hoe dan ook nooit goed gaan, temeer omdat mensen straffen met korten bij niet juist voldoen aan invulling werkplicht reeksen nieuwe daklozen tot gevolg zal hebben. Plus schuldenlasten die uiteindelijk de economie meer schaden dan goeddoen. Maar dat is misschien de bedoeling? Om niet met arbeid begunstigden weer in kampementen te kunnen opsluiten om ze van straat te houden? Zodat de nieuwe Henken en Ingrids die sparen voor een koophuis hun huurhuisjes kunnen betrekken?

  Voorts ben ik van mening dat dat dwangwerkplicht vooral is ingegeven door de angst dat iemand zonder werk zich beter zou kunnen voelen dan een gewone burger op een CAO-loonlijst. En als een dwangvrijwilliger zich ondanks zijn juk nog goed zou voelen, zou men wel aanvullende manieren bedenken om die het leven zo zuur mogelijk te maken.
  Beter zou zijn dat de regering maatregelen treft om ervoor te zorgen dat openstaande vacatures, waar dan ook,
  met prioriteit worden ingevuld door mensen die een inkomen nodig hebben, zoals ook het geval is bij woningtoewijzingen. Bij gelijke geschiktheid dus voorrang voor de meest kansarme of de langst wachtende. Maar dat zie ik niet gebeuren. Repressie is veel makkelijker als kortetermijn `oplossing’.

  Overigens neem ik aan dat gezien de oppositiemening hierover, dit onzalige plan in de Eerste Kamer wordt afgeschoten. Daar zal het toch moeten worden bekrachtigd. Daarnaast zou Nederland hiermee een unicum zijn in de EU die dwangarbeid verbiedt. Zelfs onder de Harz-regeling in Duitsland, die pittig is, hebben aangestuurde `vrijwilligers’ stukken meer rechten en worden de ouderen ontzien.

 7. Wat de regering eigenlijk moet aanpakken is faissementsfraude, maar ojee dat durven de heren en dames niet, nee belasting u-bochten bedenken voor dit soort praktijken, dat kunnen ze weer wel.

  🙁 I was born in a system that doesn’t give a fuck
  About you nor me nor the life…
  Don’t be a victim of things I do to survive

 8. De werkloosheid onder ouderen zou kunnen worden bestreden als werkgevers iedere werknemer die bij hun start hetzelfde minimum moesten betalen. Nu zijn jongeren goedkoper. Dit is gedaan om werkloosheid onder jongeren te bestrijden omdat hij het nadeel hadden van weinig ervaring. Dit heeft meer problemen veroorzaakt dan het heeft opgelost.

  Dit veroorzaakt 2 grote problemen:
  – Oudere werknemers vinden moeilijke een baan als ze worden ontslagen buiten hun schuld.
  – Jonge volwassenen moeten het stichten van een gezin uitstellen omdat ze niet genoeg verdienen.

  Geef iedereen ongeacht leeftijd de hoogste categorie minimumloon en schaf het lage minimumjeugdloon af.

 9. # 9 helemaal eens met je comment Tevens hogere straffen uit delen aan werkgevers die weigeren mensen aan te nemen.

 10. roosjen Schreef:

  …. aan werkgevers die weigeren mensen aan te nemen.

  Wat bedoel je met werkgevers die weigeren mensen aan te nemen?

 11. GJ_ Schreef:

  Wat bedoel je met werkgevers die weigeren mensen aan te nemen?

  Een van de dingen die ik vaak zie .. Werkgevers nemen mensen aan via het een of andere sociale traject met allerlei leuke subsidies , de mensen werken dan een jaar gesubsidieerd , ongeacht hun vaak gemotiveerde goede functioneren worden ze na een jaar gedumpt en vervangen door nieuwe gesubsidieerden ..

  Of wat dacht je van het volgende truckje .. Na 2 keer verlengen tijdelijk contract moet er de derde keer volgens de CAO in mijn sector een vast contract gegeven worden .. ladingen mensen krijgen 1 maand voor die datum te horen dat er “voor hun geen werk meer is ” Op een tijdelijk contract kan je amperan een hypotheek krijgen .. zie hier hoe de huizenmarkt vast kwam te zitten …

  Of nog een , Als je in mijn sector drie maanden 160 uur hebt gewerkt moet je contract volgens CAO van 0 uren naar 160 veranderd worden .. dus word in de derde maand snel even twee weken een uitzendkracht ingehuurd om te zorgen dat X zijn/haar 160 uur die maand niet haald 😥

 12. Laten zij een paar uur in de week vrijwilligerswerk doen, dan komen zij ook eens buiten, of willen zij dat niet!

Reacties zijn gesloten.