Bijstand ‘lonkt’ voor oudere leraar

Steeds vaker worden oudere leraren ontslagen. Lonkt is natuurlijk niet het goede woord in deze. Maar het is ironisch gebruikt om de schrijnende situatie aan te geven waarin men terecht komt. Schoolbesturen kunnen leraren onder enorme druk zetten, omdat een oudere leraar weet dat hij na ontslag niet meer aan de bak komt.

“We komen echt schrijnende gevallen tegen van mensen die zich bij het grofvuil gezet voelen.
(…)
Onderwijspersoneel moet tot hun 67ste door en dat valt sommigen zwaar.” (NRC)

De situatie geldt niet alleen voor leraren, maar voor iedere werknemer na zijn vijftigste. Soit, voor een kabinetsbeleid dat dit resultaat geeft, heeft de Nederlandse kiezer nu eenmaal gekozen.

5 gedachten over “Bijstand ‘lonkt’ voor oudere leraar”

 1. Oh maar ik heb een sukkel van de Sociale Dienst Veluwerand, zo’n geniepige loser die er kennelijk gezien zijn hele uitstraling ontzettend veel voldoening in vindt het overheidssadisme op mensen bot te vieren die geen kant meer op kunnen, in alle ernst horen zeggen dat mensen die vanwege een inburgeringsplicht de Nederlandse taal moeten leren dat ook heel wel op de werkvloer kunnen doen als ze bijvoorbeeld gedwongen worden vakantiehuisjes schoon te maken.
  Misschien dat die leraren dan op ‘de werkvloer’ gedwongen ingezet kunnen worden om anderen te leren hoe je ‘prinsenvlag’ schrijft….
  Sorry voor mijn ogenblik van cynisme…

 2. Dat gaat ook gebeuren. Al die oudere leraren kunnen mooi worden ingezet als huiswerkbegeleiders. Gratis, natuurlijk.

 3. Vergeet ook niet de inzet bij begeleiding van reken-taallessen voor jongeren met taalachterstand op het MBO. Het gratis lesgeven aan laaggeletterden. Gratis meewerken aan inburgering alles gratis gratis…. En nee, dit is natuurlijk geen verdringing.
  Ondertussen raken deze mensen naast hun waardigheid en hun zekerheid over hun inkomen en pensioen ook nog eens vrijwel alles kwijt waar ze ooit voor gespaard hebben.
  Triester willen we het niet maken. Onmenselijker wel.

 4. Veel van deze mensen lopen al 20 of 30 jaar of langer mee in het onderwijs. Ze krijgen nadat men ze jaren heeft laten lopen iemand achter in de klas die hun observeert en concludeert dat ze niet goed functioneren en dat ze radicaal het roer moeten omgooien. Velen proberen dat, maar het lukt niet. Ik vraag mij af wiens schuld dit is. Er zijn natuurlijk leerkrachten die de kantjes eraf hebben gelopen zoals overal waar gewerkt wordt. Maar het overgrote deel is denk ik er van overtuigd geweest dat ze hun werk naar eer en geweten hebben uitgevoerd en plotseling komt de inspectie of 1 of andere begeleider nadat ze 20 of 30 jaar niet hun neus echt in de klas hebben laten zien, vertellen dat dat niet zo is.
  Ik denk dat de inspectie en die hele horde van onderwijsadviseurs eerst eens naar hun functioneren in het verleden moeten kijken voordat ze mensen die het moeten doen of hebben gedaan in de grond stampen.
  Dat men iets wil veranderen kan ik volledig begrijpen maar niet ten koste van mensen die het beste deel van hun leven hebben gegeven om een goede docent te zijn.
  Dat is gewoon hufterig gedrag! En dat voor een overheid die is voor een participatiemaatschappij. Ze geven wel het voorbeeld. Ze rotten iedereen eruit, die niet in de pas wil/kan lopen.

 5. Trouwens waar is het FNV in deze kwestie?
  Of zijn ze bezig de PvdA te plezieren en laten ze de ouderen wat het grootste deel van hun ledenbestand uitmaakt ook nog weglopen.
  De jongeren zijn op dit moment wel verstandig dat ze geen lid meer worden van zo’n vakbond die hun leden individueel in de stront laat zakken.

Reacties zijn gesloten.