Big Brother-maatschappij is sluipenderwijs gerealiseerd

George Orwell was accurater in zijn dystopie 1984 dan hij wellicht zelf heeft vermoed. En het meest subtiele is: we kiezen er zelf voor. De democratisch gekozen overheid handelt als Big Brother.

In een ietwat lang, maar uitstekend artikel in DeWereldMorgen worden naar aanleiding van de vervolging van Edward Snowden de mechanismen geschetst.

De oorlogsdreiging van de immer met elkaar in conflict zijnde staten ‘Oceania’, ‘Eastasia’ en ‘Eurasia’ uit 1984 is vervangen door de dreiging van vijandelijke terroristen.

Washington en zijn bondgenoten – die door de media aan het publiek worden verkocht als ‘de internationale gemeenschap’ – zijn zich goed bewust van wat op spel staat. De bevolking moet er onder worden gehouden en zijn plaats kennen. Obama en zijn vertegenwoordigers in de regering en de Amerikaanse inlichtingendiensten moeten dus wel ten allen prijze benadrukken dat de openbaring door Snowden van massale Amerikaanse geheime spionageprogramma’s de vijand ‘helpen en steunen’ en de internationale betrekkingen van de VS beschadigen.

De belangen van de financiële en zakenwereld vormen het belangrijkste motief voor de vervolging van Snowden en eerder Assange.

Hoe belangrijk de onthullingen van Edward Snowden ook zijn, het grotere verhaal is de overweldigende inzet van de staatsmacht om zijn strategische doelstellingen na te streven, om de zaken- en financiële belangen te bevorderen waarmee ze hecht verbonden is en om zichzelf af te schermen van eender welke bedreiging van de bevolking om de regering voor het algemeen belang te doen werken.

4 gedachten over “Big Brother-maatschappij is sluipenderwijs gerealiseerd”

 1. Ik zei het gisteren toevallig nog, dat die permanente staat van oorlog en dreiging van de VS inderdaad precies is wat Orwell tekende in ‘1984’.

 2. Dit vond ik één van de meest belangrijke citaten uit dat artikel: “De schokkende corrumpering van de democratie door de grote economische en politieke belangengroepen blijft grotendeels onzichtbaar op de agenda van de grote commerciële massamedia. Journalisten en commentatoren die door deze media worden tewerkgesteld zijn meesters geworden in de kunst om de pijnlijke verbindingen NIET te maken; dat wil zeggen, die verbindingen die pijnlijk zijn voor machtige belangen. Geen wonder dus dat onze grote politieke partijen geen echte keuzes bieden: ze vertegenwoordigen allen in essentie dezelfde belangen, die elke poging verpletteren om tot een betekenisvolle publieke deelname te komen aan de vorming van het overheidsbeleid.”
  Dit slaat namelijk direct op de leugenaars en corrupte zwijnen binnen en buiten de regering alsook in de sheeple-media die ons onvermoeibaar dag in dag uit proberen aan te praten dat honger en vervuiling, vervolging en onderdrukking goed voor ons zijn….
  Laten we een einde maken aan dat diep en inherent mensvijandige systeem dat kapitalisme heet voordat het een einde aan ons en onze planeet maakt.
  Goed dat je op dit uitstekende artikel gewezen hebt Sjaak! Dank!
  Oh, and Mr. Obama: if you by any chance happen to read this because you are hacking computers: fuck you. Same to you Ronald Plasterk.

 3. De ellende is, dat 9/11 voor de beveiligingsindustrie en de overheid als een godsgeschenk kwam. We weten nog dat we allemaal een ID moesten hebben en mee moeten nemen. Waarom? Eerder terroristen op pakken, was de bedoeling. En iedereen tuinde erin. Geen politicus is deze wet eens gaan evalueren, want dan ben je voor terrorisme, toch? Jammer, want er zijn nu 50.000 prenten uitgeschreven aan kinderen die hun ID niet mee hadden en zonder licht op hun fiets reden of iets dergelijks…. Dus is de ID-plicht geen middel meer tegen terrorisme maar tegen zware criminaliteit geworden, want fietsen zonder licht…. Oftewel, een bonnenpomp! En geen terrorist is er door opgepakt.

  Zo zijn er meer zaken: we zitten al tijden op een niveau geel of zoiets in de terrorismedreigingsindex. Volledige nonsens, niet te controleren maar het houdt het volk er onder. En zo kunnen Teeven en Opstelten alle shit bedenken die ze maar willen, want het is tegen terrorisme en dus goed, en anders kan je er altijd nog pedofielen mee op pakken….. En als je tegen bent, ben je uiteraard voor pedofielen… Einde discussie en weer een stuk vrijheid weg. Men vindt het best….

  Door continue vijanden te bedenken die ons bedreigen, wordt het volk murw gemaakt voor een grootschalige aanpak van de privacy, want dat is nu de grootste vijand geworden van de machthebbers. Gelukkig is driekwart van het volk te stom om rond te lopen en pikt alles. We hebben toch niks te verbergen, toch? Dat hebben we wel, want de staat is niet meer te vertrouwen. Men maakt gebruik van marktpartijen die volstrekt debielen in huurt om ons een gevoel van veiligheid te geven (G4S) en die het liefst bewapend zouden moeten worden. Men stuurt op mensen in parken handhavers af, om te kijken wat er in hun picknickmand zit. Want een energieke politicus heeft weer eens wat bedacht voor een niet bestaand probleem. Maar ja, je wil natuurlijk wel op tijd in de krant komen te staan, want je baantje is heilig. Dus kan je een prent krijgen als je een lekker roseetje zit te drinken in een park.

  In Delft wil men een naturistenstrand opheffen, waarschijnlijk om er tzt een horecagelegenheid te vestigen. Nou wordt daar, en in de andere gebieden van de Delfste Hout, in de nacht nogal eens seksueel uitgespat. Overdag niks aan de hand (objectief vastgesteld door het ontbreken van bekeuringen wegens obsceen gedrag), maar wat doet B&W: verbieden van naaktrecreatie overdag. Te dom om rond ter lopen en wettelijk niet eens mogelijk. Wat doet B&W als ze in de gemeenteraad klop krijgen? Gewoon doorzetten en de naaktrecreanten linken aan seksueel misbruik van minderjarigen (de pedo-oplossing, als je er niet meer uitkomt). Helaas, er zijn alleen geen objectieve cijfers en aanklachten, dus wat doet de burgemeester (VVD, jawel, voor al vijanden, geheel marktconform)? Die verklaart dat hem opmerkingen, geruchten en signalen zijn toegekomen. Helaas niet te checken,en dat is de bedoeling. De naaktrecreant daar is dus nu geframed en neergezet als potentiële kinderverkrachter. En daar wil niemand mee worden geassocieerd en iedereen knikt dan zwijgend. Zo gaat de overheid om met de waarheid. en daarom zijn ze niet te vertrouwen.

  Daarom ben ik maar weer eens anarchist aan het worden…..

 4. @3: “De ellende is, dat 9/11 voor de beveiligingsindustrie en de overheid als een godsgeschenk ”
  Inderdaad. Óf men 9/11 a.h.w. in scene heeft gezet om een voorwendsel te creëeren voor het rücksichtslos onderdrukken van de mensheid en veel geld te verdienen aan de wat leugenachtig ‘war on terror’ genoemd wordt, geloof ik niet. Maar ik weet zeker dat de kleine machtige kliek die ervan profiteert er pervers genoeg voor is om het wél te doen.

Reacties zijn gesloten.