Bewapening tegen fobie

De Russen dringen op, ze hebben Oekraïne al half te pakken. Aan onze zuidgrenzen dreigen horden moslims onze beschaving binnen te wurmen. Deze bedreigingen zijn op zich al ernstig genoeg. Als daarnaast onze bondgenoot de VS zich nog slechts om zichzelf bekommert, staan we zwak. En verder is er binnen onze landsgrenzen nog allerlei krapuul dat zich drukker maakt om mensenrechten dan om de geconstateerde gevaren. Het is de hoogste tijd om ons erfgoed te verdedigen en ons te wapenen.

Is bovenstaande absurd? Zeker, maar toch vrezen hele volksstammen aldus. Vanzelfsprekend proberen politieke partijen van de fobie-epidemie te profiteren. Zo schrijft de VVD in haar verkiezingsprogramma: ‘Aan de randen van Europa en het NAVO-grondgebied roert Rusland zich, en in het Midden-Oosten woeden conflicten die elkaar versterken.’ Het is een omfloerstere formulering van wat in de eerste twee zinnen van dit artikel staat. Met zo’n dreiging is de roep om bewapening dan ook nabij. Of meer bewapening enige zin heeft, komt niet in Frage. Wat helpen nog meer wapens wanneer de NAVO al ruim het tienvoudige aan defensie besteedt dan bijvoorbeeld Rusland? Om over vergelijkingen met andere landen nog maar te zwijgen. Realisme met betrekking tot de mondiale krachtsverhoudingen loont echter. Met een beperking naar circa 10 procent van het huidige bedrag besparen we zo’n 6 à 7 miljard euro.

Meer
Maar zinnig denken lijkt in deze door nepnieuws gedreven periode weg te kwijnen. Naast de VVD pleiten CDA, D66, PvdA, CU, SGP, VNL, FvD, Ondernemerspartij, Nieuwe Wegen en Lokaal in de Kamer voor meer geld naar defensie.

Wilders, GroenLinks, SP, 50plus, PvdD, DENK, Vrijzinnge Partij, GeenPeil, Piraten Partij, Artikel 1, Niet Stemmers, Libertarische Partij, Jezus Leeft, StemNL, MenS, Partij voor de Kinderbelangen en Vrije Democratische Partij zwijgen over verhoging dan wel verlaging van het defensiebudget. Sommige partijen hebben volgens hun verkiezingsprogramma (of geen programma) gewoon geen mening over het onderwerp. Andere suggereren wel iets in de richting van minder defensie zonder zich duidelijk uit te spreken tegen de te hoge defensiebestedingen. De SP probeert het met de-escalatie in de verhouding met Rusland. De PvdD wil het militaire apparaat alleen inzetten voor vredesmissies in VN-verband. DENK en Artikel 1 gaan op de creatieve toer: DENK denkt aan een Ministerie van Vrede en Wederopbouw, in plaats van het Ministerie van Defensie; Artikel 1 wil een Ministerie van Vrede & Veiligheid.

Minder
De Burger Beweging wil dat alle landen hun defensie-uitgaven zoveel mogelijk beperken. De Basisinkomen Partij zal defensiegeld voor het basisinkomen gebruiken.

1 gedachte over “Bewapening tegen fobie”

  1. Pingback: Het extreme centrum wint | Krapuul

Reacties zijn gesloten.