Berichtgeving over Heidenau (met UPDATE)

In Heidenau is de hal van een bouwmarkt omgebouwd tot asielzoekerscentrum. Het gebouw stond leeg, de keten is al een tijdje failliet en aangezien door de flinke toestroom van vluchtelingen via de Balkan-route de nood hoog is, leek het een goed idee het gebouw deze bestemming te geven. Dit weekend komen er 250 mensen, later wordt er aangevuld tot 600.

U moet weten dat Heidenau in Saksen ligt, dicht bij Dresden. Die stad is de laatste tijd zeer negatief in het nieuws vanwege de aanhoudende demonstraties van Pegida. Volgens de NOS een beweging die minder islam in Saksen wil. De vraag hoe dat mogelijk is bij een aandeel van minder dan 1 procent in het religieuze landschap van Saksen, blijft uiteraard open.

Afgelopen vrijdag, 21 augustus, kwamen de eerste vluchtelingen met bussen aan. Althans, dat was de bedoeling. De Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) en de door haar gestuurde anti-asiel-burgerinitiatief Heidenau -Hört Zu! (we kennen die constructie van de PVV en AZC-Alert) hadden opgeroepen tot een demonstratie tegen hun komst. Er kwamen zo’n 500 man, die na eerst door de binnenstad getrokken te zijn en en passant de burgemeester voor “Volksverräter” te hebben uitgemaakt, een blokkade vormden voor de bouwmarkt. Velen al met een stuk in de kraag. Na pogingen door de politie de blokkade met o.a. inzet van traangas te doorbreken kwam het tot relletjes. Daarbij gooiden de demonstranten met stenen, vuurwerk en flessen. Er raakten een tiental demonstranten en 31 politiemensen gewond, waarvan een ernstig. De politie was met 136 man de situatie nauwelijks de baas en pas na het aanrukken van versterking is het uiteindelijk gelukt de eerste bussen met vluchtelingen daadwerkelijk toegang tot hun onderkomen te verschaffen. Eerst moest een stratenveger aanrukken om de toegang vrij te maken van grote hoeveelheden glas en onraad.

Er was een tegendemonstratie aangemeld, maar de politie heeft die verboden op grond van te weinig personeel.

In Nederland berichtten alleen de NOS, TPO, NRC en de Telegraaf hierover, althans voor zover op Google-Nieuws te vinden. In alle berichten ontbreken de details die er naar zouden kunnen leiden, dat het bij de demonstranten niet gaat om de zogenaamde “bezorgde burgers”, maar om de hardcore-nazi’s die de demonstranten daadwerkelijk waren. Er wordt slechts  gemeld dat de NPD de organisator was. Hoe groot het contrast met de Duitse media. Daar is sprake van Der braune Mob, rechter Mob, Aufmarsch, etc.

Update 23-8-2015
heidenau
Het is niet bij de hierboven omschreven straatterreur gebleven. Gisterenavond ging het weer mis. Opnieuw werden vluchtelingen en politie aangevallen door o.a. neonazi’s die zich onder de meute boze burgers bevonden. Dit keer zouden ca. 1000 mensen de straat op zijn gegaan. Bij de straatgevechten raakten 31 politieagenten gewond, de bussen met vluchtelingen werden met stenen en flessen bekogeld.

De NOS spreekt nu van “veel leden van de militante NPD, die beschouwd wordt als neonazi partij”

De Süddeutsche Zeitung weet te melden dat de meute, waaronder veel neonazi’s “Sieg Heil” en “Ausländer raus” scandeerden. Bovendien meldt deze krant dat deze uitbarsting van straatgeweld mede is georganiseerd door de extreemrechtse NPD.

De afschuwelijke gebeurtenissen hebben ook de Britse pers gehaald. The Independent bericht hierover, maar beweert doodleuk dat de “vreedzame demonstraties” zijn gekaapt door de extreemrechtse NPD.

De Duitse taal schijnt veel te moeilijk te zijn voor anderstalige journalisten. Wij houden het erop, dat de nazi’s van de NPD tot straatterreur hebben opgeroepen, een oproep waaraan veel te veel bezorgde burgers gehoor hebben gegeven.

Beelden en vooral geluiden van het nazigeweld in Heidenau:

Met bijdrage van de nieuwsredactie

2 gedachten over “Berichtgeving over Heidenau (met UPDATE)”

  1. Pingback: De grens is bereikt en andere problemen | Krapuul

  2. Pingback: De grens is bereikt en andere problemen | wltrrr

Reacties zijn gesloten.