Belevingsterrorisme

Enkele dagen terug ging het journaal van acht uur uit, omdat een ‘gewapende’ jongeman het gebouw van de NOS op het Media Park in Hilversum was binnengedrongen. Het werd NOS medewerkers verboden te twitteren, wist RTL Nieuws te melden. Het duurde ruim een uur voordat de NOS zelf met een mededeling kwam. De jongeman werd na tien minuten gesommeerd zijn ‘wapen’ te laten vallen, waar hij onmiddellijk gehoor aan gaf, en werd overmeesterd door een vijftal agenten. Het nieuws ging de wereld over en Nederland was eindelijk weer wereldnieuws, wat dan in Nederland weer als nieuws werd gepresenteerd. Er werd van alle kanten geschreeuwd om meer beveiliging en harde maatregelen, terwijl de afloop liet zien dat in Nederland eigenlijk alles redelijk goed geregeld is. Je kunt je nou eenmaal niet beveiligen tegen iemand die in een pak, met stropdas en verzorgd uiterlijk met een als wapen vormgegeven stukje plastic een gebouw binnenwandelt. Het wapen was namaak en het hebben van zulke dingen is ook strafbaar in Nederland, behalve als het gaat om verontruste burgers, die hun speeltjes kunnen bestellen bij een van de Pegida-sprekers Ed der Holländer, die discreet niet van echt te onderscheiden replica’s levert.

Twaalf commentaren op een draadje over brandaanslagen op moskeeën eerder dit jaar op het forum ‘Steun de PVV’ zijn volgens het Openbaar Minsterie strafbaar. Volgens het OM waren er geen reacties waarin werd opgeroepen tot brandstichting, terwijl er die wel zijn, maar blijkbaar niet in het dossier van het OM. De verontwaardiging op het forum was natuurlijk groot. De vrijheid van meningsuiting werd onderdrukt, moslims en allochtonen mochten volgens de deelnemers wel tot geweld oproepen en zij niet. Het werd tijd om maar eens af te rekenen met de rechtsstaat en sommigen voelden zich geroepen opnieuw oproepen tot geweld te plaatsen. Er werd voor de zoveelste keer opgeroepen om massaal op de PVV te stemmen, want volgens deelnemers zou je dan vervolging kunnen voorkomen. Als Wilders de absolute macht heeft, dan wordt het oproepen tot geweld tegen moslims en brandstichting van moskeeën gewoon regeringsbeleid, zo is de gedachte van velen op het forum. Dat Wilders dat inderdaad zou kunnen doordrukken mocht hij de absolute macht krijgen is waarschijnlijk het enige realistische dat de deelnemers van het forum met elkaar delen.

De film over Michiel de Ruyter is in premiere gegaan. Sinds oubolligheid, conservatisme en nationalisme weer hip zijn in Nederland herleeft ook de cultus van historische volkshelden. De Ruyter ìs Nederland en als je de speelfilm niks vindt ben je dus eigenlijk niet trots op Nederland. Sinds de jaren zestig, toen men nog moe was van eeuwen oorlog en de hele wereld naar vrede smachtte, hoorden we weinig meer over de admiraal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Michiel de Ruyter gebruikt door de NSB om reclame te maken voor de SS en de strijd tegen de joden en bolsjewisten. Ook in de huidige tijd waarin we onafgebroken worden geconfronteerd met voorstellingen van geweld, oorlog en terreur past de herleving van heldenverering. Die wordt effectiever als de onrust onder de bevolking groot is en de verwarring nog groter. Je kunt immers de grote problemen in de wereld niet oplossen door na te denken en zelf een bijdrage te leveren, maar rekent erop dat er een held opstaat die lijkt op een bekende televisiepersoonlijkheid en die net als in een speelfilm de wereld van de ondergang redt. Het is niet voor niets dat Wilders zich eerder liet portretteren als Michiel de Ruyter. De illusie dat hij persoonlijk Nederland gaat redden is voor velen voldoende reden om op hem te stemmen. De NOS is er klaar voor om deze waanvoorstelling met de rest van de wereld te delen.

1 gedachte over “Belevingsterrorisme”

  1. Pingback: Belevingsterrorisme. Het vervolg | Krapuul

Reacties zijn gesloten.