Belevingsterrorisme. Het vervolg

Vorige week stond hier mijn column ‘Belevingsterrorisme’ die door Dutch Turks een dag later werd geplaatst. Daarin beschrijf ik drie onderwerpen die laveren tussen beleving en terrorisme. De gijzeling van het NOS journaal van acht uur, de oproepen van PVV fans om moskeeën in brand te steken, en de mythevorming rond admiraal Michiel de Ruyter. Over de laatste is een film uitgebracht met nogal wat historische aanpassingen om er een echte blockbuster van te maken. Aangezien idioot veel Nederlanders werkelijkheid en onwerkelijkheid nauwelijks nog uit elkaar kunnen houden en het historisch besef hebben van een amoebe is dat volgens mij best gevaarlijk, maar goed, het valt onder entertainment dus dan is de werkelijkheid alleen maar lastig. De gijzeling door een jongeman in zijn afstudeerpak met replicawapen van een studio van de NOS is ook een mooi voorbeeld van een verwarde man in een mediaomgeving, die met uitzondering van de beveiliging niet functioneert. Ondanks de verwoede pogingen van nieuwschef Marcel Gelauff er een enorm drama van te maken hoor je nu helemaal niets meer over de terreurdaad. Wat er nadien met de jongeman is gebeurd en over de film over De Ruyter hoor je trouwens ook niemand meer. Een drama is pas een echt drama als het in het nu plaatsvindt en mogelijk veel ruimte biedt voor toeters en bellen. Achteraf valt er voor de journalistiek weinig te halen.

Klei-prominentMaar er zijn uitzonderingen, met name als het gaat om islam en moslims en hun relatie met de rest van Nederland. Daarover wordt al ruim een decennia van alles gezegd en besproken. Alle stoppen sloegen gisteren door bij enkele tientallen personen nadat DDS columnist Ewout Klei het Marokkaans-Nederlandse PvdA-statenlid Nora Azarkan ervan beschuldigde een tweet van een “extreemlinksgekkie” te hebben doorgestuurd, waarin hij een halve regel uit mijn stukje had geciteerd. In een contemplatieve bui had ik in bovengenoemd stukje geschreven over het Facebook-forum ‘Steun de PVV’ waar dagelijks oproepen tot geweld tegen moslims en hun bezittingen worden gepost. Op dat forum gingen sommigen heldere lichten ervan uit dat als Wilders aan de macht zou komen zij niet zouden worden vervolgd voor brandstichting van moskeeën. Hun politiek leider wil immers ook van alle moskeeën af, zo redeneerden zij. In de tweet stond “Als Wilders absolute macht heeft, dan wordt brandstichting van moskeeën gewoon regeringsbeleid” met een link naar het artikel op Dutch Turks. Voor Klei desalniettemin voldoende om een aanval op de persoon van Azarkan in gang te zetten. De chef redactie van DDS zag hierin aanleiding om een artikel te plaatsen met de prikkelende koptekst “Prominente PvdA’er: Wilders wil brand stichten in een moskee!” Een volksvertegenwoordigster die leugens over Wilders verspreidde, zo was de strekking van het artikel. Leugens die als bron het “Nederlandse internetgootje” gebruikte, waarbij Frontaal Naakt, Krapuul en nu dus ook Dutch Turks werden genoemd.

Klei-vervolgNa een tweet van PVV-fractievoorzitter en lijsttrekker voor de provinciale verkiezingen in Flevoland Chris Jansen ging het bruinroze circus pas echt los. Honderden voelden zich uitgenodigd lekker tekeer te gaan tegen mevrouw Azarkan. Ze ontving hatelijke emails en talloze verwensingen en intimidaties via Twitter. Ze werd verantwoordelijk gehouden voor een uitspraak die ze nooit gedaan heeft. Ze hoorde als Nederlands staatsburger niet in Nederland en het werd tijd voor een afrekening. Niet alleen zijzelf had schuld maar ook de hele PvdA, de Marokkaanse gemeenschap en natuurlijk alle moslims in de wereld. Het bericht werd dan ook met veel enthousiasme gedeeld door aanhangers en vertegenwoordigers van de PVV, Geen Stijl en Powned, en verder door bijvoorbeeld Identitair Verzet afdeling Limburg en de bij de redactie bekende personen, die hun bibliotheek hebben verbrand om ruimte te scheppen voor de geschriften van Joost Niemöller. Als klap op de vuurpijl stuurde Klei de mededeling dat hij afstand nam van de hatelijkheden aan het adres van Azarkan, maar dat ze volgens hem een politieke fout had gemaakt door genoemde tweet te re-tweeten. Na een korte uitwisseling van standpunten sloot hij af met “Die haatmailtjes etc. van extreemrechtse gekkies verdiende je absoluut niet.” Met andere woorden, ze heeft er zelf om gevraagd. Grote kans dat niemand van de agitatoren en hun reagerende volgelingen mijn column ook echt heeft gelezen, maar dat doet er niet toe. Het is immers campagnetijd en het gaat om het effect en zeker niet om de inhoud. In intellectueel achtergestelde contreien ben je pas echt iemand als je onder luid gebral met je eigen stront naar een willekeurig slachtoffer gooit. Zelfs bij een misser juicht men.

3 gedachten over “Belevingsterrorisme. Het vervolg”

  1. Pingback: Massamoordverheerlijker: nazi’s geen extremisten | Krapuul

  2. Pingback: Nederland heeft een huichelaarsprobleem | Krapuul

  3. Pingback: Belevingsterrorisme. Het vervolg | wltrrr

Reacties zijn gesloten.