Beeldvorming über alles

De afgelopen weken werd in drie islamitische gebedshuizen in Zweden brand gesticht. Volgens de eerste berichtgeving van de NOS was er brand uitgebroken, terwijl de wereldpers allang wist dat het om brandstichting ging. Er werd in Nederland met afschuw gereageerd maar er was ook begrip voor de aanslagen. De voormalige rechterhand van Henk van der Meijden Esther Voet van het CIDI reageerde met haar bekende empathie door te beweren dat de synagoge in Uppsala ook moest worden beschermd. Alleen, er is geen synagoge in Uppsala. Een paar weken eerder presteerde mevrouw Voet het om een bericht van Tim Robinson, werkelijke naam Stephen Yaxley-Lennon, oprichter van de English Defence League door te sturen. Dat trok ze later weer in met het excuus dat ze niet wist wie Robinson was. ‘Islamkritiek’ is in Nederland een breed front met soms verrassende associaties.

Na de laatste brandbom in Uppsala vond de Facebookgroep ‘Steun de PVV’ het tijd om hun publiek te laten reageren op de laatste aanslag. In het kort: de lezers vonden het fantastisch en vonden dat er ook in Nederland aanslagen op moskeeën moesten komen. In de strijd voor de vrijheid moesten volgens sommigen alle moskeeën branden liefst met alle moslims erin. Nu zou je denken dat zoiets strafbaar is, maar met een partij die islam wil verbieden, de koran wil verbranden en moslims wil deporteren is het natuurlijk niet gek dat sommige aanhangers op zulke ideeën komen. Het OM en AIVD zijn veel te druk met de jacht op jihadi’s en je mag de vrijheid van meningsuiting niet in gevaar brengen. De pagina is na een bericht op Joop.nl ondertussen verwijderd — ze noemen het zelf “verwijdert” — door de beheerders van ‘Steun de PVV’, maar in het kader van vrije informatievoorziening kunt u hier (PDF) het hele draadje downloaden en nalezen wat de PVV aanricht in de samenleving.

Republiek Allochtonië berichtte er al over dat in Nederland aanslagen op moskeeën en islamitische instellingen veel vaker voorkomen dan in de media wordt gemeld. Om maar te zwijgen over wat de ‘linkse media’ wordt genoemd, die tegenwoordig ook ruimte geven aan anonieme rechtsextremisten, omdat je iedereen maar aan het woord moet laten voor wat dan een gebalanceerd debat wordt genoemd. Het gevolg is dat in veel Nederlandse media er meer wordt gesproken over islam en moslims door niet-moslims en zelfbenoemde deskundigen dan waar dan ook in de niet-islamitische wereld. Sommigen, zoals De Dagelijkse Standaard (DDS) en Jalta besteden bijna de helft van hun redactionele ruimte aan onderwerpen die iets met islam of moslims te maken hebben. Dat wordt verslaggeving genoemd, maar het zijn meestal opiniestukken, waar vaak fictie en werkelijkheid door elkaar heen lopen.

Ondertussen worden in Dresden en in andere plaatsen in Duitsland, zij het op veel kleinere schaal, iedere maandag demonstraties georganiseerd tegen moslims en asielzoekers. Uit steekproeven blijkt dat 31% van de Duitsers begrip heeft voor de demonstraties maar dat slechts 13% ook voor uitvoering van de PVV-achtige standpunten van PEGIDA zou stemmen. Volgens GeenStijl, The Post Online, DDS en Jalta wordt PEGIDA systematisch gedemoniseerd in de Nederlandse media. Het zou volgens hen gaan om verontruste gematigde burgers, terwijl in de Duitse media de demonstranten vooral worden afgebeeld als rancuneuze mannen met extreemrechtse sympathieën en heel erg veel vreemdelingenhaat. Er is in Duitsland ook veel verzet tegen PEGIDA wat dan weer in genoemde Nederlandse media of wordt verzwegen of een schande wordt genoemd. Ondertussen eist Achmed Marcouch (PvdA) dat het OM stappen neemt tegen de reageerders op ‘Steun de PVV’. En Wilders zal zeggen dat hij er niks mee te maken heeft, maar dat 90% het met hem eens is.

NB. Er is ondertussen weer een nieuwe verzameling oproepen en verwensingen n.a.v. de reactie van Marcouch. Een voorbeeld:Wildersfan

2 gedachten over “Beeldvorming über alles”

  1. Pingback: Aangifte doen is meer iets voor Marokkanen | Krapuul

  2. Pingback: Twijfels bij koers Wilders | Krapuul

Reacties zijn gesloten.