Barbaren

Gisteren was er een voetbalwedstrijd omkleed met de gebruikelijke feestelijkheden. In Rome gingen een paar honderd Feyenoordfans lekker los met flessen bier op historische monumenten, de 1300 man sterke politie en alles wat er verder los en vast zat. In de Italiaanse pers werd een beeld geschetst van barbaren die Rome waren binnengevallen. Uiteindelijk zijn er iets meer dan 50 hooligans gearresteerd waarvan een aantal zestien maanden cel heeft gekregen en een aantal een boete van 45.000 euro. Weliswaar voorwaardelijk, maar toch. In Italië gaat men daar blijkbaar iets anders mee om dan in Nederland. Hier worden de kosten voor de politie-inzet bij zulk volksvermaak afgewenteld op de samenleving. Voetbal is onderdeel van onze cultuur dus mogen ook burgers die geen affiniteit hebben met voetbal daaraan meebetalen. Dat is hier zelfs bij de wet zo geregeld. “Het hoort er gewoon bij.”

In de meeste landen zijn clubs verantwoordelijk voor hun fans en moeten ze dus opdraaien voor de kosten van politie-inzet en de schade die de voetballiefhebbers aanrichten. De enige straf die hooligans hier tegemoet kunnen zien is dat ze een stadionverbod krijgen. De goede voetbalsupporter lijdt onder het wangedrag van de kwade, zo is de heersende opvatting. Hoe anders is het als het gaat om vluchtelingen, allochtonen en moslims. Dan zijn de rollen omgedraaid. Als er een van hen in de fout gaat dan borrelt de roep om collectieve straf en vergelding weer omhoog. Zo is ondertussen in Nederland iedere vluchteling en moslim een potentiële crimineel ook al heeft hij of zij nooit iets misdaan. Een terrorist die uit naam van de islam een misdaad begaat is in de eerste plaats een moslim en dus representatief voor alle moslims; dat hij een terrorist is lijkt bijna bijzaak.

Vreemd is het natuurlijk niet in een land waar in het parlement twee partijen zitten met of veel frauderende witteboordencriminelen in hun gelederen (VVD) of met een bataljon parlementskandidaten die net als genoemde hooligans hun handen niet thuis kunnen houden (PVV). Samen goed voor ruim een derde van de zetels. Blijkbaar is er een groot maatschappelijk draagvlak voor criminaliteit. Nu zal het net als bij de voetbalsupporters ongetwijfeld zo zijn dat niet alle VVD’ers en PVV’ers crimineel zijn, maar in het geval van moslims wordt van hen verlangd dat ze afstand nemen of anders worden ze medeverantwoordelijk gehouden. Het feit dat ze moslim zijn maakt ze medeschuldig. Dat hoor je nooit als het om een PVV’er, VVD’er of voetbalsupporter gaat. Als het ergens in hun wereld mis gaat dan hebben zij er nooit wat mee te maken.

Rutte reageerde dan ook prompt op het bericht dat partijgenoot Verheijen valse declaraties had ingediend met de mededeling dat het allemaal opgeblazen was. Wilders doet wanneer blijkt dat een van zijn zorgvuldig geselecteerde uitverkorenen niet helemaal zuiver op de graat is zulke berichten af als demonisering en hetze. Politieagent en voormalig rechterhand van Wilders Hero Brinkman bleek een valse bekentenis van een verdachte die onschuldig bleek te zijn te hebben afgedwongen. Volgens de ‘ordehandhaver’ was zij nog steeds verdachte, was het allemaal gelogen door het Openbaar Ministerie, was de advocaat van de verdachte die geen verdachte bleek te zijn een “minkukel” en was er een complot om hem kapot te maken en zijn politieke ambities te smoren. Zijn baas staat volgens Hero volledig achter hem, net als Rutte achter Verheijen staat en de baas van de supportersvereniging van Feyenoord zei dat het allemaal best wel meeviel gisteren in Rome.

In Nederland is beschaving net als de meeste dingen vooral beleving. Sinds de verkeerspolitie is verdwenen onder het mom van bezuinigingen, vrijheid, efficiency en minder regels wemelt het op de snelwegen van de verkeershufters die agressief intimiderend en al bumperklevend hun onbeschoftheid kunnen uitleven, want er is eenvoudigweg niemand die hen daarvoor zal vermanen. Bovendien zijn de autoriteiten veel te druk bezig met de jacht op radicaliserende moslimjongeren en zijn veel ‘verontruste’ burgers veel te druk met het uitschelden en bedreigen van Marokkanen, moslims, Grieken en iedereen die hen verder niet bevalt. Over enkele weken zijn de Provinciale Statenverkiezingen en zal opnieuw blijken dat het volk kiest voor meer conservatief en nog meer extreemrechts, meer criminaliteit en nog veel meer verhuftering. Zolang we anderen voor barbaren uitmaken hebben we geen last van onze eigen achterlijkheid.

1 gedachte over “Barbaren”

  1. Pingback: Barbaren | wltrrr

Reacties zijn gesloten.