Banken blijven ondanks miljardensteun op hun geld zitten

Honderden miljarden zijn er reeds jaren al in de banken gestopt, opdat het financiële systeem niet in elkaar zou storten. Banken zijn er om leningen te verschaffen, dat is de financiële basis van ons systeem. Of dat een goed idee is raakt aan steeds meer twijfel onderhevig, maar je kunt het niet één-twee-drie omgooien, dus we zitten er voorlopig mee.

Maar na een catastrofe veroorzaakt te hebben die door de overheden van vele landen moest worden opgelost (zoals Jon Stewart nog zei in The Rumble: banken houden hun winsten geprivatiseerd, maar laten hun verliezen ten laste van de samenleving komen) blijven ze nu al jarenlang op hun door ons gefourneerde geld zitten. Het blijft moeilijk voor bedrijven of privépersonen krediet te krijgen.

Volgens NCO-NCW zal het echter vooral aan de eventueel in te voeren bankenbelasting liggen, dat banken problemen zullen hebben met kredietverstrekking, en deze organisatie werpt zich nu dan ook als belangenbehartiger van de veroorzakers van deze ons sinds 2008 teisterende crisis op. In Trouw belicht Esther Bijlo nog wat meer aspecten van dit probleem.

Ad Koppejan is overigens één van de mensen die dat kredietprobleem moet gaan oplossen. Gaat u dus gerust slapen, dat komt helemaal goed.

 

6 gedachten over “Banken blijven ondanks miljardensteun op hun geld zitten”

 1. Klopt. Banken in contrast met gewone bedrijven krijgen eindeloos goedkoop, bijna gratis vers geprint geldpapier toebedeeld en daartegenover hebben ze met de politiek afgesproken dat de burgers middels belastingen zullen alle schulden gaan afbetalen. Met alle risico’s erbij.

  Daarom gaan ze steeds bij de banken lekker met bonussen strooien. Ze hebben geld zat, toch?

 2. Naast andere ook deze goede artikel van Hans de Geus waar hij voorbij gaat aan de belangrijkste probleem –

  1) dat we de wereld financieel markt onmogelijk vanuit Nederland kunnen reformeren. Leuk als wens maar niet uitvoerbaar in de praktijk. Het wordt allemaal elders besloten en uitgevoerd en we volgens trouw de ontwikkelingen.

  2) dat de dezelfde wereld financiële spelers veel sterker dan de afzonderlijke nationale economieën en regeringen zijn geworden. Daarom bepalen ze en plaatsen ze steeds eigen mensen aan het hoofd van de regeringen. Dit is reeds in Europa en elders gebeurd.

  Misschien een idee om wetenschappers als Ministers aan te stellen als eventuele tegen maatregel?

 3. 4 nexus m.

  Klopt, is een wereldwijd probleem, en dus alleen op wereldniveau op te lossen.
  Maar dat betekent wel, dat de huidige neergang zich nog lang zal voortzetten.

Reacties zijn gesloten.