Banenplannen zijn onzin

Dat banenplannen flauwekul zijn tijdens een recessie weet bijna iedereen, behalve de politici van VVD en PvdA. Jeroen Laemers legt het nog eens geduldig uit.

De maatregelen die de onze overheid voorstelt – kort gezegd: betere training voor jongeren – lossen op dit moment dan ook geen enkel probleem op.

In een periode van laagconjunctuur zijn investeringen in het aanbod van werk noodzakelijk. Maar jammer genoeg zijn juist dat soort investeringen meer Keynes dan Friedman. En dus mag het niet; niet van Rutte en niet van Europa. (Sargasso)

Een JSF kopen levert nog minder verspilling op dan een banenplan.

11 gedachten over “Banenplannen zijn onzin”

 1. Ondernemers scheppen toegevoegde waarde en daaruit ontstaan betaalde, niet gesubsidieerde, banen.
  Deze regering denkt banen te scheppen door de rechtsbescherming (ontslagrecht, WW) van werknemers uit te hollen. Een misser volgens mij.

 2. Maar…er is toch al één baan (goedbetaalde) baan
  gecreeërd? Voor een voormalige wannabe Roma-deporteerster en fanatiek steunpilaar in de Tweede Kamer van het eerste fascistische regime sinds Seys-Inquart? ‘Sterk voor werk’ of zoiets?

  @1, Da’s geen misser hoor. Een misser suggereert iets van een vergissing. Wat jij beschrijft is weloverwogen beleid. Uiteindelijk moet heel Nederland het liefst een soort DZB-concentratiekamp worden:
  http://www.doorbraak.eu/noisejob-eureka-geef-ondernemers-geld-bedrijfsruimte-gratis-personeel/

 3. @1 Nou moet je me niet in de war gaan brengen met beweringen waar ik het plotseling met je eens moet zijn, Liera. Althans gedeeltelijk 🙂
  Per slot van rekening, wat is een gesubsidieerde baan? Een waar overheidsgeld in gestopt wordt? Ambtenaren zijn op die manier allemaal gesubsidieerd, maar dat wil nog niet zeggen dat dat werk geen toegevoegde waarde heeft…

 4. Ik moet het inderdaad nuanceren. Ondernemingen, niet ondernemers, scheppen toegevoegde waarde en dus banen. Werknemers vormen een belangrijk bestanddeel van ondernemingen en verdienen daarom ook een fatsoenlijke rechtsbescherming en sociale zekerheid.
  Bestaanszekerheid is belangrijk voor een stabiele samenleving en de `peace of mind` van de werknemers.
  Niet iedereen is in staat om als zzp`er het hoofd boven water te houden.
  Met de huidige plannen van vooral D´66 gaan werknemers veel meer bedrijfsrisico lopen terwijl ze daarvoor geen adequate beloning krijgen

 5. Laurent, ambtenaren worden betaald met geld dat in de particuliere sector is verdiend en middels belastingen deels is afgeroomd. Bij een zieltogende particuliere sector kunnen we de ambtenaren niet meer betalen. Kijk maar naar de voorstellen om de nullijn voor ambtenaren nog een jaar te handhaven.

 6. Ik wil alleen maar zeggen dat het blote feit dat een baan – overigens vaak slechts op het eerste gezicht, maar zelfs als dat niet zo is – financieel niet rendabel is nog niet wil zeggen dat hij nutteloos is.

 7. Nee, ik hoop het niet. Al kan ik me bij sommige ambtenaren niet aan de indruk onttrekken dat er met wat minder regeldruk een hoop te besparen zou zijn. Gratis toegang tot Hogeschool of Universiteit in ruil voor het afschaffen basisbeurs kan al een flatgebouw ambtenaren besparen.En een hoop ergernis.

 8. Deze ‘oplossing’ zag ik vandaag: ‘Nieuw project UWV: werkloosheid oplossen met een snufje zout’.

  Het kookinitiatief is misschien zelfs gezellig. En als werkloze kun je eens goed eten na dagelijks op een houtje te moeten bijten. Maar het komt neer op een zeer omslachtige en dure manier van werven waarvan slechts Genevace, de manager bij het UWV, iets in haar voordeel zal weten te brouwen. Het oogt leuk, is creatief en kan daarmee op de portfolio van de manager worden bijgeschreven.

 9. Banenplannen zijn idd onzin.Het heeft ook niet zo veel met hoog- of laag conjunctuur te maken. Volledige werkgelegenheid is een illusie.en het wordt tijd dat dat erkend wordt. Dan kan links en rechts ook stoppen met de schijn ophouden.
  Ik zeg het nog maar eens. het enige zinnige dat ondernomen kan worden is invoeren van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Dat lost een boel problemen op.

  Hier nog een paar van die zinnige ideeën om de werkeloosheid op te lossen
  http://bijstandsbond.blogspot.nl/2013/10/andree-van-es-wethouder-werk-en-inkomen.html
  http://www.doorbraak.eu/noisejob-eureka-geef-ondernemers-geld-bedrijfsruimte-gratis-personeel/

 10. Banenplannen zijn bedoeld voor de PvdA: Elk banenplan genereert ook weer baantjes voor de bananmachine van de PvdA, er moeten immers vele welzijnswerkers, coaches en managers aangesteld worden. De zieligheidsindustrie zal er enorm door groeien, en zo verzekert de PvdA stemmen.

 11. @10 Hoe was het gisteren op school ?

  Weer een onvoldoende gehaald ? Ga nu maar weer lekker WOW spelen om 3 uur snachts.

Reacties zijn gesloten.