Asscher en werkloosheidsbestrijding, het wordt echt niets!

Wie naait wie?

Worden Asscher en de vakbonden genaaid door de grote jongens uit de bouw en moeten u en ik het gelag weer betalen?

Asscher en Werkloosheidsbestrijding, het wordt echt niets! Hij heeft maar liefst 1973 woorden nodig om ons te vertellen wat we al weten, er zijn 668.000 werklozen, als percentage: 8,5%. (brief kabinetsbeleid werkloosheid van 30 januari 2014)

Voor oplossingen verwijst hij naar het sectorplan Bouw. Het artikel van de FNV “Sector Bouw: €120 miljoen voor arbeidsmarkt” zet alles goed op een rij.

Zowel de sector als Asscher leggen €60 miljoen in. Prachtig, het geld begint te rollen, de eerste stappen zijn gezet.
Maar wat schetst mijn verbazing, het bedrag wordt gespreid over twee jaar en er wordt geen enkele baan extra gecreëerd. Het beschikbare werk wordt op een betere manier verdeeld.
Tot mijn schrik moet ik concluderen dat 8 van de 10 punten bestaan uit reparatie van achterstallig onderhoud aan personeel (ook wel personeelsbeleid genoemd).

Ter verduidelijking licht ik er 2 punten uit:

 • Het inzetten van 2.500 leermeesters ouder dan 55 jaar die leerlingen begeleiden en vakkennis overdragen, is niets anders dan ouderenbeleid. Slim hoor die bouwjongens, ze krijgen er nu loonkostensubsidie voor.
 • Het stimuleren van toekomstgerichte scholing in duurzame technologieën en toekomstgerichte competenties voor 14.000 werknemers, is toch echt opleidingsbeleid. Een slimme personeelsafdeling haalt daar ook nog Europese gelden voor binnen.

Het geld voor dit soort subsidies, wordt dus door u en mij opgebracht. “Petje af” zou ik zeggen, heren van de vakbond.

Naast de overige 6 punten over achterstallig personeelsbeleid worden in het sectorplan maar twee werkgelegenheidspunten genoemd.
Waarvan de begeleiding van werk (of werkloosheid) naar werk, binnen of buiten de bouwsector, door bemiddeling en scholing van 6.400 werknemers veelal in een sociaal plan zijn opgenomen, zeker bij grote bedrijven. (Zie bijvoorbeeld: “Sociaal Plan VolkerWessel”  blz 7 artikel 8)

Het tweede werkgelegenheidspunt, t.w. het realiseren van 250 banen voor langdurig werklozen tot 27 jaar ter vervanging van een vrijwillig vervroegd uitgetreden werknemer, is het enige echte punt dat de werkloosheid bestrijdt. De werkgevers krijgen hiervoor een loonkostensubsidie.

250 banen ja, u leest het goed en dat in een sector waar 51.000 mensen oftewel 30% werkloos is.

Voer toch voor deze sector een (tijdelijk) vervroegde uittredingsregeling voor oudere werknemers in om jongeren aan het werk te helpen. Twee vliegen in één klap, geen verloren generatie en VUT voor mensen met zware beroepen.

Ondertussen scoort de ambassadeur Jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk veel successen:

 1. Randstad bezorgt Joyce een baan bij het UWV en
 2. Sophie leert bij Dierenartsen Midden-Brabant dankzij een startersbeurs.

NIET TE GELOVEN!

3 gedachten over “Asscher en werkloosheidsbestrijding, het wordt echt niets!”

 1. Een schedelmeter en een wannabe Roma-deporteerster die mensen aan een baan moeten helpen? Nee, dat kan nooit wat worden.

 2. 250 nieuwe banen, het is niet niks, bijna 0,5 % van het aantal werkelozen.
  Petje af voor meneer Asscher, ik bedoel, hij presteert het toch maar om dit te verkopen.

 3. wie zyn toch die malloten die ondanks alles als blinde mollen toch nog op de PvdA stemmen??

  Komt dat omdat een alternatief:
  Wilders PVV
  Roemer SP
  geen soelaas biedt???

  Stem toch in je gemeente op die ene dwarsligger, die je persoonlijk kent, zodat de beroepszakkenvullers gewaarschuwd zyn

Reacties zijn gesloten.