Assange krijgt 50 weken cel voor schending voorwaarden borgtocht

Julian Assange mag 50 weken de tralies bestuderen wegens het schenden van de voorwaarden van zijn vrijlating op borgtocht in 2012. Hij dook toen onder in de ambassade van Ecuador in Londen.

De maximale straf op het schenden van de voorwaarden van de borgtocht  is één jaar. Volgens de rechter was Assange’s schending van de regels zó ernstig dat hij deze hoge straf verdient.

Assange werd in 2012 in Zweden beschuldigd van verkrachting. Omdat hij bang was dat de Zweden hem uit zouden leveren aan de VS – waar ze nog een rekening met hem open hadden staan – dook hij onder.

Morgen moet Assange opnieuw voor de rechter verschijnen i.v.m. een uitleveringsverzoek door de VS. Een uitspraak over dat uitleveringsverzoek laat waarschijnlijk nog maanden op zich wachten.

Assange hoorde de uitspraak onbewogen aan. Eerder had hij al excuses aangeboden voor zijn gedrag. Volgens de oprichter van Wikileaks was zijn gedrag ingegeven door wanhoop. Zijn advocaten vroegen om die reden om clementie, maar de rechter vond dat geen sterk argument: “niemand staat boven de wet”. Na de uitspraak werd de rechter door Assange’s fanclub op de publieke tribune uitgejouwd, maar dat liet haar schijnbaar onberoerd.

Een maand geleden trok Ecuador het eerder aan Assange verleende politieke asiel in en gooide men hem uit de ambassade. Daarop werd hij opgepakt door de Britse politie.

Bron: CBC News