Arbeitseinsatz van Nederlanders in Duitsland

Nederlanders in vooral de grensgemeenten trekken naar Duitsland voor werk.

Het aantal Nederlanders dat in Duitsland gaat werken, groeit snel nu de werkloosheid in veel Nederlandse grensgemeenten boven de 10 procent ligt. (Volkskrant)

Eerder had ik daar al een analyse/voorspelling over gemaakt (Struisvogels… ):
Stel dat Nederland in grote mate onafhankelijk zijn economische politiek kan bepalen en dat het erin slaagt de werkgelegenheid een krachtige impuls te geven. Loopt daarmee de werkloosheid terug? Waarschijnlijk nauwelijks. Met open grenzen in de EU zullen vele Europeanen van elders naar Nederland trekken. Dat de werkloosheid in Duitsland, ondanks de economische resultaten, niet substantieel naar beneden gaat, heeft met hetzelfde fenomeen te maken.

19 gedachten over “Arbeitseinsatz van Nederlanders in Duitsland”

 1. Wederom betreft het hier voornamelijk uitzendbanen, een instrument voor loon-dumping.
  En daarbij wordt er in Duitsland händeringend naar vaklui en beter opgeleiden gezocht. Buiten de uitzendbureau’s om. Dus iedereen die wil, die kan het proberen. Ik kan helpen met informatie over werkklimaat en hoe een sollicitatie eruit moet zien.

 2. @1, Ga gewoon voor de gein eens, vanaf een uur of vier ’s ochtends tot een uurtje of tien, bij de grensovergang van Nieuweschans staan. Arbeidsmigratie in _beide_ richtingen, en dat al _meerdere decennia_ lang.

  Het gelinkte artikel is een open deur van heb ik jou daar, en louter te zien als reclame voor de belastingontduikende…pardon, -ontwijkende “Job Direct” bij monde van Wanda Wever.

  Arbeidsmigratie is van alle tijden.

 3. Hoe moet ik dit nu weer opvatten ?? Moeten de SP en PVV stoottroepen samen de grens verdedigen .. Komen die kut-xlanders onze banen pikken ?? Ooit zong links de Internationale .. die zou heerschen op aard , maar nu bralt veel van Links lekker nationalistisch mee .. Niet de Europeese open grenzen zijn het probleem , niet de arbeiders ( vroeger broeders , lotgenoten , daarmee hield je de rode rijen gesloten) uit “andere landen “. Maar het Kapitalisme en haar hedendaagse versie het Neo-liberalisme … Marx , Engels , Bakoenin , Fanelli , Emma Goldman .. allemaal mensen die internationaal een andere wereld probeerde te brengen .. in plaats van onder het motto “eigen pluis eerst ” hun eigen navel te bestaren …

 4. Ik vind het niet zo positief anders, dat het steeds moeilijker word een verschil te horen tussen de PVV en zogenaamd “Eurokrities” links .. Nationalisme en Socialisme zijn elkaars tegenpolen Grenzen zijn nationalistische wangedrochten ..

 5. @1 Jaap,

  De analyse betreft Duitsland; de voorspelling geldt voor Nederland mocht het daar ooit goed gaan.

  @3 Marc,

  Arbeidsmigratie is weliswaar van alle tijden, maar het gaat om de aantallen. Daarover is het artikel inderdaad niet helder. Er is alleen een suggestie van een toename, die ik dus wel plausibel vind.

 6. @8 “Er is alleen een suggestie van een toename, die ik dus wel plausibel vind.” en dat is erg ??? Erger of net zo erg als de toename van Friezen , Zeeuwen en andere “Niet -Hollanders “die in een eeuw geleden naar Holland kwamen en daar de banen van de Hollanders “stalen” ?? Of de plattelanders die rond die tijd naar de grote steden trokken voor werk .. misschien was Opa Scheele wel een van die “banen-dieven”‘ mijn Opa en Oma behoorde er zeker toe en werden ook net zo negatief behandeld als de “buitenlanders van nu “

 7. @9: Bakra:

  Neem die analyses en voorspellingen van Sjaak Scheele maar niet te serieus, ik moet eigenlijk lachen om zoveel “geleerdheid’ van de koude grond, ik ben niet echt onder de indruk moet ik zeggen.

  Hij is daarbij een dolenthousiast voorstander van de EU, schrijft ook essays in ‘Liberales’ . Maar hij is uiteraard niet voor niets een D66-er.

  ” Guy Verhofstadt is één van de weinige dapperen wanneer hij in De Verenigde Staten van Europa in een hoofdstuk over de ontwikkeling van de VSA duidelijk aantoont hoe het verloop van de geschiedenis drijft naar een federale staat. Deelstaten van een federale staat kunnen aanzienlijke eigen bevoegdheden bezitten.”

  Et patati et patata.

  Nou, je kent Guy Verhofstadt…liberaal aka marktgek pur sang, wordt door Sjaak Scheele dapper genoemd. Blergh.

  http://www.liberales.be/essays/sjaak

 8. @9, @10
  Inderdaad, arbeidsmigratie is zo oud als de mensheid zelf en de natuurlijkste zaak van de wereld. Als er ergens tekorten ontstaan trekt “de kudde” daarheen, waar geen tekorten zijn.
  Zo gezien is de ontwikkeling van een federale EU, zonder grenzen en beperkingen in het vrije verkeer de normaalste zaak van de wereld.
  Landsgrenzen zijn een uitvinding van nationalisten en de voorlopers van De Markt. Alles van mij (ons?) en de rest mag er niet in en mag verrekken.
  Je kan het met Sjaaks voorspelling eens zijn, of niet, ik vind de toename van (arbeids)migratie, al dan niet binnen de EU een goede zaak. Het is ook een uiting van solidariteit als mensen die thuis niet aan de bak komen, het elders mogen proberen.

 9. @11:

  [ Het is ook een uiting van solidariteit als mensen die thuis niet aan de bak komen, het elders mogen proberen. ]

  Joh. Het komt de Marktgraaiers goed uit, dat is alles. Geloof je nou echt dat die denken in termen van solidariteit? Dan snap je toch echt niets van het Kapitalisme.

 10. @9, Al Bakra, dit is inderdaad zeer ernstig structureel probleem van onze maatschappij. Ben ik ook zeker dat jij weet dat ik dit probleem en de onderliggende xenofobie en discriminatie elke dag telkens weer aan het bespreken ben.

 11. @12 Ik snap in ieder geval zo veel van het kapitalisme, dat ik weet zonder werk nauwelijks te vreten te hebben. Zolang dat mos geldt, ben ik denk ik wel blij met een normaal betaalde baan. Ook als ik die in het buitenland kan uitvoeren.

 12. @10 Le Roi,

  Guy Verhofstadt is omstreden bij de liberalen. Hij heeft onder meer samen met Daniel Cohn-Bendit het boek ‘Voor Europa‘ geschreven. Daarmee maak je je niet geliefd bij het gros van rechts. Het geeft enige grond ter rechtvaardiging van het woord dapper.

  Overigens ben ik allang geen lid meer van D66.

 13. @8,
  “Er is alleen een suggestie van een toename, die ik dus wel plausibel vind.”

  Leuk man, plausibele suggesties.

  Al meerdere jaren is er steeds minder werk in de provincie Groningen. Qua ’techniek’ wereldberoemd, en dan met name bijv. in de scheepsbouw. Jaren terug, inmiddels, zijn er meerdere ‘hellingen’ op de fles gegaan, vanwege ‘outsourcen’, want: goedkoop. Casco laten bouwen in landen zoals Hongarije, hier ‘afbouwen’.

  Veel van deze (toen ontslagen) technici hebben hun werk ‘elders’ gezocht, lang niet altijd met succes – helaas.

  Dat er momenteel ‘iets meer’ arbeidsmigratie plaatsvindt, is voor mij geen verbazing, dit mede gezien het huidige geblaat over “de economie”. Vandaar dat ik ook zei, dat het gelinkte artikel nogal een open deur is. Same shit; different year. Daarbij opmerkende dat de utiliteitsbouw hier, momenteel volledig op z’n gat ligt.

  En dat artikel is niet meer dan een reclamebord voor die uitzendbureau. Waarvan er overigens meerdere zijn, die elders (o.a. in ‘het buitenland, vlak over de grens’) werk aanbieden. En dat al jaren lang…

 14. @15:

  O, ik zag je nog in 2010 op de kandidatenlijst voor de deelraadsverkiezingen van D66 staan in Amsterdam, maar je hoeft jezelf niet te verantwoorden hoor, het boeit me ook niet. Ik viel erover omdat de hervormingen van dit stinkkabinet die partij niet snel genoeg gaan. Verslechtering van de WW bijvoorbeeld. Gekoppeld aan je schrijfsel hierboven dacht ik : jajajajajaja, het zal wel allemaal.

  Maar ben je nog wel Liberaal? Dat zou je essays en analyses en voorspellingen beter duiden.

 15. Wqt mij opvalt is dat Sjaak stelselmatig niet op mijn reacties reageerd .. Iets wat mij anders alleen met PVV typjes overkomt .. Ik denk soms dat het zogenaamde “links “van een deel der “Eurosceptici “slechts slaat op de kant waar ze bij voorkeur zullen staan bij het het land uit ranselen van al die “buitenlanders ” Trouwens net even de naam Scheele nagekeken op de familienamenbank , en wat blijkt: de Opa en Oma van Sjaak waren waarschijnlijk net als de mijne van die Zeeuwen die de baantjes van de Ollanders afpikte …

 16. Gewoon een buurland. Niet meer dan logisch dat men de heil over de grens zoekt. Duitsland staat er echter niet substantieel beter voor. Op papier, ja. Om die leningen los te krijgen waarmee de Eurozone geowned wordt.

Reacties zijn gesloten.