‘Apart jongensonderwijs is niet dé oplossing’

Waar komt dit briljante idee vandaan?

Daarom pleitte de protestants-christelijke Besturenraad voor aparte lessen voor jongens, waar ze niet overvleugeld worden door bijdehante meisjes. (‘Apart jongensonderwijs is niet dé oplossing’ – Volkskrant)

Juist! Ik had het kunnen weten! En dan Van Bijsterveldt beweren dat het niet religieus is gemotiveerd. Nou he, daar geloof ik dus geen ene barst van.

Bovendien zijn de problemen het grootst in het vmbo, waar in de technische vakken de facto al sprake is van jongensonderwijs.

De motivatie van meisjes is toegenomen omdat studie en werk toegankelijk zijn geworden. Jongens lijken daarentegen gevoeliger voor de afleiding van bijbaantjes en de entertainmentcultuur. Ze kunnen best wat hulp gebruiken. Maar uiteindelijk draait het ook bij jongens om hun eigen motivatie.

Jongens zullen ook moeten begrijpen en leren dat als je iets wilt bereiken je er moeite voor moet doen. Lijkt me een schone taak weggelegd voor docenten en ouders. Geen lichte taak, maar wel een schone. En vergeet even die achterlijke oplossing van gescheiden les, waarbij je alle jongens over een kam scheert. Er zijn ook jongens die gewoon prima meekomen en die apartheid in het onderwijs helemaal niet nodig hebben. Aandacht voor het individu, dat zou misschien wel helpen!

11 gedachten over “‘Apart jongensonderwijs is niet dé oplossing’”

 1. ‘Jongens zullen ook moeten begrijpen en leren dat als je iets wilt bereiken je er moeite voor moet doen.’

  Heaas wordt dit beeld nogal eens gelogenstraft door de nitwits die je later in je carrière af en toe aantreft als veelverdienende (account)managers. Precies die eikels die al geen zak uitvoerden en nooit iets wisten toen je nog op school zat.

 2. [onderwerp]

  We leven in een mannetjes-maatschappij., vrouwen horen een dienende funktie te vervullen.
  Vooral religie erkent vrouwen niet als gelijkwaardig, aktie is dus nodig, vandaar dat dit voorstel uit de gristelijke hoek komt denk ik.

 3. Ik zeg: mannenquotum in het onderwijs, net zoiets als een vrouwenquotum aan de top. In mijn tijd op de basisschool heb ik 1 meester gehad en verder een hele reut aan al dan niet parttime juffen. En ik heb altijd gemerkt dat de juffen meisjes leuker vonden. (zowel op een christelijke als een openbare school)

 4. Ik ben een voorstander van apart onderwijs ..en van school-uniformen . van begin tot einde pubertijd , zodat men zich met onderwijs kan bezighouden en niet met haantjes en kippetjes gedrag …..

 5. “Bijdehante” Meisjes? Jup dit is echt niet religieus en vrouw hatend hoor. Ze zijn alleen maar bijdehand, hoe durven ze de jongens te overtreffen :).

 6. Al Bakrastani Schreef:

  en van school-uniformen . van begin tot einde pubertijd , zodat men zich met onderwijs kan bezighouden en niet met haantjes en kippetjes gedrag …..

  En toch proberen ze elkaar in Engeland de loef af te steken met wie de grootste flatscreen kan stelen.

 7. Hoewel geen voorstander van gescheiden onderwijs, ben ik wel van mening dat de aandachtsspanne en zelfwerkzaamheid van meiden en jongens wezenlijk verschillen.

  Omdat hiermee in het studiehuis, een mislukte onderwijsvernieuwing, geen rekening werd gehouden dreigen we nu een hele generatie jongens te verliezen voor het hoger onderwijs.

  Dus enige ingrepen zijn wellicht toch verstandig 

 8. Mentaliteitsverandering. Maar dat zal niet eenvoudig worden. Of misschien wel. De tijd zal het leren.
  Maar ik heb al zoveel onderwijs vernieuwingen meegemaakt en het is er allemaal niet beter op geworden.

 9. Joke Mizée Schreef:

  Al Bakrastani Schreef:
  ..en van school-uniformen
  Met of zonder hoofddoek?

  Met aparte Jongens en meisjesgroepen zijn er ook geen hoofddoeken nodig 😛

Reacties zijn gesloten.