Anton Pieck als inspiratie voor extremisten?

Extremisten zijn obsessief, want anders heeft het weinig zin om extremist te zijn. Een extremist is iemand die van waanvoorstellingen zijn Realpolitik heeft gemaakt en – desnoods met veel geweld en zoveel mogelijk slachtoffers – zijn ding wil doen. Hoe meer hoe beter, want dan krijg je aandacht en bevestiging en misschien wel medestanders. Extremisten opereren altijd in de marge en erkennen geen andere autoriteit dan die tot welke ze zich vrijwillig bekeren, vaak een fictieve. Extremisme komt het best tot zijn recht in een cultuur van wantrouwen, want iedereen die het niet zo ziet als de extremist is een vijand.

Extremisten zijn geen gezellige mensen en worden gedreven door een heilige overtuiging die alles dicteert. Een extremist is niet iemand die open en zonder vooringenomenheid het gesprek aangaat of streeft naar oplossingen voor problemen. Integendeel, een extremist gaat het gesprek uit de weg, beperkt zich tot monologen en wil agressief zijn wil aan de ander opleggen. Desnoods onder dwang en als gezegd met geweld. Dat is natuurlijk ook een soort van oplossing, maar geen die lang stand kan houden. Soms lukt het extremisten om politieke macht te veroveren, als het extremisme brede steun geniet en intimidatie van de gewaande vijand een alledaagse bezigheid wordt.

Je hebt extremisten in allerlei soorten en maten, maar er liggen altijd godsdienstige of ideologische motieven aan ten grondslag. In Nederland hebben we gelukkig weinig last van extremisten, maar ze zijn er wel. Zo heb je bijvoorbeeld mensen die geloven dat het allochtoon-zijn genetisch bepaald is en eisen dat daarom mensen met een kleurtje worden ingeschaald als tweederangs burger, want volgens hun ‘wetenschap’ zijn die per definitie crimineel. Of dat de Europese Unie een dictatuur is, ook al is er een gekozen Europarlement, maar met dat recht kunnen ze niks beginnen.

In plaats van hun democratische recht te gebruiken ageren ze via de media of in de politiek, bijvoorbeeld onder het voorwendsel dat onze soevereiniteit wordt afgenomen en wij geld weggeven aan iets waar we niet bij willen horen. Dan is het een kwestie van vaak en luid roepen en je krijgt vanzelf aanhangers die er ook in geloven, niet gehinderd door kennis of gezond verstand. Extremisten eisen vaak de vernietiging of ondergang van een ander of iets anders wat hun wereldbeeld in de weg staat.

Extremisten zien ook vaak dingen die anderen niet zien. Dat links al eeuwenlang samenzweert met moslims om het westen omver te werpen. Of dat links samenzweert met joden, zigeuners en andere minderwaardige mensen om het superieure blanke ras te verzwakken. Gelukkig blijft bij de meesten in Nederland dit beperkt tot wat geschreeuw via de media en gescheld en dreigen via de sociale media. Het komt in Nederland zelden voor dat extremisten de wapens grijpen. En als het Nederlanders zijn noemen we ze niet zo, want extremisten komen natuurlijk alleen voor in on- of niet-Nederlandse kringen.

Extremisten in Nederland zijn vooral extreem kleinburgerlijk. Zo kondigde de VVD gisteren aan dat zij instemmen met het door de PVV aangevraagde debat over het ‘Marokkanenprobleem’. Dat er problemen zijn met de integratie van immigranten zal niemand ontkennen. Maar voor Wilders dient zijn partij en het aangevraagde debat één enkel doel: zíjn strijd tegen de islam. Hij is geobsedeerd door de gedachte dat de islam tot doel heeft iedereen te onderwerpen en onwilligen te doden. Gelukkig voor Geert zijn er extremisten die zich uitgeven voor moslim en zijn er in Nederland een kleine 1 miljoen moslims en 3,5 miljoen allochtonen die dagelijks moeten aanhoren dat ze uit principe niet deugen.

Er is helemaal geen Marokkanenprobleem. Er is een probleem met groepjes Marokkaans-Nederlandse jongens die goed gekeken hebben naar hun roomblanke leeftijdgenootjes. De voetbalhooligans, de types die een maandsalaris aan vuurwerk naar anderen gooien, die de hele week uitkijken naar het moment om zich een ongeluk te zuipen, die kwijlen bij zoveel mogelijk bloot, snelle auto’s en geweld, die werken zien als dromen van de hoofdprijs uit de loterij. Die dagelijks op zoek zijn naar aanleidingen om eens lekker tekeer te gaan tegen minderheden. Die een feestje vieren bij de inhuldiging van het meest onsportieve nationale voetbalelftal aller tijden. Die in hufters in een pak en op de buis hun role models zien en de Playboy kopen in de waan hiermee de rechten van vrouwen te steunen.

Het enige extremisme dat Nederland echt bedreigt is die van een obsessief pathetische kleinburgerlijkheid. Alle verworvenheden moeten worden teruggedraaid tot een Anton Pieckwereld die nooit heeft bestaan maar waarvan iedereen overtuigd is dat die ooit heeft bestaan, en dat toen alles beter was. In zo’n wereld kun je mensen dagelijks toeschreeuwen dat niet-roomblanke-Nederlanders en moslims vrouwen onderdrukken, terwijl Nederland qua vrouwenemancipatie vaak ergens in de onderste regionen van de ranglijsten bungelt. Er zijn genoeg mensen te vinden in dit land die zich verheugen op hun bijdrage in het vierendelen van de vijanden van het volk, om hiermee het prachtige virtuele Hollandse winterlandschap een extra kleurtje te geven. Dat die bij de PVV zitten is niet vreemd, maar dat de VVD — ooit waren liberalen voor burgerrechten — in zulk extremisme meegaat is buitengewoon verontrustend.

Fata Morgana in de Efteling, het Walhalla van de PVV
Fata Morgana (niet van Pieck, maar ontworpen door Ton van de Ven) in de Efteling, het Walhalla van de PVV (Wikipedia Commons)

wltrrr heet een extremist te zijn omdat hij een mening heeft, voor een schoon milieu en een eerlijke samenleving is en een maatschappij, die geleid wordt door kunst en wetenschap. Dat staat natuurlijk gelijk aan landverraad. Tips voor onderduikadressen zijn altijd welkom.

13 gedachten over “Anton Pieck als inspiratie voor extremisten?”

 1. Sterk artikel. Die kleinburgerlijkheid is trouwens één van de zaken die Nieuwrechts onderscheidt van traditioneel extreemrechts. Van Constant Kusters kun je van alles vinden, maar kleinburgerlijk is hij niet.

 2. Wltrrr, bijzonder helder en diepgaand.
  Je definities zijn subliem scherp en logisch.
  Uitmuntend.

  “Het enige extremisme dat Nederland echt bedreigt is die van een obsessief pathetische kleinburgerlijkheid.”

  Dit moet op Wikipedia onder je naam staan.
  Het is de draaispil van huidig Nederland.
  Schrijf meer, aub.

 3. Oh, en hier hebben we zo’n extremist met waandenkbeelden (let even op het pleonasme) voor wie ‘Ordnung muss sein’, desnoods te bewerkstelligen middels genocide.
  En het programma ‘Pauw & Witteman’ dat zo’n gek een podium geeft (na al die andere fascisten en idioten – alweer een pleonasme – die er inmiddels ooit aan tafel hun diarree hebben kunnen uitbraken) is geen haar beter.
  http://www.hpdetijd.nl/2013-01-16/leon-de-winter-son-of-anarchy/

 4. Heeft de moderator zich weer eens zitten vervelen? Het artikel verwijst naar HP de Tijd. Dat op zich vaak wel wat weg heeft van iets om je reet aan af te vegen.

 5. Terloops “vergeet” de schrijver te melden dat extremisme ook bij Links voorkomt, of is dit “bewust” vergeten?

 6. @11, Ik zou zeggen: schrijf er maar eens een mooi, goed onderbouwd stuk over van hetzelfde niveau als het uitmuntende stuk hierboven. Succes.

Reacties zijn gesloten.