Anonieme OV-chipkaart is niet anoniem

De volgende keer dat u ergens een “anonieme OV-chipkaart” koopt, kunt u dus net zo goed ook meteen vragen om een dichte gaatjespan. Of een linkshandige schroevendraaier. Die bestaan namelijk ook niet. Maar dan hebben de mensen in de rij achter u tenminste nog een leuke middag. (privacyfirst)

3 gedachten over “Anonieme OV-chipkaart is niet anoniem”

 1. Zo’n chip in je OV-kaart *zou* inderdaad je banknummer en -naam kunnen opslaan, maar omdat die gegevens niet nodig zijn voor het functioneren van de kaart, is dat een vette overtreding van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Zowel Trans Link Systems als degene die TLS hiertoe opdracht zou hebben moeten geven (de overheid?) zou zwáár voor de bijl gaan.

  Trouwens, het heeft niet eens zin, want ik ga het hier & nu posten: JA, IK BEN VANMIDDAG TUSSEN 2 EN 4 MET BUSLIJN 2 NAAR HET ZIEKENHUIS GEWEEST EN WEER TERUG.

  Zo, in één klap een miljardenverslindend opslagsysteem nutteloos gemaakt. :mrgreen:

  (en ik heb gelukkig weer een zak verbandjes & tape etc kunnen bietsen, want wél elke dag een schoon verbandje doen, maar natuurlijk alles zélf betalen van Ons Kabinet 😛 )

 2. De anonieme OV-chipkaart is niet persoonlijk en je weet dus niet of degene die hem oplaadt ook de gebruiker is. Sterker nog, je weet niet eens of degene die hem oplaadt de eigenaar van de bankpas is. Veel bejaarden vragen bijv. hun kinderen om het saldo op hun kaart steeds even op te laden en geven daarvoor hun bankpasje even mee. In feite heb je niet meer informatie dan dat je weet met wiens bankpas er bij welke Albert Heijn elektronisch is betaald of met wiens pas geld uit welke pinautomaat is gehaald.

  Trouwens zo lang iedereen dag en nacht te traceren is aan de hand van zijn mobiele telefoon lijkt me de OV-chipkaart sowieso niet zo’n probleem. Als het gaat om privacy is dat pas echt het ultieme big brother tool, maar merkwaardig genoeg hoor je daar nooit iemand over.

 3. De anonimiteit ben je natuurlijk ook kwijt als je een keer teveel hebt betaald en restitutie aanvraagt…

Reacties zijn gesloten.