Anders Breivik klinkt bedrieglijk vertrouwd

Het is moeilijk om vijftienhonderd bladzijden onzin op te schrijven. Dat is ook Anders Breivik, de massamoordenaar van Utøya, niet gelukt. In zijn ‘Europese onafhankelijkheidsverklaring’ staan af en toe zelfs rake observaties.

Dat is geen prettige constatering. Het was gemakkelijker geweest wanneer zijn manifest even onbegrijpelijk was geweest als zijn gruweldaden. Zoals het ook geruststellend zou zijn wanneer zou blijken dat Breivik inderdaad psychiatrisch ziek is, zoals zijn advocaat beweert. Een schietende psychoot is, hoe erg ook, toch net iets minder angstaanjagend dan een massamoordenaar die bij zijn verstand is en vanuit een ijzeren, in detail uitgewerkte ideologische logica blijkt te hebben gehandeld.

De impuls om Breiviks geschrift te negeren, omdat elk woord daarover hem alleen maar groter zou maken, lijkt begrijpelijk. Maar negeren heeft weinig zin, want zijn manifest weerspiegelt een discussie die in het afgelopen decennium ook Nederland heeft beheerst en voorlopig niet zal verdwijnen, zelfs niet als je Breiviks manifest doodzwijgt. Hoofdthema’s daarin zijn immigratie, integratie, islam en de multiculturele samenleving. In die discussie zijn en worden zinnige en onzinnige dingen gezegd. Breivik laat zien hoe je, door diverse bijdragen aan dat debat te combineren, een levensgevaarlijke bom kunt maken. Net zoals hij, knoeiend met kunstmest en andere grondstoffen, de explosieven fabriceerde waarmee hij Noorse regeringsgebouwen bestookte, voordat hij het bloedbad in Utoya aanrichtte. (Breivik klinkt bedrieglijk vertrouwd – Trouw)

13 gedachten over “Anders Breivik klinkt bedrieglijk vertrouwd”

 1. Zoals het ook geruststellend zou zijn wanneer zou blijken dat Breivik inderdaad psychiatrisch ziek is, zoals zijn advocaat beweert. Een schietende psychoot is, hoe erg ook, toch net iets minder angstaanjagend dan een massamoordenaar die bij zijn verstand is en vanuit een ijzeren, in detail uitgewerkte ideologische logica blijkt te hebben gehandeld.

  Is natuurlijk volstrekte nonsens. De gevaarlijke “gek”, zo hij al bestaat, is even beklemmend als de massamoordenaar, zo die niet “gek” zou zijn. Ik waag zelfs te beweren, dat we van de gevaarlijke “gek” eerder en langer zouden moeten wakker liggen, aangezien deze bij uitstek onvoorspelbaarder is.
  Maar ach, ik ben bevooroordeeld 😀

 2. Realiseer ik me zojuist pas: die foto van Kamp Westerbork bij het artikel over Breivik mag ook een interessante keuze heten… (Zie ook het bijschrift)

 3. Abdul Alhazred Schreef:

  Anders Breivik lijkt mij het vleesgeworden Fitna.

  Vleesgeworden Fitna’s maken ze in de moslimwereld bijna dagelijks mee in de vorm van gehersenspoelde zelfmoordenaars.

 4. Klaas Schreef:

  Vleesgeworden Fitna’s maken ze in de moslimwereld bijna dagelijks mee in de vorm van gehersenspoelde zelfmoordenaars.

  Wat een borreltafelgezeik. On topik reageren of anders

 5. Ik ben dat gezeik over “de moslimwereld” wel zo ontiegelijk beu. Rot op met je “de moslimwereld”. Ik vond dit trouwens ook een vreselijk artikel weet niet meer waarom geen zin om het opnieuw te lezen.

 6. Klaas Schreef:

  Maar negeren heeft weinig zin, want zijn manifest weerspiegelt een discussie die in het afgelopen decennium ook Nederland heeft beheerst en voorlopig niet zal verdwijnen, zelfs niet als je Breiviks manifest doodzwijgt.

  De vader van Breivik, een oud-Noorse diplomaat heeft tegen de pers verteld dat hij liever had gehad dat Breivik aan het eind zelfmoord had gepleegd. Dat zou passen bij zijn daden.
  Nu zegt die man, kan ik nooit meer terug naar Noorwegen.

 7. @7: en het eeuwige gezeik over ‘grote blonde leider’, Bruin I, etc. Gaat dat nooit vervelen?

 8. @10: Weet ik
  Mijn mening is dat een gek van elk onderwerp, door diverse bijdragen aan het debat te combineren, een levensgevaarlijke bom maken kan. Zie bv de discussie rond dierenleed. Hier stond 10 jaar geleden ook opeens een idioot op die een politicus zo maar dood schoot. En in de dierenbevijdingsfronten lopen meer gekken rond die een moord zouden kunnen gaan plegen.

 9. Over hersenspoeling gesproken [het trefwoord wat tig keren in het stuk in Trouw voorkomt]. Als je serieus op dat schrijfsel van Rob Velthuis, en wie is dat eigenlijk, ingaat krijg je gegarandeerd koppijn van je hersens die gespoeld worden met baarlijke nonsens die je moeten doen denken dat niemand geen boter op z’n hoofd heeft als het gaat om wat die Noorse neonazionist voorstaat. Die achterlijke krant heeft geen beter nieuws te melden?

Reacties zijn gesloten.