Anarchistisch 15 oktober Occupy Amsterdam Topic

Gedurende de dag plaatsen we hier alles wat we binnenkrijgen over Occupy Amsterdam/Den Haag. Diverse redactieleden zijn ter plaatse maar we weten nog niet of het technisch lukt om hen real time met de site te laten verbinden. Voor de zekerheid zetten we dit artikeltje op naam van Arnold, die zou sowieso draadloos moeten kunnen binnendruppelen. Als u als bezoeker iets te melden heeft over Occupy gedoe – kwak het in de comments.

Het Occupy Amsterdam persbericht vindt u hier.

Tijdlijn:
Update zondag 1:00 – Er staan zestig tenten op het Beursplein.

Update 22:00 – Men blijft inderdaad maffen.

Update 17:00 – Er mag gekampeerd worden op het Beursplein “vanwege goede afspraken en gemoedelijke sfeer”

Update 16:45 – Van gemeentewege zijn chemische toiletten neergezet.

Update 15:45 – De drukte neemt wat af. Er is ook geen behoorlijke sanitaire voorziening en de natuur roept.

Update 15:00: – Een kwartier lang klappen voor de aarde en onszelf, net op het ogenblik dat drie maksters op mij afkomen minutenlang applaus op Beursplein

Update 14:59 – Telegraf nu ook met filmpjes

Update 13:40 – Telegraf Eerste demonstranten op Beursplein Toch minder klein dan gedacht zo te zien.

Update 13:12 – Indymedia:
13:10 – [AMS] De drukte is zo groot dat al het autoverkeer rondom de Dam wordt stilgelegd door de politie.
13:12 – [DH] Demonstratie is bij het toernooiveld, tegenover de Amerikaanse ambassade. ME komt er nu aan en staat klaar om de groep uit elkaar te slaan.

Update 13:07 – Het begin in Amsterdam druk te worden – Betogers Den Haag proberen van Malieveld te verplaatsen naar Plein.

Update 12:49 – Occupydenhaagstream

Update 12:25 – live drukte bij de vlaamse frieten met de Madame Tussaud cam.

Update 12:23 – En we hebben een (soort) livestream.

Update 12:12 – En we hebben beeld

Update 11:57 – 15 oktober zijn er wereldwijd bijna 1000 bezettingen in meer dan tachtig landen onder de noemer #globalchange. De aanleiding hiervoor was deze oproep. In Nederland zijn er in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht bezettingen. Indymedia zal live verslag vanuit Utrecht, Den Haag en Amsterdam doen en tegelijkertijd zal de redactie updates vanuit de hele wereld bundelen. Het indymedia team is de hele dag bereikbaar op 06-45471527 (Indymedia)

Update 11:33 – Redactielid Arnold mag de Ipad niet mee van zijn vriendin dus goodbye draadloze realtime updates (later toegevoegd: zij was bevreesd voor charges namens Eberhard de Onroerendgoedmafioso).

Update 11:30 – Telegrafbericht 1Telegrafbericht 2

43 gedachten over “Anarchistisch 15 oktober Occupy Amsterdam Topic”

 1. Maar is “OccupyAmsterdam” dan per se “anarchistisch”, zoals de titel van deze draad doet vermoeden? 😕

 2. Prima pleintje vol. Met ik schat 2000 mensen.
  Ook veel blabla-sprekers hoor. Er was een VVD-aier, die op het podium orakelde dat het zo niet langer kon, en dat daarom de banken ge-herkapitaliseeerd moesten worden. Ikke boe en boe en boe roepen, en ook anderen, maar dat mocht toch eigenlijk niet van de aan-elkaar-spreekster, Doehoei. Weer boe en boe.
  Toen een of andere koekwous over al de witte lijnen in de l;ucht, en dat er aluminium over ons heen werd gestrooid, want hij was er ook ziek van geworden, zou allemaal best kunnen.

  Veel sprekersters wilden _absoluut_ niets met isme OOK geen socialisme van doen hebben, want daar ging het hier niet om. Ammehoela geroepen, mocht ook niet 🙂
  God en moeder aarde en Liefde en Vrede en peace en alles volop aanwezig.
  Het is leuk, ook heel veel fijne mensen, maar ook een hoop truttebollen.

  Dit was LeRoi, uw verslaggeefster ter plekke.

  Leuke sfeer, veel mensen, De eerste stappen zakmaarzegge.

 3. Wat een verschrikkelijke bijeenkomst. Ik ben na een half uur weer weggegaan. Het leek op een kruising tussen een ANBO jaarvergadering en Marxisme 2011. Deze de werelddraaitdoorbeweging wordt nooit wat.

 4. Ik was aanwezig, in Amsterdam, maar de geluidsinstallatie stond zo oerend hard dat het er nergens echt uit te houden was, behalve aan de overkant van het Damrak. Wel erg gezellig. En wat ik dan altijd erg bemoedigend vind, is de aanwezigheid van zo vele jonge mensen. Zodat het maatschappelijk activisme niet iets blijft dat nog slechts nostalgisch rondzingt in de oude knarren-generatie, maar wordt voortgezet.

  Vreugdevol was natuurlijk het weerzien met Arnold J, die werd vergezegd door mevrouw Van der Kluft. Meestal duikt bij deze gelegenheden Abu Pessoptimist ook nog wel ergens uit de menigte op, maar ik heb hem helaas niet gezien.

  Ik zal een poging wagen een paar foto’s te uploaden, van mijn telefoon. Maar misschien wordt dat wel niks, want mijn batterij was leeg.

 5. “De drukte neemt wat af. Er is ook geen behoorlijke sanitaire voorziening en de natuur roept”

  Aan de overkant is toch de muur van de Amerikaanse ambassade

 6. Verontwaardigden betogen met meer dan 7000 in Brussel

  7000 tot 8000 indignados of verontwaardigden betogen in Brussel tegen het financiële kapitalisme. De geest van de andersglobaliseringsbeweging is makkelijk te herkennen, de toestand van de wereld is inmiddels veel erger

  En er is de verontwaardiging over een financieel systeem dat de samenleving kapot maakt en de planeet om zeep helpt, over een economie die mensen arm maakt en honger veroorzaakt, en over een politiek die al die rotzooi maar laat gebeuren en volledig ontwapent ten aanzien van dit financiële kapitalisme dat in zijn kortzichtige en onbegrensde inhaligheid bijna iedereen tot slachtoffer maakt.
  De verontwaardiging van de indignados die eerst weerklonk op Spaanse pleinen in mei van dit jaar en sindsdien op tal van plaatsen de kop opsteekt, is hier duizendvoudig en op tal van spitsvondige wijzen te zien en te horen op spandoeken, borden, plakkaten, lichamen, in leuzen en sketches,…

  lees eventueel

  http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/10/15/verontwaardigden-betogen-met-meer-dan-7000-in-brussel

 7. Ik was eind van de middag in Den Haag. Waren zo’n 200 man toen ik er stond, waarvan zo’n 150 niet krankzinnig, zwakbegaaf, dronken zwerver of vervuilende anarchist met hond.

  Merendeel was gelukkig representatief van normale mensen, hoewel voornamelijk jong natuurlijk. Had speech geschreven met heerlijke nuance om gedachten op rijtje te krijgen mocht iemand (pers) me iets vragen, zodat het niet aan mij zou liggen als alle nay-sayers dag er na claimen dat er alleen maar domme figuren komen. Was een megafoon, maar had niet idee dat er gevraagd werd naar nuance, dus ik was te chicken om het voor te lezen daar. Ook licht geintimideert door het feit dat de megafoon wel gegeven werd aan overduidelijk zwakbegaafden of incoherente samenzweerdersdenkers (toen ik er stond) en die wilde ik niet tegen mij in het harnas jagen met mijn geleerde (well, relatief gezien) nuance commentaar.

  Wat ik storend vond, wellicht onervarenheid is mijn eerste protest, is de anarchisten die zich kleden als zwervers en honden bij zich hebben. Deze honden vraten verschillende protestsborden op en deze werden niet opgeruimd en in zijn algemeenheid leek het niet alsof deze kleine groep gaf om respectabel (of effectief, gezien hun onverschilligheid met betrekking tot hun asocialiteit) protest, andere mensen of zelfs maar hun eigen directe omgeving.

  Stootte mij erg tegen de borst en ik, als relatief normale persoon voelde meteen disassociatie met een protestbeweging die niet voor hun is, maar voor mensen die participeren in de samenleving. Niet dat vind dat ze niet mogen protesteren, graag, maar als je het zelfbewustzijn ontbreekt hoe je asociale gedrag invloed gaat hebben op de doelen die je wilt bereiken… Dat vind ik simpelweg dom, maar wellicht zie ik niet alle kanten van hun asociale facade of is het mijn onervarenheid. Ongetwijfeld is het merendeel van de anarchisten genuanceerd en sociaal (stel ik nu een paradox?).

  Veel mensen waren erg leuk, met goede leuzen op borden. Er was niet erg veel groep en gezang, wat mij plezierde, ben nogal schuchter en herrie ga ik toch liever uit de weg. Was ziek en niet in mijn goede vorm, maar wellicht waag ik morgen de tocht naar A’dam om 2000 man mee te maken, als ik durf iets te zeggen in de microfoon. Daarbij bijdragende (door zelfopoffering voel ik) naar nuance en legitimisatis van een bewegIng die, zoals ik hier boven las, last heeft van walgelijke new-age zweverigheid, religieuze ondertonen (KOTS), krankzinnig samenzweringsdenken (zicht) en relativisme, allemaal symptomen van anti-intellectualisme.

  Niet dat ik zo slim ben hoor, maar hopelijk capabel om te spreken over haalbare doelen en wensen voor een serieuze protestbeweging in plaats van meningloze platitudes (God!) of krankjorum theorieen (chemtrailz) die niets van doen hebben met een popolaire volksbeweging. De issues zijn economisch en cultureel, niet fantastisch.

 8. Dat alles op iphone getypt ja! Geen commentaarn over foutjes, zou medaille moeten krijgen voor deze bewerkstelliging met deze worstenvingers! (neen, platte elegante pianovingers! 😉

 9. @14: Muffit:

  quoot: [ Waren zo’n 200 man toen ik er stond, waarvan zo’n 150 niet krankzinnig, zwakbegaaf, dronken zwerver of vervuilende anarchist met hond.]
  Merendeel was gelukkig representatief van normale mensen.] .
  ..]last heeft van walgelijke new-age zweverigheid, religieuze ondertonen (KOTS), krankzinnig samenzweringsdenken (zicht) en relativisme, allemaal symptomen van anti-intellectualisme.]

  enzovoorts.

  Gelukkig dat jij er nog een intellectuele steen kon bijdragen. Was het een zware dag voor je?

 10. Muffit Schreef:

  Ik was eind van de middag in Den Haag. Waren zo’n 200 man toen ik er stond, waarvan zo’n 150 niet krankzinnig, zwakbegaaf, dronken zwerver of vervuilende anarchist met hond.

  Tja… 🙄

 11. aanvulling #18 – Nee, dat was nog voor meerdere interpretaties vatbaar, dus toch nog maar een paar woorden meer: de houding, die uit het geciteerde lijkt te blijken, lijkt weinig tolerant en/of solidair naar de medemens en dus in het licht van de aard van hele gebeuren, maar eigenlijk ook gewoon in het algemeen, een 🙄 waardig…

 12. Muffit Schreef:

  een protestbeweging die niet voor hun is, maar voor mensen die participeren in de samenleving.

  Wie zijn dat de mensen die participeren in de samenleving? Wat moet je daarvoor doen?
  De oocupy-beweging is in gang gezet door werkelozen. Wie heeft er anders genoeg tijd om zoals de indignados vanuit Spanje naar Brussel te lopen of wekenlang in een tentje op Wallstreet te slapen.
  Een leus van hen is :”Wij zijn de 99%” Daaronder vallen dus ook de zwakbegaafden, krankzinnigen en dronken zwervers en anarchisten. Wat zij gemeen hebben met de werkelozen die er wel okee (als burger) uitzien is de uitsluiting uit het systeem. Het verschil is dat zij al veel langer worden uitgesloten door dat systeem vanwege gebrek aan nut of door onvermogen/onwil om zich aan dat systeem te conformeren. Ik denk dat economisch en sociaal niet erg van elkaar te scheiden zijn.
  (een economie gebaseerd op hebzucht van de happy few levert veel verliezers/losers op)
  Ik hoop dat je je morgen beter voelt en zover uit je normaalheid durft te treden om je genuanceerde verhaal uit te spreken. Ik ben erg benieuwd naar de reakties.
  Ik ben sowieso wel benieuwd naar wat volgens jou de legitimatie is voor dit protest. Misschien een idee om het hier op het open podium te plaatsen?

 13. Muffit Schreef:

  Wat ik storend vond, wellicht onervarenheid is mijn eerste protest, is de anarchisten die zich kleden als zwervers en honden bij zich hebben.

  Nou Muffit, wie weet waren het wel agents-provocateurs en hebben ze je al driedubbel genoteerd.

  Nog een Muffit quote: `Stootte mij erg tegen de borst en ik, als relatief normale persoon voelde meteen disassociatie met een protestbeweging die niet voor hun is..’

  Deze òn-zin doet helaas een Godwin bij me oprispen: Hitler-Nazis plachten zichzelf óók relatief normaal te vinden en vonden óók dat zwervers, joden, zigeuners, homo’s en communisten niet over straat zouden mogen gaan met een protestbord.

 14. Het leuke vind ik inderdaad ook, dat het zo’n ratjetoe van mensen is, heerlijk, daar kan ik intens van genieten 🙂
  Allemaal malle planeetbewoners.

  Dit IS de verandering, en je kan natuurlijk helemaal niett nu al zeggen wat het einddoel moet of kan zijn.
  Iedereen zijn ding, allemaal een steentje bijdragen, weer met elkaar aan het praten, zingen, dansen, roepen.

  Gister nam ik op de terugreis wat lifters mee in mijn privé-Thalys naar Versailles ( ik ben ook de lulligste niet 🙂 ), en binnen de kortste keren zaten er zo’n tien mensen mee te babbelen over de acties.
  Een oude gedistingeerde heer van 93 zei: ” Het Grootkapitaal moet weer eens nodig aangepakt worden, ze maken alweer alles kapot” En hij las verder in a la recherche du temps perdu
  Genieten vind ik dat en ook zoveel jongeren, voor mij kan het al niet meer stuk.

 15. Dit is allemaal goed bedoelt en een eervol streven.
  Het kan ook eenvoudiger.
  Oproepen tot een ………… ( strafbaar ).
  Als alle mensen hun spaargeld opnemen is het zo gebeurt met dit systeem.
  Waarom krijg je steeds meer rente ?

 16. Theo Gerris Schreef:

  Als alle mensen hun spaargeld opnemen is het zo gebeurt met dit systeem.
  Waarom krijg je steeds meer rente ?

  Theo, helemaal met je eens. Doet me ook denken aan verzet in Chili tegen junta: dat sprak af tot massale sabotage-actie door op vooraf bepaalde tijd tegelijk soldeerbouten en strijkijzers aan te zetten. Gevolg: energiecentrales crashten door vraag naar overcapaciteit, hele systeem lag plat. Zoiets vind ik een creatieve
  manier om schaamtelooos graaibewind lik op stuk te verschaffen.

 17. En eindelijk eens met zijn allen een zo min mogelijk foute bank je uitkering salaris of geld laten bewaren.

  Kleine moeite.

 18. 29
  LeRoiDanse

  Sinds kort is er een Zweedse bank actief op de Nederlandse markt.
  Ze hebben pas een paar vestigingen.

 19. Theo

  Ja, maar wat die met het geld doet is nog niet zo zeker..

  ASN is in ieder geval beter dan bijvoorbeeld die RABO, ING en weet ik het.

 20. 34 JvdH

  Er zit wel degelijk heel veel verschil in, kijk eens bij de ASN bijvvorbeeld tov Rabo of ING.
  Zo´n kleine moeite om te zorgen dat je geld niet gebruikt wordt voor grote ellende.

 21. 37 JvdH,

  ja, beetje mal is het inderdaad, zeker nu.
  Ben wel benieuwd wat er zou gebeuren als bijvoorbeeld 10% van NL over zou stappen naar een fatsoenlijkere bank, misschien zijn er econometristen in de zaal 💡

 22. Nou, doen we het hier even. De gemiddelde inwoner heeft een half miljoen ofzo ?

  500.000. 10 Miljoen rekeningen maal 10% ( kan oplopen tot 100%) komen we op

  500.000 maal 1.000.000, = 500. 000.000.000.( bij 10% veranderaars) ,

  en toen nam ik nog maar een glas Chardonnay, want ik vind het veel 🙂

 23. @41: JvdH;

  Nog minder ???

  Jeetje, als Koning verlies je toch wel snel het contact met de werkelijkheid, is het zo erg al met het volk?
  Dan gaat LeRoi morgen gewoon weer de straat op, want dit kan echt niet langer zo al die armoede.
  Nu begeef ik mij naar de suite voor het repos, a demain 🙂

 24. Rabobank is de bankier voor kinderslavernij geregeld via Nederland door Nederlanders zie Iamnotanumbernr1 channel op youtube.

Reacties zijn gesloten.