Amsterdamse Joden & Marokkanen voelen zich in de steek gelaten door Job Cohen

Vandaag 27 April publiceerde het Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam een open brief gericht aan Job Cohen, fractievoorzitter en partijleider van de PvdA. Het Netwerk is teleurgesteld aan de steun van de PvdA voor het verbod op onverdoofd Kosjer en Halal slachten

Enkele maanden geleden deed u enige uitspraken ten behoeve van de Islamitische gemeenschap in ons land. U wees politieke opponenten van uw partij op het gevaar van het ´apart zetten´ van groeperingen binnen onze samenleving. U citeerde woorden van uw moeder waarin zij ooit verwees naar momenten in onze geschiedenis waarin bevolkingsgroepen ´apart´werden gezet. U verwoordde gevoelens van eenzaamheid, isolement en angst uit die periode die dat ´apart zetten´ opriepen.

Door de steun van uw partij aan een verbod op het ritueel slachten is het nu ook de PvdA onder uw leiderschap die mee zou kunnen werken aan het ´apart zetten´ van onze gemeenschappen. Moslims en Joden worden immers door de tegenstanders van het ritueel slachten afgeschilderd als mensen die zich schuldig maken aan een ´barbaars en middeleeuws omgaan´ met dierenwelzijn. Een gedrag dat binnen een ´beschaafde´ samenleving niet kan worden getolereerd. Het beeld dat op dit moment over ons wordt geschetst doet ons in dit opzicht het ergste vrezen.

Ik ben heel benieuwd wat Job Cohen hierop te zeggen heeft. Ik vind dat de PvdA zich hoort te schamen voor het steunen van dit schijnheilige wetsvoorstel.

15 gedachten over “Amsterdamse Joden & Marokkanen voelen zich in de steek gelaten door Job Cohen”

 1. Partij voor de dieren brengt joden en moslims snikkend in elkaars armen, een plottwist waar M. Night Shyamalan jaloers op zou zijn.

 2. @#1
  Niet helemaal. Cohen had hen eerder al bij elkaar gebracht, maar nu trekken ze samen tegen hem op.

  Pijnlijke ironie.

  Was al dat thee drinken toch wel erg productief.

 3. Morgen is er een grote bijeenkomst van de PvdA Amsterdam, in Buitenveldert in Amsterdam, waar ik wel een grote delegatie Amsterdammers verwacht, van diverse etnische en religieuze achtergrond, die not amused zijn over het voorstel. Woordvoerder Tjeerd van Dekken moet daar uitleggen waarom hij als een donderslag bij heldere hemel opeens de Partij voor de Dieren ging steunen.

 4. @# 2 heb je gelijk in maar dat ontneemt hen natuurlijk niet het recht om te ageren tegens diens partijstandpunten, sterker nog hij heeft ooit hun vertrouwen gewonnen en ik ben benieuwd hoe Cohen hier nu mee omgaat.
  Wat begon als een kleine ielig puntje van een partijtje met een paar luttele zeteltjes wordt nu toch een soort van interessante openbare stellingname voor de grote jongens tegenover een grote groep stemmers, da’s tenminste nog een winstpuntje.

 5. @#5 Een beetje raar dat de PvdA niet helemaal nadacht hoe het schofferen van meer dan een miljoen kiezers misschien wel wat controversieel zou zijn.

 6. @#6 Even los van de inhoud maar dat is waar de PVV hier regelmatig op aangesproken wordt, het argument we doen wat 1,5 mi kiezers willen.
  Het zou een partij eens sieren om zelf een standpunt in te nemen, weloverwogen uit een bepaald principe en dit dan ook standvastig te verdedigen met goede argumenten, ben je iig geen draaikont.

  Ik weet niet of het in dit specifieke geval ook zo is of dat de PVDA hier toevallig een beetje ingerold is en nu ineens de gebeten hond is, daarom zeg ik, ben benieuwd naar de diepere achtergrond.

 7. De basis voor je geloof is wel heel smal als je geen echte jood/moslim meer bent zonder kosher/halal vlees.

 8. Je dierenliefde is ook wel heel smal als je zo overtuigd bent dat in pin de kop of een stroomschok echt zoveel leuker is dan een vlijmscherp mes door je strot. Zorg eerst eens dat die beesten een fatsoenlijk leven hebben.

  Joodje en Mosimpje pesten is veel makkelijker dan wat doen aan echt structureel dierenleed.

 9. @ Sofia van der Linde:
  Ik ben geen antisemiet die Joodje wil pesten ook ben ik geen PVV’er die Moslimpje wil pesten, maar ik heb wel een mening over de brief van het JMNA.
  Het begin gaat nog wel maar vanaf de alinea die begint met “Met dit dreigende verbod..” zakt me broek toch echt af. De laatste zin in deze alinea “En dat alles op basis van ´wetenschappelijke gegevens´ die van meet af aan op zijn minst als twijfelachtig moeten worden beschouwd” is suggestief, inhoudloos geleuter, als je commentaar levert op wetenschapelijke gegevens of deze in twijfel wilt trekken kom dan met argumenten.
  De volgende twee alineas moeten voor de heer Cohen als een dolkstoot in de rug voelen. Hier wordt het standpunt van zijn partij vergeleken met de houding van de PVV, daarnaast wordt via de moeder van Cohen nog even een Godwinnetje uitgedeeld. Dit terwijl het verbod op ritueel slachten juist helemaal geen groepen “apart wil zetten”, het gaat juist om het gelijkheidsbeginsel, als er regels zijn voor de slacht van dieren dan gelden deze voor iedereen, dus ook voor Joden en Moslims (en Hindoes en de bevolking van Urk, etc, etc).
  En aan het einde van de laatste alinea “…Moslims en Joden, als …..naar de zijkant van de samenleving te worden verbannen” wat zijn we zielig, alsof onze softe, theedrinkende Cohen opeen de pest heeft aan alle Joden en Moslims, de arme man heeft nu twee dolken in zijn rug.
  De laatste zin van deze alinea “Verbannen op basis van een traditionele onkunde en vooroordelen.” weer zo’n suggestieve zin, ten eerste wordt er niemand verbannen en ten tweede zijn het juist de schrijvers van deze brief die tradities en vooroordelen in stand willen houden.

 10. Het blijft een afweging van grondrechten.
  Ikzelf blijf voorstander van het alleen toestaan van onverdoofd slachten (al dan niet ritueel) van ecologisch vlees. Krijgt die branche ook een impuls.

 11. Als het verhaal klopt wat ik een of andere Joodse kerel hoorde vertellen dat zo’n Joodse slager een opleiding van 8 jaar krijgt dan denk ik dat we koosjer slachten verplicht moeten stellen in plaats van verbieden.

 12. Een moment van bezinning!
  Als alle Joden en Moslims dit nou eens als uitgangspunt nemen en voortaan alleen maar kijken/zoeken naar de gemeenschappelijke delers om als “volwassen” mensen met elkaar om te gaan.
  Zou het in de toekomst dan niet heel anders gaan?
  Ik weet zeker dat als het ritueel slachten alleen maar verboden zou worden voor Joden of voor Moslims dat de andere gewoon z’n kop dicht zou houden! Dan zouden ze niet voor elkaar opkomen! Nu het ze beiden treft zijn ze ineens “vrienden” en trekken samen “ten strijd” terwijl ze elkaar onder normale omstandigheden de tent uitvechten… tsssss….
  Waardeloze vertoning van beide kanten. Hypocriet.
  Pas als ze laten zien dat ze op ALLE fronten elkaar steunen en respecteren dan pas zal deze jongen zijn mening aanpassen!

 13. @Piet-Ahmet
  Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam bestaat al sinds 2001. Dus dat samen optrekken en voor gemeenschappelijke belangen opkomen is niks nieuws.

 14. @Sofia van der Linde
  Beste Sofia.
  Op papier ziet het er goed uit ja dat het sinds 2001 bestaat
  Wat hebben ze dan de afgelopen 10 jaar voor elkaaar gekregen? Dat het alleen in Amsterdam redelijk goed gaat tussen deze 2 groepen? Daar hadden ze veel meer uit kunnen halen door in de afgelopen 10 jaar ook veel nadrukkelijker in de schijnwerpers te gaan staan en dit ook wereldkundig te maken! Dat ze veel nadrukkelijker hun achterban hadden kunnen mobiliseren om weerwoord te kunnen geven tegen die criminelen van de PVV op het moment dat deze bruinhemden (oh je… een GODWIN) 1 miljoen mensen uitmaakt voor terroristen, leugenaars en profiteurs. Ik hoor geen enkele Jood roepen dat de Islam een godsdienst is ipv. een ideologie zoals opperfuhrer verkondigd! Ik blijf het hyocriet vinden van beide kanten!
  Gelukkig mogen we verschillen van mening! 😆

Reacties zijn gesloten.