Amsterdam heeft gebrek aan politieke keien

Het onvermogen van Eric Wiebes om zelf te veranderen wordt pijnlijk duidelijk
Mijn reactie op de schandalige( VVd eigen) uitspraken waaraan mijn Krapuulcollega Laurent zich ergert:
Eric Wiebes (VVD): of er nog wat meer paupers uit Amsterdam willen optiefen

Het is verleidelijk om de vraag te stellen: Waarom wordt een Haagse ambtenaar, die tijdelijk geparkeerd is door zijn partij de VVd in de hoofdstad, uitgenodigd om over zijn ideale Amsterdam te borreltafelen in De Balie?

Maar goed, Eric Wiebes blijkt een VVd-wethouder te zijn die zijn dossiers wel goed kent en ook nog niet betrapt is op significante leugens zoals Frits -bonnetjesaffaire- Huffnagel (ook VVd) en Geert – Noord-Zuidlijn Dales (ook VVd) dan mag hij wel een potje breken in Amsterdam. Hoewel hij gisterenavond een heel servies brak als een blinde olifant in de porseleinkast op de bühne van De Balie.

Het romantische idee van Eric Wiebes over AmsterdamIk zet grote vraagtekens bij zijn verklaring: “succesvollen verlaten de stad, terwijl degenen van wie de sociale stijging niet slaagt, achterblijven” Dat rijmt totaal niet met de zichtbare voortschrijdende gentrification (opwaarderen/verwitten) binnen de ring van Amsterdam, de toename van hoger opgeleiden met kinderen en de gestage vermindering van sociale huurwoningen door splitsing van particulier bezit in koopappartementen en verkoop van sociale huurwoningen door de woningcorporaties.

Ook de aantrekkelijkheids-concurrentie tussen steden is een non-argument. Zelfs de provincie Limburg probeert via vrolijke reclame spotjes “keien” en roodharigen binnen te halen. Ook rijmt het niet met internationale lijstjes over steden waarin Amsterdam steevast in de top 10 staat voor vestiging van bedrijven en aantrekkelijkheid om er te wonen en te werken.

Wat Eric Wiebes feitelijk betoogt is dat Amsterdam een (te) groot aantal mensen kent die onder aan de ladder staan wat betreft inkomen en weinig bijdragen aan de inkomsten van de stad om bijvoorbeeld ‘zijn openbaar vervoer dossier’ minder pijnlijk te maken. Helaas, maar niet anders verwacht, komt hij met een typische VVd oplossing:
arme mensen moeten opzouten en vooral niet voor de voeten lopen van “succesvollen”.

In Amsterdam lukt het niet om het tekort aan woningen op te lossen door de eigen politieke maatregelen. De rigide grondpolitiek, de lafheid om niet te bouwen wanneer het economisch slecht gaat en een achterover gaan zittende wethouder Maarten van Poelgeest (ToenLinks). Die niet eens de klasse van een teennagel van Jan -“In geouwehoer kan je niet wonen”- Schaefer heeft. Het ene bouwproject na het andere wordt in de ijskast gezet omdat de grondprijs niet genoeg oplevert of niet aan bepaalde voorwaarden zoals: 60 procent moet verkocht zijn alvorens te mogen bouwen.

Een mooi voorbeeld is het Amstelkwartier: duizenden koopwoningen(!) in de ijskast en slechts de sociale huurwoningen worden gebouwd omdat de woningcorporaties contractueel daartoe verplicht zijn. Ook alle grote plannen voor Nieuw-West zijn stil gezet. Hoezo vraag ik dan aan Eric Wiebes waarom er teveel sociale huurwoningen zijn terwijl het college waar hij zelf in zit niet de maatregelen neemt om woningen te bouwen in het vrije-sectorsegment. Terwijl de plannen er gewoon zijn en er gebouwd kan worden als de bestaande regels omgedraaid worden naar stimuleringsregels.

Ter info:
Maarten van Poelgeest schrapt 12,5 duizend woningen

Ter info:
De Volkskrant is zo vriendelijk om de gehele toespraak van VVd-kei Wiebes op het internet te plaatsen zodat alle Amsterdammers en anderen in de regio kunnen lezen hoe kei-goed die Eric Wiebes wel niet is

Mijn Amsterdam zucht weer opnieuw waar het eens om heeft moeten lachen

Het huidige Amsterdamse college toont onvoorstelbaar weinig daadkracht, en met een wethouder met typische Haagse ambtenaarmentaliteit, de angsthazen van de PvdA, die aantoonbaar slecht om kunnen gaan met grote of ingewikkelde bouwprojecten en pretpakketwethouder Eric van der Burg (ook VVd) valt niet veel te verwachten. Mijn Amsterdam zucht onder dit visieloze, slaapverwekkende ‘op de winkel passende’ college. Er gebeurt zo weinig op het Stadhuis dat je er net zo goed een hotel van kan maken. Dan weet je tenminste van te voren dat je voor slapen moet betalen.

Niet de bewoners van sociale huurwoningen zijn het probleem maar ongebreidelde bouw van kantoren die niet gebruikt worden zijn het werkelijke probleem voor Eric Wiebes en zijn trawanten in het college van Amsterdam. Maar dat is een stapje te ver voor het VVd vastgoed denken van Wiebes en het laffe visieloze ToenLinks denken van Van Poelgeest

Amsterdam city Index 2013

Amsterdam Vestigingsklimaat 2013

6 gedachten over “Amsterdam heeft gebrek aan politieke keien”

  1. Wiebes verdedigt zijn borrelpraatfratsen op radio 1

    Citaat: “Ik heb het makkelijk met mijn wethouderssalaris”

  2. Mijn hemel, bijna 33 jaar terug, mijn God wat voel ik me nu oud. Ik weet nog precies waar ik vast kwam te zitten in de Oude Hoogstraat. Geen kant meer op kunnen en de ME maar charges blijven uitvoeren.

  3. @3:

    O, zat jij daar vast, ik in het Vondelpark waar ze met die zijspanmotoren rondraasden, en de bijrijders hele lange zwepen hadden en op iedereen insloegen.

Reacties zijn gesloten.