Amnesty International: EU negeert drama vluchtelingen Middellandse Zee

In een land waar de ex-Roze Khmer en inmiddels tot adjunct-hoofdredacteur van het extreem rechtse virtuele betaalpropaganda blog Jalta.nl gepromoveerde ze bedreigen mij gillende keukenmeid Annabel Nanninga, zonder enig probleem over dobbernegers kan oreren, zal een bericht als dit nooit voorpaginanieuws worden. Gelukkig is er in België De Wereld Morgen, dat dagelijks zeer lezenswaardige berichten publiceert. Berichten die wij met liefde overnemen in onze rubriek Bij de buren.

Dit keer dus over het drama van de vluchtelingen die op zoek naar veiligheid in vaak gammele overvolle boten de Middellandse zee proberen over te steken en daarbij regelmatig op gruwelijke wijze het leven laten.

De EU moet dringend meer doen aan de vluchtelingencrisis op de Middellandse Zee, zegt Amnesty International in een nieuw rapport. In 2014 alleen al kwamen 2.500 vluchtelingen om tijdens hun overtocht. Een gecoördineerde aanpak blijft uit.

“Omdat de EU haar muren hoger en hoger optrekt, zoeken steeds meer vluchtelingen en migranten hun toevlucht tot gammele bootjes van meedogenloze mensensmokkelaars”, zegt Carmen Dupont van Amnesty International. “Iedere week balanceren honderden van hen tussen leven en dood, tussen hoop en wanhoop.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

7 gedachten over “Amnesty International: EU negeert drama vluchtelingen Middellandse Zee”

 1. Tja. er gebeurt heus wel wat
  http://magazines.defensie.nl/kmarmagazine/2014/07/frontex-jvw

  “Allereerst zorgt Frontex ervoor dat de migranten veilig aan land komen.”

  “Daarnaast zorgen de luchtwaarnemers van de KMar ook voor inhoudelijke informatie. Het aantal migranten, waar ze vermoedelijk vandaan komen en hoe ze er aan toe zijn. Dit zijn gegevens die uiteindelijk erg belangrijk zijn om procedures aan land te starten.”
  (asielverzoek afwijzen en mensen opsluiten in detentie)

 2. De Griek Dimitris Avramopoulos is de beoogde nieuwe eurocommissaris voor vluchtelingenzaken. Wat heeft hij te melden?

  Met reguliere immigratie en terugkeerprogramma’s wil deze Avramopoulos de problematiek te lijf gaan.

  Cecilia Wikström, a Swedish liberal, asks what Avramopoulos will do to prevent the death of thousands of people trying to reach European shores. We need a legal framework for regular immigration, Avramopoulos says. We must implement as much as possible resettlement programmes. And we need to fight people-smugglers.
  (http://www.europeanvoice.com/article/dimitris-avramopoulos-confirmation-hearing-live-blog/)

 3. Mensen die huis en haard verlaten om het ergens anders te proberen hebben altijd mijn bewondering. Of het nu Afrikanen, Oost Europeanen of Moslims uit andere regio’s zijn. Dat men bereid is hiervoor soms heel grote risico’s te nemen is bewonderenswaardig maar ook tragisch. Men acht de kansen op een menswaardig bestaan, ook voor eventuele kinderen, in Europa blijkbaar groter dan in EIGEN land (Europa doet blijkbaar iets goed?).

  Als men in gammele bootjes stapt of genaaid wordt door mensensmokkelaars die je op zee over boord gooien (of je een veel zonniger toekomst voorspiegelen dan realistisch) hangt het van de locatie waar het gebeurt en de nationaliteit van de smokkelaars af waar de misdaad vervolgd moet worden. Vanzelfsprekend heeft de Mediterrane kustwacht daarnaast wel de taak schipbreukelingen of mensen op wrakke bootjes te redden. Niet door ze te accepteren, maar door ze terug te brengen, zoals je ook met verstekelingen zou doen.

  Het lijkt me echter te ver gaan de verantwoordelijkheid voor het welzijn en het leven van emigranten bij Brussel (of mediterrane landen) neer te leggen. Dat legt de verantwoordelijkheid ergens waar die niet hoort en vormt daarnaast een blanco cheque die op gespannen voet staat met het juist steeds strengere immigratiebeleid van de EU.

  Ik denk dat economisch rechts zou zeggen: zolang Nederlandse bejaarden vies in bed liggen mag je grenzen stellen aan immigratie. Eigen belastingbetalers eerst. Economisch links zou zeggen: zolang Nederlandse bejaarden vies liggen EN immigranten een slechtere situatie ontvluchten om naar Nederland / EU te komen moeten de belastingen verhoogd worden. Ook een vorm van Eigen belastingbetaler eerst!

 4. Roland,
  ik geef je gedeeltelijk gelijk. Het lijkt me opgave van de EU en OOK de landen waar vluchtelingen vandaan komen in ieder geval ervoor moeten zorgen dat er minder doden vallen. De Mediterrane landen door enerzijds de mensensmokkelaars ongenadig aan te pakken en anderzijds ervoor te zorgen, dat vluchten uit economische of humanitaire gronden niet nodig is.
  De EU zou inconsequent en wat mij betreft moreel laakbaar handelen, indien ze slechts voor de fysieke afweer zorgt, maar niet voor ondersteuning, desnoods dwang, het vluchten minder noodzakelijk te maken. Uiteraard kost dat bakken met geld, evenals het redden van banken, of het overeind houden van het huidige economische groeimodel.
  Het lijkt me dat een ander economisch model op langere termijn niet alleen voor een wereldwijd betere welvaart zal zorgen, maar ook humanitair een en ander zal bewegen.
  Men moet wel durven, en ook verder durven kijken dan de eigen regeringsperiode, of eigen levenstijd.

 5. De opmerking dat mensen huis en haard verlaten voor een betere kans op een menswaardig bestaan is terecht. Het is de kern van de zaak.

  “Het lijkt me echter te ver gaan de verantwoordelijkheid voor het welzijn en het leven van emigranten bij Brussel (of mediterrane landen) neer te leggen.”

  Dat is een rare opmerking in dit verband. Brussel is wel verantwoordelijk voor het EU beleid inzake vluchtelingen en dit beleid is asociaal en vooral gericht op het buiten houden van vluchtelingen. Fort Europa zit potdicht. Verder krijgt Italië vrijwel in zijn eentje de (ook financiële) last om de asielzoekers die via de Middellandse Zee naar Europa willen komen af te houden. Binnen de EU zijn landen dan weer alleen met het eigen hachie bezig. Nederland bij beleid van Teeven spant de kroon in ongastvrijheid.
  http://www.hpdetijd.nl/2014-05-14/italie-dreigt-europa-met-stroom-asielzoekers/
  http://www.vluchtelingenwerk.nl/actueel/nieuws/als-de-wereld-brand-staat

  En zoals Cornelis suggereert: De EU handelt inconsequent en moreel laakbaar, indien ze slechts voor de fysieke afweer zorgt, maar niet voor ondersteuning, zodat het vluchten minder noodzakelijk wordt.

  En ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de vrije westerse wereld ook een rol heeft gespeeld in het ontstaan van de situaties die door zovelen nu worden ontvlucht.

  Tja wie is verantwoordelijk voor het ontstaan van humanitaire crises (mv) en wie is verantwoordelijk voor het lenigen van de nood.

  http://www.vluchtelingenwerk.nl/actueel/nieuws/waar-liggen-de-grenzen-van-humaniteit

Reacties zijn gesloten.