Amerikaanse toestanden gezondheidszorg met Edith Schippers (VVD)

Maar natuurlijk! Als je een ander ziekenhuis of een andere dokter wilt dan jouw ziektekostenverzekering in al haar wijsheid besloten heeft betaal je toch gewoon meer of gewoon helemaal alles zelf? Waarom doet iedereen toch zo moeilijk? Als we mensen als Edith Schippers toch niet hadden zouden we nooit tot dit soort geniale inzichten komen.

 “Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat patiënten die naar een ziekenhuis gaan waarmee hun verzekeraar geen contract heeft, de rekening voor een groot deel of volledig zelf gaan betalen.

Schippers meldde de Tweede Kamer vandaag dat de maatregel alleen geldt voor mensen met een goedkopere zogeheten naturaverzekering.”

Nou precies. We moeten natuurlijk wel zorgen dat ons seurt mensen niet tussen dat plebs in de wachtkamer hoeft te zitten.

“Nu is het nog zo dat mensen met een natura-verzekering recht hebben op een redelijke vergoeding, ook voor een behandeling bij een niet-gecontracteerde zorgverlener. Maar dit ondermijnt volgens Schippers het zorgstelsel, waarin zorgverzekeraars selectief inkopen tegen de scherpste prijs. ”

'Zorgverzekeraars krijgen daarmee een sterk wapen om hun verzekerden te stimuleren alleen gebruik te maken van gecontracteerde zorgaanbieders' (foto: Combiner)

Ja, privatisering maakt alles goedkoper, toch? In de Verenigde Staten, dat paradijs van privatisering dat de VVD ongetwijfeld voor ogen staat, kost de gezondheidszorg relatief twee keer zoveel als in Europa (in Nederland 8%), is zoals u weet slechts een deel van de mensen verzekerd (en de, zeer afgezwakte, poging van Obama daar iets aan te doen komt vandaag voor het Surpreme Court), en mag je zo’n 600 dollar per maand neerleggen voor een ziektekostenverzekering als je werkgever die niet betaalt, en dat laatste is nogal eens het geval. Dit alles uit zich overigens niet in een hogere kwaliteit of kortere wachtlijsten, zoals veel Amerikanen denken of hopen.

Privatisering leidt tot winstmaximalisatie. Die prijzen zullen misschien best scherper worden, maar wie garandeert mij dat dat voordeel aan de patiënt gegeven wordt?

Ook in de Verenigde Staten is niet willekeurig welke behandeling verzekerd bij elk ziekenhuis, en kun je in sommige gevallen zelf gezellig een week heen en weer gaan bellen voordat je de juiste combinatie van behandeling en dekking gevonden hebt, heb ik eens mogen meemaken.

In de Verenigde Staten bestaat overspannen zijn ook niet, bijvoorbeeld. Althans niet bij werknemers die nog niet ontslagen zijn. Wordt hier vast een van die psychische ziekten die volgens Edith Schippers geen echte ziektes zijn, als het aan mensen als Edith Schippers ligt.

Willen is kunnen, ziek zijn is een keuze. Rechts Nederland likt zijn vingers hierbij af.

21 gedachten over “Amerikaanse toestanden gezondheidszorg met Edith Schippers (VVD)”

 1. In de USA heb je wél keuze hoor .. als je verzekerd bent teminste , anders moet je naar de een of andere voorziening voor de armen met wachtrijen van 50 man ( vroeger gingen veel mensen naar de Eerste Hulp maar dat liep zo in de papieren dat van veel ziekenhuizen de eerste hulp gesloten is ) wat je daar ook heb is wat Edith haar volgende plannetje wel zal zijn , als je veel claim mag de verzekeraar je premie verhogen …

 2. Dokter Schippers detailleert wel even voor ons het zorgaanbod, budgethospitals voor mensen met de kleinere beurs en wat meer kwaliteit voor degene die bereidt zijn wat meer neer te leggen, zoiets kan alleen bij de VVD vandaan komen.

  Wanneer gaan we nou eens de patient en de zorgprofessional als leidraad in het zorgstelsel nemen?
  Alleen al die oeverloze bemoeizucht afschaffen zou de Catshuisbesprekingen meteen overbodig maken en het begrotingstekort aardig terugdringen, ben ik van overtuigd.

 3. De tweedeling in de samenleving wordt weer groter.
  Het is niet te geloven dat de politici verder bouwen aan een Amerikaans systeem.

 4. [ artikel ]

  Dat artikel in Trouw gelezen, dat mens spoort echt niet. Zelfde riedeltje over markt en bla bla bla. Hoevelen er ook met bewijzen komen dat het echt niet beter noch krantvriendelijker is, ze kletst gewoon door.
  Zou dat mens (?) eigenlijk wel beseffen hoeveel ellende ze veroorzaakt? Zo neen, is ze dom, zo ja is ze slecht.

 5. @#4 Nou nou inderdaad zeg…. welkom in Mw. Schippers’ wondere wereld; de lieve en aardige zorgverzekeraars hebben allemaal het beste met ons voor en die zullen de gemene zorgverleners wel eens effe aanpakken en omdat ze weten wat goed voor ons is zijn we gegarandeerd van kwalitatief goede en goedkope zorg, ehrrr right.

  Wat ik ook zo raar in haar verhaal vind, je kan bij verschillende zorgverzekeraars kijken welke aanbieders ze in hun pakket hebben, alsof je bij het afsluiten van een verzekering weet welke aanbieder je wellicht ooit eens nodig gaat hebben?!?!?

 6. @6: Jan:

  En wat denk je van ouderen? En chronisch zieken? Die kunnen echt niet bijverzekeren hoor, worden “aanvullend “geweigerd.
  De nieuwe term: zorg in NATURA verschijnt ook ineens overal in verband met ziekenhuizen, dat doen ze niet voor niks. Lees mijn lippen 😉

 7. Ik heb vorig jaar iets aan de hand gehad wat wel redelijk tekenend is hoe de ministers denkwereld in werkelijkheid vertaald wordt.
  Iemand met psychiatrische diagnose en daarbijbehorende medicatie kreeg in een tijdsbestek van 2 maanden zeer regelmatig ontstekingen in de mond, wortelkanaal behandelingen en weekend consulten tot gevolg, bij elkaar werd 600 euro niet vergoed, dit viel boven de aanvullende tandheelkundige verzekering.

  Nu had de verzekeraar in kwestie, de Amersfoortse, een clausule in de basis overeenkomst, in het kort kwam het erop neer dat tandheelkundige zorg i.v.m. lichamelijke of psychische aandoening kon worden aangemerkt als basiszorg. Aldus een door de tandarts en huisarts onderschreven verklaring ingediend dat inderdaad de betreffende medicatie dusdanig de speekselhuishouding aantast dat deze ontstekingen niet te wijten waren aan slecht onderhoud maar een gevolg van medicijngebruik.

  In een eenvoudig antwoord werden deze artsenverklaringen door de medisch adviseur van de Amersfoortse ongegrond verklaard met de mededeling dat de enige weg via de SKGZ was, de geschillencommissie in de zorg.
  De hele correspondentie naar die SKGZ gestuurd in de veronderstelling dat je dus een geschil neerlegt, na een paar maanden krijg je dan een enorme stapel papier toegestuurd, met een briefje “Wij zijn het met Amersfoorste eens maar wilt u een geschil indienen moet u de bijgevoegde formulieren invullen en bladiebladiebla…”

  Kortom, die gasten zijn er niet voor “ons” die hebben niet het beste met ons voor en ieder gevecht wat je met ze aangaat is eigenlijk bij voorbaat redelijk kansloos.

 8. @#7 Ja, stel je wordt gediagnosticeerd met een of andere akelige ziekte en de volgens jou beste behandelaar is toevallig niet door jouw verzekeraar gecontracteerd, mag je je verzekering gaan oversluiten bij de verzekeraar waar die behandelaar dan wel zit, ze zien je aankomen.

 9. Minister Schippers is een van de betere leden van onze regering, ze laat duidelijk merken wat ze van plan is met de gehandicapten en chronisch zieken, namelijk hun leven onmogelijk maken. Een waarschijnlijk volgende stap is het voorschrijven van de pil van Drion, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Pil_van_Drion . Ik krijg er een naar misselijk makend bruin gevoel bij, wat mij herinnert aan nazi-Duitsland van de vorige eeuw.

 10. @1 hangt er van af in welke staat je bent.
  En nee dan heb je nog die keuze niet, want verzekeraars doen daar alles om maar niet uit te hoeven keren.

 11. @4
  Dom en slecht kan ook heel goed hoor (en ik vermoed dat dit zo is)

 12. Laten we niet vergeten dat D66 als kampioen marktwerking ook staat te juichen want uiteindelijk komt het initiatief voor dit gedrocht uit hun koker.

 13. Wat is dit voor een idioot plan? Stel ik krijg een ongeluk en ik wordt door de ambulance naar een ziekenhuis gebracht wat geen afspraak heeft met mijn verzekering. Ik heb er tenslotte geen keus in waar de ambulance mij naartoe brengt. Of moet ik dan in mijn benauwde toestand tegen het ambulance personeel zeggen waar ze mij naartoe moeten brengen, anders moet ik zelf opdraaien voor de kosten. Als die ziekenhuizen zo duur zijn hoe kunnen ze dan nog bestaan. Op deze manier worden de zorgverzekeraars toch alleen maar machtiger en krijgen we over een paar jaar vervallen ziekenhuizen die nergens meer in investeren en waar de wachtrijen nog langer worden. Inderdaad Dom en Slecht en met haar zou ik graag de eutenasie willen bedrijven

 14. @11 alles hangt erin de zgn “verenigde “Staten van af in welke staat je bent ..

 15. @15 Dat is ook wel waar, en ook of je in een rijkere of armere regio woont. De ervaring waar ik getuige van was vond plaats in een arme streek.

 16. Minister Schippers (VVD) voert geleidelijk aan maatregelen in de zorg die maar een doel hebben: de winst van haar opdrachtgevers – de verzekeraars maximaal te doen optimaliseren ten koste van beperking van de keuzevrijheid.

  Dit is in wezen beperking van de vrijheid van de Nederlandse bevolking, onder valse voorwendsels.

  In een discussie ooit had ik aangegeven dat naast de enorme politionele (totalitaire) strafmaatregelen, de beperking van de vrijheid in de voormalige DDR heeft het systeem uiteindelijk de nek omgedraaid.

  Wil nu de regering Rutte/Schippers als eerste maatregel de Vrijheid van de Nederlandse bevolking beperken. Geen keuze meer – je doet wat de staat/verzekeraar oplegt. Daarop komt Teeuwen met z’n maatjes eindeloos straffen.

  Ben je mal geworden?

 17. deze even bijpassen

  Net van de bank gelazerd & gesodemieterd bij het zien van (de herhaling) Zembla dat over commerciële bedrijven ging die grof geld verdienen aan zieke werknemers. De directie: een onopgeleide gnoom, niveautje prof dr ir R de Mos en de, met even onbetrouwbare tronie gezegende, ex-voetballer J. van Halst, ook wel bekend van gewichtigdoenerige computeranalyses van het toch ozosimpele voetbalspel. Leve de vercommercialisering van de zorg.

  Dat het kan, dat het mag, dat het bestaat. Kijk en huiver op: http://goo.gl/Ogmrp

  Aan de politiek (Samsom!) de boodschap: STEL VRAGEN & VERBIED! (ben dol op verboden…)

 18. dit wijf moet gestopt worden ze is bezig de gezondheidszorg helemaal kapot te maken alleen de rijken kunnen straks nog gezondheidszorg betalen.ik weet dat dat de bedoeling is van dat loeder want in haar ogen zijn alleen rijke mensen de moeite waard dat ze zelf goed profiteert van belastingsgeld wat op gebracht word door de gewone mens dringt niet door dit domme hoofd door een land hoort te zorgen dat er goede gezondheidszorg is voor iedereen dit kabinet maakt het allemaal kapot we moeten dat niet laten gebeuren kom in opstand met zijn allen staan we sterk.

 19. Marktwerking in de zorg, dat is de grondoorzaak van de uit de pan rijzende kosten. Dat is mijn ‘geloof’. Marktwerking verdraagt zich m.i. niet met de Christelijke ethiek van de naastenliefde wat vooral in de gezondheidszorg als ‘leitmotiv’ werd gezien tot voor enkele decennia terug. Men werkte binnen ziekenhuizen op alle vakgebieden aan de genezing van de zieke medemens. Door diezelfde beroepsbeoefenaren nu via marktwerking tegen elkaar op te zetten in de strijd om ‘de patient’ of tegenwoordig ‘client’ getuigd van schaamteloos gewinzucht over de rug van de premiebetalers die dan ook nog eens de vrije keuze wordt afgepakt via de kunstamtige constructie van de verzekeraar als bemiddelaar tussen zorgverlener en zorgbekostiger. Dit beleid is ingezet door Hoogervorst in 2004 en wordt nu in VVD ogen geperfectioneerd door de ogenschijnlijk zo empatisch aandoende keiharde zakenvrouw zonder geweten , Mw. Edith Schippers. Haar vrij geven van de tandartstarieven past in dit plaatje. Overigens heb ik pas gelezen dat zij uit een tandartsenfamilie komt! Er is geen weg terug voor Mw.Schippers. Of ze gaat door op de privatiserings weg , waarin ze gesteund wordt door het nieuwe type zorgondernemer zoals Loek Winter, die niet ophoudt te roepen dat privatsering niet kan worden tegengehouden ( self fulfilling phrophecy dus als het aan dhr Winter zou liggen) of Geert trekt vandaag de stekker uit dit kabinet. Ik hoop op het laatste. Want een nog meer fascistischer beleid in de zorg zoals van Mw Schippers betekend echt het einde van een zorg die nog wel rekening wil houden met de allerzwaksten en chronische zieken en overigens alle patienten. Mw Schippers moet vertrekken, er is nog meer in het leven dan alleen maar de portemonnee. Bovendien gaat haar ‘beleid’ ten koste van zuivere medische wetenschapsbeoefening want niet meer artsen en specialisten bepalen thans de diagnose en de behandeling maar in feite verzekeraars en die zijn daar niet toe bevoegd! Niet te geloven!

Reacties zijn gesloten.