Amerikaanse activisten sluiten alle teerzandpijpleidingen op grens VS-Canada

Dit door handmatig de veiligheidskleppen in de pijpleidingen in in Minnesota, Montana, North Dakota en de staat Washington af te sluiten.

Volgens een verklaring zijn “vanochtend [11 oktober] om 7:30 Pacific Standard Time (18:30 Nederlandse tijd) vijf pijpleidingen die teerzandolie uit Alberta, Canada de Verenigde Staten binnenbrachten succesvol afgesloten in solidariteit met de oproep tot International Days of Prayer and Action for Standing Rock.

Activisten stelden handmatige veiligheidskleppen in werking en doen een beroep op president Obama om zijn buitengewone bevoegdheden te gebruiken om de pijpleidingen gesloten te houden en te mobiliseren voor de taak om het gebruik van fossiele brandstoffen te stoppen,  wat noodzakelijk is om een catastrofe af te wenden. “

Hoewel 192 landen hebben afgesproken dat het noodzakelijk is om de stijging van de gemiddelde temperatuur van de aarde onder de 1,5°C te houden om rampzalige gevolgen te vermijden is het nu al duidelijk dat dit doel onhaalbaar is geworden. Volgens de activisten is de enige manier om zelfs een stijging van 2,0°C te voorkomen een radicale wijziging van het energiebeleid, waarin voor vervuilende fossiele brandstoffen als uit teerzand gewonnen olie zeer zeker geen plaats meer is. Sowieso wijzen de activisten erop dat er een direct moratorium op de winning van nieuwe olievelden dient te worden ingesteld, alsmede een einde aan de winning en verbranding van steenkool.

Bij gebrek aan politiek leiderschap of legale wegen om dit te bewerkstelligen zien de activisten het als hun morele plicht om door middel van persoonlijke directe actie de winning en verbranding van fossiele brandstoffen te belemmeren.

WAAR: Enbridge line 4 and 67, Leonard, MN;  TransCanada’s Keystone pipeline, Walhalla, ND;  Spectra Energy’s Express pipeline, Coal Banks Landing, MT; Kinder-Morgan’s Trans-Mountain pipeline, Anacortes, WA. 

WIE: Climate Direct Action zijn Emily Johnson, 50 en Michael Foster, 52, uit Seattle, WA, Annette Klapstein, 64, uit Bainbridge Island, WA, Ken Ward, 59, uit Corbett, OR, en Leonard Higgins, 64, uit Eugene, Oregon, met support van het Climate Disobedience Action Fund.

Kijk hier voor verdere persoonlijke uitleg van de activisten!