Amarantis: geheel vrijblijvend de zonnekoning uithangen

Een stukje kwaliteitsjournalistiek dat dan ook spoedig achter een stevige betaalmuur zal worden geplaatst: de Bruine Bode over hoe de top van onderwijsfabriek Amarantis leefde als zonnekoningen.

De commissie-Halsema (jawel, de F. Halsema!) heeft heel wat opmerkelijke dingen ontdekt bij het onderzoek naar de ondergang van de onderwijsfabriek met de ongelooflijke naam Amarantis. Evenwel:

Het enige mogelijk strafbare feit betreft een betaling van bijna 1,5 aan firma Fortifeer BV te Castricum in 2006, voor de bouw van een school in Amsterdam Slotervaart. Dit project kwam uiteindelijk niet van de grond, maar de betrokken woningbouwcoropratie Ymere, eiste toch een betaling van Amarantis. De commissie raadt de minister aan nader te onderzoeken of de transactie strafbaar was en wie eventueel als schuldoge wordt aangemerkt.

1,5 miljoen, nemen wij aan. Wat dan opgeëist wordt door het Woningbedrijf van de Gemeente Amsterdam, dat zich nu heel keckjes Ymere laat noemen.
De firma Fortifeer blijkt Fortiteer te heten, een topbedrijf ongetwijfeld dat er geen eigen website op nahoudt waar we de bezigheden eens op ons gemak kunnen bekijken. Vrije jongens, nietwaar.

En hoe reageert de opperbaas van wijlen Amarantis, ene Bert Molenkamp? Zoals al eerder gezegd; je hebt halvegaren, je hebt gestoorden en je hebt managers.

Molenkamp wordt voornamelijk aangerekend dat al deze zaken onder zijn bewind konden plaatsvinden. In een reactie zegt hij blij te zijn met de uitkomst van het onderzoek, ‘mijn persoonlijke integriteit is helaas onterecht ter discussie gekomen.’ Wel erkent hij dat hij ’te lang leiding heeft willen geven aan een te vrijblijvende bedrijfscultuur.’

“Vrijblijvende bedrijfscultuur”.
Je zult er toch maar een opleiding genoten hebben.

2 gedachten over “Amarantis: geheel vrijblijvend de zonnekoning uithangen”

  1. ‘Tsja..is nou net het probleem hè: publieke sectoren als het onderwijs, de zorg, huisvesting, telecom, openbaar vervoe, post zien als ‘bedrijven’ waar ‘geen gezeik, iedereen rijk’ schurken met andermans geld hebben mogen gokken. Want ondernemen is het niet eens. Het is gewoon gokken en ook hier geldt: winst privé, verlies voor de belastingbetaler.
    Dat Halsema niks wezenlijks boven water heeft kunnen halen..waarom verbaast me dat nou niet?

Reacties zijn gesloten.