Als je lacht, lijk je precies op een aap

Er was net een dodelijke steekpartij geweest op een Amsterdamse school. Er was een Marokkaanse jongen bij betrokken, dus Nederland had zijn oordeel al snel klaar. Staatsterrorisme. Achteraf bleek dat de dader al heel lang gepest werd. Je weet wel, brandende peuken op je uitduwen en zo. Sommige leerlingen plegen dan op den duur zelfmoord en anderen gaan uit wanhoop steken.

Het incident
Een week later gaf ik praktijkles. Tijdens de les werd ik geroepen door een Nederlands meisje. “Meneer, er staat er hier eentje bij me met een mes”.

Ik keek op en zag een Surinaamse leerling die een afbreekmesje bij haar hoofd hield. Ik riep ‘HE!’en rende op hem af. Van schrik liet hij het mesje direct vallen.

Ik nam de jongen mee naar boven en belde de politie. “We hadden hier een incidentje met een mes. Kunt u even iemand langs sturen?”

Wie schetste mijn verbazing toen enkele minuten later een peloton ME met honden de school binnenviel. Het woord  ‘mes’ was gevallen, dus alarmfase 1. Wat toen ook duidelijk werd, is dat journalisten de scanner afluisteren, want binnen tien minuten stond het op teletekst. Ook ik werd genoemd. Dat was natuurlijk wel goed voor mijn opslag. ‘Snel ingrijpen docent voorkomt nieuw steekincident’. Lekker heldhaftig. Hé roepen en opstaan. Maar goed.

Het politiebureau
Beide leerlingen gingen mee naar het bureau en het hele circus werd in gang gezet. Wat was er aan de hand. Het meisje had een racistische inslag en liep de jongen al heel lang te sarren. Nu had ze gezegd, “Lach eens, dan ben je net een aap”. De stoppen sloegen door en hij pakte uit onmacht een mesje.

De oplossing was keihard aanpakken, vond de politie. Een fikse boete zou het ze wel afleren. Na enige weken zou de zaak voorkomen. Tot die tijd, zaten ze natuurlijk gezellig bij elkaar op school. De twee baalden natuurlijk dat ze voor de rechter zouden moeten verschijnen en ik verzon een plan.

Het plan
Ze moesten elkaar interviewen. Ik had een lijst met diepgaande en indringende vragen gemaakt. Ik was erbij om tot de bodem te gaan.

 • Ze moesten voor straf een uur samen bowlen. Ik zat lekker aan de bar onder het genot van een pilsje de boel te observeren.
 • Samen de film ‘American history X’ bekijken.
 • Bij elkaar eten. Twee avonden, elkaars gast.
 • Een eerlijk verslag maken wat ze nu van elkaar vonden.

Na een paar weken moesten ze voor de rechter verschijnen en deden verslag. Ze kregen beide een voorwaardelijke straf, omdat ze veranderd waren. Dikke vrienden zijn ze nooit geworden. Maar hierna konden ze gewoon met elkaar omgaan, en ik vraag me af of een boete en een taakstraf hetzelfde effect zou hebben gehad.

Over de streep.

Tegenwoordig heb je het programma ‘Over de streep op tv. Een Amerikaanse huilebalkmethode om leerlingen elkaar te laten leren kennen. Gooi dat image van je af, dat is alleen je buitenkant. Ze gaan ervan uit dat als je elkaar beter kent en ziet dat er achter je image een mens schuilgaat die soortgelijke problemen heeft als jij, je anders op elkaar reageert en het pesten zal afnemen. Ik geloof hier heilig in.

Alleen moet je het niet eenmalig doen, maar consequent volhouden.

“Als je mij echt zou kennen, dan zou je weten dat…”. Ieder mens heeft een binnenkant en die binnenkant heeft heel veel raakvlakken met anderen. Dan hoef je dus ook niet vijandig te doen.

Nu moet ik natuurlijk ook iets over mezelf vertellen. Even mijn image afgooien.

Gaatie.

“Als je mij echt zou kennen, dan zou je weten dat ik graag naar de Krapuul meeting zou willen komen, maar dat ik niet kan komen”.

9 gedachten over “Als je lacht, lijk je precies op een aap”

 1. Kiek, Saloonsocialist, het is een best idealistisch verhaal waar jij geen commentaar geeft op het feit dat naast die uiterst mooie methode ook en zeker(!) stok achter de deur paraat stond want de betrokken personen moesten uiteraard bij de rechter verschijnen. (Dubbel, driedubbel, zwaarder straffen volgend Nieuw Rechts in Nederland). Dat mis ik zeker.

  Daarom zijn ze moedwillig gaan meewerken. In het tegen geval durf ik te beweren dat het zou op niets uitlopen.

  Ik kan niet wachten dat je ons land in twee verdeelt (progressief/regressief – links/rechts – antiracistisch/racistisch) en dat we met elkaar gaan eten.

  Kan echt niet erop wachten!

 2. Er was net een dodelijke steekpartij geweest op een Amsterdamse school. Er was een Marokkaanse jongen bij betrokken, dus Nederland had zijn oordeel al snel klaar. Staatsterrorisme.

  Klopt en onze Leidense hoogleraar Afshin Ellian wist met zekerheid te vertellen dat het om eerwraak ging, als bekend één van de meest voorkomende doosoorzaken bij moslims.
  Blij gingen z’n leerlingen afkomstig van de Wilderiaanse school (hij IS tenslotte hoogleraar) op zoek naar hun buurtgenootjes uit niet-westerse inferieure landen om hen te vertellen hoe smerig ze eigenlijk waren.
  De “moordenaar” was 12. Z’n slachtoffer was 14. Het jochie van 12 doodde omdat hij werd gepest.

  Ik was 6 en werd gepest. De pestkop was 10 jaar. Beiden van Joodse afkomst.
  Ik heb ‘m dood gemaakt omdat hij me had gepest.
  Het was in de tijd dat er net een eindoplossing was gevonden voor het Jodenvraagstuk.
  Ben benieuwd hoe hoogleraar Ellian destijds over mij en m’n familie zou hebben geschreven. Het ging toen wel om eerwraak. Ik voelde me in m’n eer aangetast omdat ik werd gepest omdat ik in m’n bedje had gepist.
  Hoogleraren als Ellian kunnen vast wel duiden dat m’n moordzucht te maken had met het feit dat ik als Jood al vanaf m’n geboorte had geleerd dat wij in Nederland waren om de mensen te onderdrukken, de wereld te overheersen, criminele oplichters waren die geen enkel respect hadden voor het leven van anderen.

Reacties zijn gesloten.