Alles wat op Facebook staat is waar!

Behalve dan de hoaxes, grappen en bewuste desinformatie. Wat natuurlijk toch al gauw zo’n 50% van alle posts betreft.

Op 6 april jl. bewees een groep genaamd  ‘Worldwide Infidels United‘ dat islamofoben zelfs de meest idiote desinformatie onmiddellijk voor waar aannemen en gretig verder verspreiden.

sajid muhammed

De groep zette bovenstaande foto op haar Feestboek-pagina, begeleid door de volgende tekst:

Dit is Sajid Muhammed, een moslim die in het Verenigd Koninkrijk woont. In 2002 stak hij een vrouw in brand omdat ze een broodje ham at. Daarvoor kreeg hij 2 jaar gevangenisstraf! Om lokale moslims die tegen zijn arrestatie protesteerden te kalmeren werd hij vervroegd vrijgelaten! Deel dit wanneer je vindt dat hij opgehangen moet worden!

De foto is van de Britse acteur Ian Hart en is afkomstig uit de film ‘Harry Potter and the Sorcerer’s Stone’, waarin Hart de rol van professor Quirinus Quirrell speelt. Overbodig te zeggen dat Sajid Muhammed niet bestaat en dat het beschreven incident nooit plaats heeft gevonden. De post is bedoeld als parodie op de talloze islamofobe memen die op sociale media circuleren.

De post werd ruim 43000 keer gedeeld, al schijnen de meeste mensen wel in de gaten te hebben gehad dat het een grap betrof. Zo niet het traditioneel lichtgelovige islamofobe smaldeel dat de hoax natuurlijk onmiddellijk voor waar aannam en in de beste Telegraafstijl reageerde:

Ongelooflijk waar die moslims mee weg komen in ons land wat probeert onze regering te bereiken? God Sta Ons Bij.

En deze. We laten hem onvertaald omdat er in vertaling zoveel verloren gaat:

I’m not sure on the death penalty but he should served his sentence then been deported n not allowed a passport again pure evil the system over here stinks

Moraal van het verhaal: geloof niet alles wat op Facebook staat, vooral niet wanneer het afkomstig is van anonieme gebruikers.

Bron: Snopes