Alleen op de wereld

Ondanks alle rijkdom, welvaart en welzijn van de meeste Nederlanders worden we dagelijks overspoeld met berichten over naderend onheil en dat terwijl we zo afhankelijk zijn van het buitenland. Het is niet dat we echt allemaal moeten creperen in dit land, maar het zou best zo kunnen zijn, als je sommige politici en media mag geloven. We worden weliswaar steeds rijker en ouder, steeds minder kinderen sterven kort na de geboorte, we gooien per jaar net zoveel voedsel weg als waar een heel Afrikaans land van kan leven, we hebben hier geen oorlog, maar nergens is het zo slecht als in Nederland als je ze mag geloven. We worden hier uitgebuit, kapot gemaakt, onderdrukt, massaal bedreigd door pedofielen en criminelen en bestolen door onze zelf gekozen vertegenwoordigers en bestuurders. Steeds meer Nederlanders worden lastig gevallen door de aanwezigheid van mensen die niet aan het eigen zelfbeeld voldoen. Om dat te onderhouden mag iedereen participeren in een interactieve digitale schandpaal met elke dag weer een verse lading zondebokken. Van een voetballer die 30.000 euro per dag verdient ligt hier werkelijk niemand wakker. Een ondernemer die een paar miljoen opstrijkt, geen probleem. Maar een directeur van een hulporganisatie die voor een paar ton een goed lopende organisatie opbouwt, dat mag dan weer niet. Hoe zou men in Somalië reageren op het bericht dat men volgend jaar 0,5% koopkrachtverlies moet incasseren en luxe toiletpapier onbetaalbaar wordt?

black-sheepSinds een decennium wint in Nederland onverdraagzaamheid en met name islamofobie aan populariteit, aangewakkerd door het uitbuiten van angst, onzekerheid en eenzaamheid. Het criminaliseren en strafbaar maken van de islam is de ideologische drijfveer van bepaalde rechtse groepen in Europa en de VS in een poging om een nieuwe orde te creëren die wordt geboren uit onvrede. Die nieuwe orde is eenvoudig samen te vatten. Iedereen die niet trouw zweert aan de symbolen van een cultureel en ideologisch zuivere natie-staat en dat ook uitdraagt verspeelt zijn rechten. Je creëert absolute regels waaraan iedereen zich moet houden om volwaardig mee te mogen doen. Iedere overtreding is een strafpunt en daarmee een bewijs dat het Nederlanderschap niet aan jou besteed is. En daarmee verspeel je blijkbaar dan ook je recht op een menswaardig bestaan. Verzet tegen zulke waanzin wordt geïnterpreteerd als landverraad en heulen met de vijand. Daders worden slachtoffers en slachtoffers worden daders. Iemand die oorlog en ellende ontvlucht en in Nederland terecht komt wordt niet langer gezien als vluchteling maar als iemand die iets van ons wil afpakken. Zelfs als je al tien jaar in Nederland verblijft en niets misdaan hebt word je behandeld als crimineel en opgesloten, omdat je hier niet thuishoort, vindt men. Vroeger werd nog wel eens gedacht, wat kunnen we doen om de ellende daar te stoppen en te voorkomen dat er nog meer vluchtelingen komen? Tegenwoordig hoeft dat niet meer, je gooit mensen als je ermee klaar bent gewoon over de schutting. Probleem opgelost.

Deze tegenwoordig weer populaire autoritaire gedachten worden omkleed met andere kunstige standpunten en opvattingen. De media zouden links zijn en onderdrukken de waarheid. Moderne kunst en atonale muziek worden gezien als afwijking, want het zou niet in overeenstemming zijn met de eigen identiteit van de natiestaat. De overheid die ons moet beschermen wordt ervaren als een obscure organisatie van (natuurlijk) linkse mensen die alleen maar hun zakken vullen om de hele dag niets te doen. De Europese Unie wordt niet gezien als middel om vrede in Europa, vrij verkeer en sociale rechtvaardigheid te waarborgen dat je deelt met andere landen, maar als bedreiging door de elite van de eigen identiteit ten koste van de eigen soevereiniteit en spaarpotje. En bovenal wordt de aanwezigheid van anderen, van vreemden en hun vreemde culturen als uiterst bedreigend ervaren. De mens kan niet langer vrij zijn want hij wordt voortdurend bedreigd door wat hij niet kent. Toeristen moeten straks ook inburgeren als ze Nederland willen bezoeken. Tenzij ze natuurlijk veel geld mee brengen, dan neem je als gastheer de moeite voor een paar woorden steenkolenengels. De tijd dat culturele uitwisseling om van elkaar te leren, internationale samenwerking om gedeelde problemen op te lossen en ruimte voor grensverleggende ideeën en experimenten die kunnen leiden tot verbetering en vernieuwing werden gewaardeerd is voorgoed voorbij in dit land. Nederland is blijkbaar pas vrij volgens een groeiend deel van het electoraat wanneer er een groot hek omheen staat en de rest van de wereld weer een andere wereld is waartegen je je moet beschermen.

@wltrrr heeft sinds gisteren weer een heus atelier. Vooralsnog is het leeg, maar het is de bedoeling dat er prachtige kunstwerken zullen ontstaan. De opbrengst van dit creatieve ondernemerschap wordt besteed aan het kopen van grond in bijvoorbeeld Portugal, waar je nog voor 4000 euro een hectare landbouwgrond kunt kopen. Met een beetje inspanning is een hectare landbouwgrond voldoende om 100 mensen een jaar lang van verse groente en fruit te voorzien.

4 gedachten over “Alleen op de wereld”

 1. Met Schengen zagen we het al aankomen, behalve Greet die er toen amper was. Maar die muur om Europa heen die nu idd een muur om NL is geworden. Vreselijk.

 2. Heb je het goed samengevat:

  1) Grote groepen van de Nederlandse bevolking aangestoken door rechtse lui, vooral VVD, PVV en CDA zijn in oorlog met alles wat vreemdeling en buitenland is.
  Dit is al jaren aan de gang en wordt steeds door de corporatieve media weggemoffeld.

  2) Het schijnt dat 1/3 van de jaarlijkse voedselproductie in de wereld wordt weggegooid om de prijzen op te drijven oftewel op hoogte te houden. Dit is het ware neoliberale kapitalisme.

  Degene die deze wereld regeren zijn knettergek geworden.

 3. 3. Je zou ook kunnen zeggen dat degenen die toestaan dat de wereld op die manier geregeerd wordt, knettergek zijn.

 4. Een prachtig stuk! En van harte met je nieuwe atelier alsook heel veel succes met je landbouwproject!

Reacties zijn gesloten.