Alleen het kerkhof zal overblijven van Pescara del Tronto

Pescara del Tronto werd door een aardbeving getroffen op 24 augustus 2016. 49 slachtoffers waren er te betreuren. Het dorp veranderde in een massa ruïnes.

Zoals gebruikelijk beloofden politici de wederopbouw van het plaatsje. Dat deed toenmalig premier van Italië Matteo Renzi ook. Maar opnieuw bouwen op dezelfde plek blijkt te gevaarlijk. Een jaar later komt de beslissing om de bewoners elders te herhuisvesten. Pescara del Tronto is de eerste op wellicht een lijst van plaatsen (Amatrice, Accumoli, Arquata en gehuchten nabij) die zich op een te onveilige plek voor aardbevingen bevinden.

Een bijzondere noot is dat het kerkhof er zal blijven. De aardbevingsschade had daar niet een alles verwoestende omvang en het eerste nieuwe bouwwerk na de beving was een kapel op de begraafplaats.

De wreedheid van de natuur heeft snel voor elkaar gekregen wat anders waarschijnlijk een lange doodsstrijd zou worden. Net als in Frankrijk en in andere delen van ruraal Europa – platteland lijkt hier niet helemaal op z’n plaats – is er voor veel dorpen in de Apennijnen geen toekomst. Misschien is het raadzaam om voor het aardbevingsgebied in Groningen ook het voorbeeld van Pescara del Tronto te volgen.