Alexander Pechtold volgende premier van Nederland?

Pechtold is er klaar voor, zegt-ie, om premier van een kabinet te worden. Is hij mijn favoriete politicus? Nee. Is D66 mijn favoriete partij? Dat al heel lang niet meer. Ik heb er weliswaar lang op gestemd, toen ze nog enigszins linkse neigingen hadden, maar nadat Boris Dittrich in 2003 het kabinet CDA-VVD enkele weken na zijn uitdrukkelijke belofte dat niet te doen alsnog aan een meerderheid hielp had ik het gehad met D66.

Vooral omdat destijds niet zomaar een kabinet CDA-VVD in het zadel werd geholpen, maar het kabinet Balkenende II. Balkenende, die met pek en veren het land uitgejaagd had moeten worden omdat hij in Balkenende I – het allerbelachelijkste kabinet ooit – alleen maar premier was geworden omdat hij de enige was die te lafbekkerig/opportunistisch geweest was om Fortuyn aan te durven vallen.

Nog eens zeven jaar van toestanden die de tenen tot in de vierde dimensie deden krommen volgden, met daarbij de grote schande van de politieke steun die aan de invasie van Irak verleend werd. Een onderzoek daarnaar werd zeven jaar lang door Balkenende geblokkeerd, en toen het er uiteindelijk toch van kwam probeerde hij alsnog de conclusies ervan onder tafel te vegen, wat hem bijna op dat moment al de kop kostte. Die kop rolde alsnog toen Maxime Verhagen enkele weken later met één rattenstreek teveel weg probeerde te komen inzake nog een verlenging van de missie in Afghanistan.

Mark Rutte was in 2010 een verademing na Balkenende. De man gaf tenminste gewoon antwoord op vragen, of als hij dat niet wilde zei hij dat meestal wel expliciet. Jammer was dan ook dat hij vervolgens in zijn maniakale drift om ‘de socialisten’ (hier bedoelt Rutte vreemd genoeg de PvdA mee) buiten de regering te houden een regering vormde – niet officieel, maar praktisch gezien wel, niemand die daarin getrapt is – met de volstrekt normale, rioolrechtse rabiaathaatfascisten van de PVV.

Premier van Nederland sinds 2002
Premier van Nederland sinds 2002

Alhoewel in zijn presentatie een stuk soepeler en professioneler dan houten Klaas Balkenende, kon zelfs Rutte niet voorkomen hierdoor in enorm gênante situaties verzeild te raken, zoals onder andere het niet openlijk willen bekritiseren van Wilders’ Polenmeldpunt, waardoor er naast de morele afgang ook zeer wel reële economische schade ontstaan kan zijn vanwege zich terecht beledigd voelende Oost-Europese landen.

En alhoewel Pechtold niet mijn favoriete politicus is, en D66 niet mijn favoriete partij – want veel te neoliberaal geworden – zijn zij wel de enigen die van begin af aan helemaal niets met opportunistisch meehuilen met PVV-achtige standpunten hebben gehad, en de enigen geweest die Wilders steevast rechtstreeks aangevallen hebben in de Kamer, en dat is in deze bruine tijden wèl een enorme plus.

Kortom, als Pechtold premier zou worden zou het wel eens de eerste keer sinds 2002 kunnen zijn dat we geen volslagen clown als premier krijgen.

16 gedachten over “Alexander Pechtold volgende premier van Nederland?”

 1. Het lijkt er veeleer op dat D66 een slimme tactiek hanteert en de weliswaar terechte kritiek op Wilders gebruikt als dekmantel om een hard liberale agenda door te duwen.

  ‘D66 tekende als vaste partner bij de bezuinigingsoperaties dan ook voor ingrijpende bezuinigingen in de zorg en sociale zekerheid en voor lastenverzwaringen die ook de laagste inkomens hard raakten. Maar zelfs dit bleek nog niet genoeg. Eind februari 2014 eiste Pechtold dat er nog meer zou worden gesneden in de zorg en sociale zekerheid door onder meer de hakbijl te zetten in uitkeringen en toeslagen.

  Inkomensherverdeling en sterke sociale voorzieningen om alle mensen in Nederland, en niet slechts een deel, van hun individuele vrijheid gebruik te kunnen laten maken, worden door D66 dus helemaal losgelaten en het tegenovergestelde wordt zelfs nagestreefd. Dit blijkt bijvoorbeeld ook uit de door onder meer D66 gewilde verlaging van het belastingtarief voor de hoogste inkomens.’
  Bron: http://sargasso.nl/de-sociaalliberalen-van-weleer-zijn-niet-meer/

 2. Emile Roemer is er ook volledig ‘klaar voor’, om minister-president te worden. Mark Rutte was ‘dat’ bijlange na niet. De mislukte VVD’erwt..

  Sorry, maar iedere -al dan niet politieke- ‘groepering’ kent ‘een lijer’ (PVV rings a bell? It’s ‘blond’, even).

  En nee, Pechtold draagt zeker geen “snorretje”. Ongeacht wat sommige (veelal extreemrechtse) ‘Bilderberg fanboi’s’ er ook van willen maken. (‘links-fascisten’ is zo’n lachertje, in ‘den Nederlanden’, los van verdere paranoia & misintrepetatie van quotes waarvan de herkomst meestal (!) niet zo zeker is als men denkt.)

  Regionaal werken beide politieke partijen al geruime tijd, overigens met succes, samen. De ‘fop-liberalen’ en ‘Mao’istische Communisten’..samen!

  Pechtold als MP? Net zomin als Emile Roemer. F’off.

 3. Nederland wil kapot dus kiest men steeds rechtsker. Ze denken dat er nu een links nivellerend kabinet zit.

 4. @Leon: we komen in dezelfde spiraal als de VS en het VK terecht, waar toenemend wantrouwen tav de overheid mensen steeds rechtser doet stemmen. Een heel succesvolle strategoe van rechts, om de samenleving dusdanig te naaien dat mensen er steed minder solidair van worden.

 5. @ Laurent.”dat mensen er steed minder solidair van worden.”

  Je gaat uit van fatalisme.
  Je gaat uit van de beperkingen van de parlementaire democratie.

 6. Men kan het zeker slechter treffen. In Nederland in elk geval voorlopig niet beter.
  Een ding kan ik beloven: mocht Wilders premier worden, zeg ik mijn “Nederlanderschap” op en word ik full-time Duitser.

 7. @Criticaster: ik neem slechts dezelfde beweging waar zoals die eerder in de VS en het VK plaats heeft gevonden. En de parlementaire democratie heeft inderdaad zeer vele beperkingen, alhoewel ik ook niet weet hoe het anders moet.

 8. Tja , D’66 … De PvdA zonder de pretentie nog iets voor de arbeiders te willen betekenen .. als er een partij voor US stijl Libertarianism zou kunnen vallen is het D’66 wel …

 9. @ Laurent Daarin heb je het natuurlijk gewoon bij het rechte eind.
  Hoe het verder moet ?
  Nadat ik in een tv hinderlaag liep, hetgeen ik heb beleefd
  als zeer ingrijpend en als een zeer diepe belediging voor mijn
  overleden ouders die als boerengezin rechtschapenheid
  altijd hoog in het vaandel hadden staan,
  heb ik mezelf voorgenomen een politieke kracht
  te vinden die sterker is dan de bestaande machten
  van politiek en media.

  Met de opgedane politieke ervaring uit het verleden
  en de tegenkrachten op heftige wijze gevoeld hebbend,
  wist ik ongeveer hoe het er uit zou moeten zien.

  Na een zoektocht van 2 jaar heb ik het gevonden.
  De website http://www.WSWS.org
  The Socialist Equality Party.
  Nog niet aktief in Nederland maar dat zou dus
  wel moeten gebeuren.

  De VVD liet vandaag weer eens weten dat de
  parlementaire democratie klinisch dood is.
  De rijken worden rijker en hoeven van de VVD
  geen rooie cent in te leveren.
  Integendeel. Hun vermogens stijgen juist fors.

  Neen men wil de arbeidersklasse in Nederland
  voor de zoveelste keer een mes in de rug prikken
  en noemt dat dan ‘Bezuinigen op de overheidsuitgaven.”

  VVD = gewetenloze Nederlanders.
  VVD = fascisten steunen in Oekraine.

 10. @Al Bakrastani: nou ja, tenminste zonder de schijnheiligheid van de PvdA die dat inderdaad letterlijk pretendeert maar ook helemaal niets meer dan dat. Maar nee, Amerikaans libertarisme zie ik toch ook weer niet bij D66. Maar wel een veel te makkelijk uitgaan van ‘als je maar wilt dan kun je alles’.
  @Criticaster: ik zal die website eens in de gaten houden.

 11. Jaha Alexander Pechtold volgende premier van Nederland?

  De grootste eurofiel van nederland die net als Guy Verhofstadt droomt van een groot verenigd Europa.

  Als D66 gaat regeren dan ga ik hem peren.

  Als ik die rot kop zie dan heb ik al gegeten en gedronken, als ik akelige stem hoor heb ik opeens braak neigingen.

  Wat een walgelijke vent.

  Emigreren word steeds aanlokkelijker.

  Lex

 12. Er vanuit gaande van de vaste regel dat een der Nederlandse bezoekers van de Bilderberg Conferentie de volgende Premier wordt moet ik nu tussen vooral Schippers en Pechtold gaan kiezen.

  Dat wil zeggen keuze maken tussen het volledige afbraak van het Nationale zorg, tevens schaamteloos oude mensen op straat gooien, tevens eindeloze verrijking van de zorgverzekeraars en daar tegen over iemand die nog enige fatsoen wil doen behouden.

  Het voordeel van het twijfel gaat ten gunste van Pechtold.

  Indien ooit SP hun stem terugvinden, omdat ze nu oorverdovend stil zijn, zou deze situatie te heroverwegen moeten zijn.

 13. Als die Edith Mengele Schippers premier wordt dan is Nederland echt ter ziele.

  1. Mantelpak
  2. Geen ervaring (echte werk ervaring zorg wat de patient of arts beweegt met de voeten in de modder ervaring bottom up ervaring)
  3. Foute simpele non opleiding
  4. Motivatie hebzucht
  5. Vrouwenquota opvulmuts
  6. Arrogant en eigenwijs

  Op alle fronten scoort zij raak. En Nederland verliest.

 14. Oef gelukkig, dacht ik dat het aan mij lag dat ik vond dat ze de uitstraling van een oliebol had.

 15. Pechtold is een enge man,
  maar na 60 jaar PVDA als machtigste party in Amsterdam op het gebied vd woningbouw met als resultaat 10 jaar wachten op een sociale huurwoning mogen NU D66 en de SP tonen dat ze het beter doen.

  ik heb er toch wel een beetje vertrouwen in..

Reacties zijn gesloten.