Aldi: lekker geld verdienen over de ruggen van werknemers

Wat lekker goedkoop toch hè, die Aldi? Echter, bedenk dat er altijd iemand is die opdraait voor het prijsverschil van zo’n zaak met andere zaken, en dat zijn meestal niet de managers of aandeelhouders.

Ik begin te merken in mijn nogal – ahum – gevarieerde carrière dat, in tegenstelling tot wat veel kapitalisten prediken, hoe minder je verdient hoe harder je moet werken. Mijn laatste project was daarop wellicht een uitzondering. Ik moest ten gevolge van de tijdsdruk behoorlijk hard werken, maar verdiende dan ook wel verreweg het meeste dat ik ooit als vast salaris gehad heb, en werd bovendien dermate goed behandeld door die werkgever dat ik daar geen enkele moeite mee had.

Maar ik heb mij met name de tering gewerkt in zeer slechtbetaalde banen als productiemedewerker in een tuinstoelenfabriek, koerier of helpdeskmedewerker. In militaire dienst moest ik bij tijd en wijle  trouwens ook behoorlijk doorpezen, morsecodes opschrijvend achter een radio-ontvanger. Als computerdocent had ik af en toe erg intensieve periodes, maar was het al veel beter te doen en een stuk comfortabeler. En als freelance programmeur – wat het hoogste tarief per uur opleverde – had ik altijd veel controle over mijn werktempo en –indeling, wat altijd prettig is.

Ook heb ik nog eens een soort van intelligent data entrywerk gedaan, wat weliswaar niet superhard werken was maar wel zeer slecht betaalde, waar men op zeker moment bedacht dat we ’s nachts moesten gaan werken omdat het computersysteem overdag zo’n slechte performance had. Dit werd weliswaar niet verplicht gesteld – dat kon helemaal niet – maar bijna niemand weigerde. Behalve ik en nog een paar mensen met gezondheidsproblemen en kinderen thuis. Ik weigerde als enige zonder concrete reden, maar gewoon omdat ik het een absurd voorstel vond bij een dergelijke baan. De mensen die wel een nachtdienst wilden doen mochten de dag dat dat beslist werd een halve dag eerder naar huis. Alleen bleken ze die later die week, tegen alle ARBO-regels in, alsnog in te moeten halen.

Dat is namelijk wat bepaalde cententellers en managers die hun target willen halen uitrekenen: dat het fatsoenlijk behandelen van mensen soms teveel geld kost. Dit soort cententellers zitten dus ook bij die Aldi, waar men gevraagd wordt uren waarin men geëvacueerd werd vanwege de gijzelingsactie in de nabijgelegen drukkerij door de broers Kouachi, en er dus niet gewerkt werd, even in te halen. Heel fijn dat jullie het overleefd hebben, maar het moet geen geld gaan kosten, nietwaar? Je verzint het niet. Nog afgezien van de verbijsterende kilte die uitgaat van zo’n maatregel is het eenvoudigweg enorm stom. Wat denkt de betreffende manager dat dit met de motivatie van zijn werknemers doet?

De Aldi kwam trouwens al eerder in het nieuws vanwege hun slechte arbeidsomstandigheden. Denkt u daar nog eens even aan, voordat u een van hun sfeerloze winkels binnenstapt.

1 gedachte over “Aldi: lekker geld verdienen over de ruggen van werknemers”

  1. Pingback: Rectificatie Aldi Parijs | Krapuul

Reacties zijn gesloten.