Albert Heijn en discriminatie

Onderstaande is een gastbijdrage van J. W. Olij

Discriminatie van jongeren, er zijn al genoeg voorbeelden van:
Verzekeringen, die jongeren een autoverzekering weigeren, als naar hun redenatie het motorvermogen “wel wat aan de hoge kant en het risico te groot” is. Of een puntensysteem, waardoor jongeren binnen vijf jaar hun rijbewijs kwijt kunnen raken. Het is een greep uit de vele gevallen, waarmee jongeren teruggezet worden in de jaren vijftig, toen jeugd nog niets te vertellen had en de ouderen volledig de dienst uit maakten.
Albert Heijn in Sneek wil op eigen initiatief ook een duit in het zakje doen. Sinds kort zijn scholieren daar verplicht, aan een bepaalde kassa hun boodschappen af te rekenen. Indien zij hun opwachting maken b ij een andere kassa, wordt hun op zeer bitse toon verteld, dat zij zich naar kassa een of twee dienen te begeven. Kennelijk zijn zij niet gewoon klanten, maar een besmette soort.

Zelf ben ik er een keer getuige van geweest, dat scholieren naar een legitimatie werd gevraagd, omdat zij een aansteker wilden kopen. Redenatie: Je kunt er sigaretten mee aansteken. Dit valt volledig buiten de wet, die de verkoop van alcohol en/of tabak aan jeugdigen verbiedt. Een aansteker is niet van alcohol of tabak gemaakt.

Welaan, Albert Heijn, ga zo door, Uw toekomstige klanten tegen U in het harnas te jagen. Of is het volk al zo monddood gemaakt, dat alles maar als normaal wordt ervaren? Leve dan de huidige schijndemocratie, waarin de supermarkt er niet voor de klant is, maar de klant er kennelijk voor het groot winkelbedrijf is

8 gedachten over “Albert Heijn en discriminatie”

  1. “Niet meer dan twee scholieren tegelijk” of “tussen 12 en 14 uur geen toegang voor scholieren” en dergelijke – niks bijzonders meer. Het is overigens niet te handhaven.

  2. Ik ben het niet helemaal eens met het bovenstaande. Er is niets veanderd, het heeft ook niet zoveel te maken met het heden. Heel heel lang geleden toen ik klein was mocht je in de school pauze ook maar met zijn tweeen tegelijk bij de bakker naar binnen en bij het snoepwinkeltje was het niet anders. Bovendien gedragen jongeren zich soms zodanig bij supermarkten die in de buurt van scholen liggen dat het niet verantwoord is om een oogje toe te knijpen. En om nog even op de discriminatie van AH terug te komen, er zijn enkele supermarktmanagers geweest die moeite hadden met het aannnemen van jongeren van allochtone afkomst. Maar er zijn ook supermarkten van AH waar alleen maar jongeren van allochtone afkomst achter de kassa hun geld verdienen (Rotterdam Utrecht). Krijgen we nu een AH hetze om die reden of is er nog een andere? Sommige groepen jongeren zouden bij mij de winkel niet eens in komen. Er zijn er genoeg die of geen opvoeding hebben gehad of het allemaal vergeten zijn. Vergeet niet dat die winkels er niet alleen zijn voor klanten, maar er werken ook mensen die hun brood daar moeten verdienen.

  3. @ Gavi Mensch:

    Ik ben nog steeds van mening dat we in een rechtsstaat wonen, waarin het zo is dat je onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen. U gaat al bij voorbaat uit van het slechte. Dus zijn bepaalde mensen volgens u al bij voorbaat verdacht en zouden niet in uw zaak mogen komen. Er zijn ook zat jongeren die wel een opvoeding hebben gehad en die moeten volgens u dan maar lijden, omdat een paar leeftijdsgenoten zich slecht gedragen.

    En wbt die AH winkels waar een groot deel van de Jongeren allochtoon is., ja die ken ik. Het ligt voornamelijk aan de wijk waarin de winkel gevestigd is. Bij mijn Lokale AH is het overgrote deel van de Jongeren van Marokkaanse afkomst. Maar ik begrijp uw punt daar niet helemaal. Dat dat positieve discriminatie zou zijn?

    Dan even een algemeen iets. Het ging niet om AH supermarkten, maar om AH to Go, een stationsformule.

  4. Albert Heijn is al jaren een franchising kumpenie. Die lui die een “Surinamer” in puin sloegen in het Amsterdamse Oosterpark deden dat niet namens de Doopsgezinde Zaanse Grootgrutter maar namens hun gesellige jordanese filiaal in de Dapperbuurt

Reacties zijn gesloten.