Ah, toch een beetje Arabische lente in Egypte

Dit geeft de burger toch een beetje moed. Presentatrice Riham Said geeft Yousouf Badri, een Islamitisch geleerde, er flink van langs. Laatstgenoemde had geld gevraagd om te verschijnen en eiste dat Said voor de camera hem met hoofddoek zou interviewen. Buiten de uitzending om, interesseerde het hem, populair gezegd, geen reet zolang hij z’n 1000 Egyptische ponden maar kreeg. De presentatrice kon zoveel hypocrisie niet aan en deed haar hoofddoek af tijdens de uitzending om af te sluiten met ‘Verschrikkelijk dat figuren zoals jij, ons geloof zo te schande maken’ Hierna beëindigde ze voortijdig de uitzending.
En zo was er toch nog een sprankje Arabische lente op de Egyptische televisie te bewonderen.

24 gedachten over “Ah, toch een beetje Arabische lente in Egypte”

 1. MEMRItv – ik heb de vrijheid genomen het filmpje er bij te doen – is een dubieus medium, maar het is spectaculair en ik neem niet aan dat ze met de vertaling kunnen knoeien.

 2. Ik vind r met hoofddoek net zo leuk als zonder. Dus het helpt niet.

 3. Hier is de scène zonder ondertiteling te zien.

  Opmerkelijkerwijze toont de interviewster met het dragen van de sluier een stukje blote schouder en niet meer als ze die afdoet – wat vindt de imam nou erger? 🙂

 4. De essentie ervan vooral zijnde dat ook in Egypte niet elke moslim een enge fundamentalist blijkt te zijn, en de islam op zichzelf dus blijkbaar geen probleem is, zoals Geert W. en de zijnen zo graag proclameren.

 5. @1 ik versta er genoeg van: de vertaling is correct.

  mooi stukje film ;o))

 6. Sory Dhjim , maar die zgn “arabische lente ” is wat de fundies aan de macht geholpen heeft .. het is een beetje absurd om te zeggen dat , omdat het niet in het straatje van het westen past , de Egyptische omwenteling géén lente was ….. Dat is als zeggen dat op een veld vol brandnetels de lente niet is uitgebroken maar op het tulpenveld ernaast wél . Het sentiment dat de Salafis van het broederschap aan de macht hielp is precies hetzelfde als wat jou ooit als volgeling van de nieuwe Mussert in de tweede kamer deed belanden : valse verhalen en simplistische oplossingen hebben een enorme aantrekkingskracht op mensen die eigenlijk helemaal niet willen denken !!

 7. Trouwens DhjiMie , waar waren jullie toen de seculiere dictator Mubarak de omstandigheden creerde waaronder het Broederschap de macht kon krijgen , jullie applaudisseerde zijn houding tegenover “israel ” en zwegen verder , het is nu wéér aan de Egyptenaren zelf om een door het westen gesteund ( want dat is de huidige regering ) regime te bestrijden .. en dan is het meisje uit deze link http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/egypt/10030807/Egyptian-schoolgirl-10-becomes-media-sensation-with-protest-poem.html dapperder dan een presentatrice die een hoofddoek afdoet ..

 8. @6 Al,

  “Valse verhalen en simplistische oplossingen hebben een enorme aantrekkingskracht op mensen die eigenlijk helemaal niet willen denken !!”

  Goed gezegd!

  Na een revolutie gaat het nu eenmaal vaak mis. Na de Franse revolutie kregen we Napoleon, na de Russische Stalin, na de val van de Muur kwam Jeltsjin in Rusland. Pas na verloop van tijd komt er een nieuwe wending die een verbetering inhoudt. In Egypte met een groot deel ongeletterden zal een keer ten goede waarschijnlijk nog even op zich laten wachten. Maar, hoopgevend, met hulp van de sociale media verandert de maatschappij sneller dan vroeger ooit mogelijk was.

 9. @7 Ik ben erg benieuwd wie je precies bedoelt met ‘jullie’

  Verder weet ik nu niet of ik die vader wel zo moedig vindt die zijn 10-jarige dochter zijn geschreven epistel in haar handen duwt. Echt moedig was geweest wanneer hij zelf de media had opgezocht en dit gedicht had voorgedragen.

  Ook vraag ik me af of je wel de I houd van het getoonde filmpje begrijpt. De Islamitische geestelijke lijkt alleen de hoofddoek met een draaiende camera belangrijk te vinden. Daarbuitn vindt hij het wel prima, zolang hij z’n gekd maar krijgt. De presentatrice weigert terecht aan deze poppenkast mee te werken.

 10. Jullie : Het Zionistenreetlikkende voor PVV in de kamer zittende of gezeten hebbende gespuis .. Of heb je weer last van selectief geheugenverlies ?? Dat wachtgeld komt omdat je voor een fascistische groep in de kamer zat .. dat is geen loon voor af en toe een stukkie schrijven …

 11. @10 Ach, Beste Ali, het gebruiken van Het woord ‘jullie’ betekent ook dat er in jouw hoofd ergens een ‘wij’ bestaat. Dat heet, geloof ik, wij/zij denken.

  Het zou mooi zijn als wij (jij en ik) respect zouden kunnen hebben voor presidenten die naar vrede met omringende landen streven. Zo zouden wij allebei kunnen zeggen dat Sadat in de jaren zeventig een goed voorbeeld gaf. Helaas kostte dit zijn leven door iemand uit een fundamentalistisch wij/zij groepje.

 12. Natuurlijk Jhim , en dat zo’n president al moordend elk poging tot een democratisering in de kiem smoort is geen probleem zolang dat “omringende land ” jullie Zionistische heilsstaat is .. Wat een ijzingswekkende hypocritie spreid jij trouwens ten toon door over wij/zij denken te beginnen , je eigen verleden vergeten ?? JIJ hebt nog een hoop te bewijzen voordat je zo aanmatigend mag doen , op zijn minst tot je wachtgeld voor het in de kamer zitten voor een WIJ / ZIJ partij voorbij is , want je vreet nu nog steeds van WIJ / ZIJ denken

 13. REAGEREN VIA ANONIEME PROXY NIET TOEGESTAAN OP DEZE SITE ZIE DE HUISREGELS.

 14. Mensen met een uitkering hebben alle recht van spreken , Maar mensen die voor een Wij tegen ZIJ partij in de tweede kamer gezeten hebben en daarvoor nu wachtgeld krijgen zijn hypocriet wanneer ze anderen op wij tegen zij denken te mogen aanspreken , ze vreten namelijk nog steeds van WIJ tegen ZIJ…

 15. Ach, Jhimbo, ik geloof dat het tijd wordt, dat je eens en voor altijd afstand neemt van de PVV standpunten. Niet door een rancuneus boekje te schrijven, maar door deze standpunten in het openbaar (hier bijvoorbeeld) een voor een beargumenteerd te ontkrachten. Dat is overigens de beste manier om rancune t.o.v. de Blonde Profeet en zijn discipelen te spuien. Doe je dat niet, dan denk ik dat op den duur niemand je nog serieus zal nemen.

 16. REAGEREN VIA ANONIEME PROXY NIET TOEGESTAAN OP DEZE SITE ZIE DE HUISREGELS.

 17. @15 Alleen met een ‘wij’ uitgangspunt kun je tot iets komen. Wilders scoort inderdaad zeer goedkoop door mensen met een, om het maar met een Marten Toonder voorbeeld te noemen, beperkt denkraam een wij/zij gevoel te geven. Des te bijzonderder is het dat @14 dat simpele wij/zij gevoel zo omarmt. Een uitspraak als ‘Zionistische heilstaat’ geeft te denken en inderdaad @16 Wat dat allemaal met mijn inkomenssituatie te maken heeft, ontgaat me ook tot op heden.

 18. @16 Wachtgeld verdiend met wij tegen zij denken propaganderen , simpeler kan ik het niet zeggen ….

 19. @18 Geld verdiend met http://youtu.be/aUaPYyw6r14

  Zit toch weinig ‘wij/zij denken’ in volgens mij.

  Je verhaal staat bol van de beschuldigingen tegen wat jij steeds ‘jullie’ noemt. ‘Jullie hebben Moebarak ondersteund, jullie zijn voor die zionistische heilstaat, jullie dit en jullie dat. Zeer benieuwd hoe het met alle goede daden van jouw ‘wij’ groepje staat en wie er allemaal in dat voorbeeldige wij groepje zitten. Ik ben zelf Atheïst maar laat ik er maar eens een religieus gezegde tegen aan gooien. ‘Wie zonder zonde is, werpen de eerste steen’ Wellicht een mooie spreuk voor alle vrienden van jouw ‘wij groepje’

 20. Kom op Jhim , je betoog hangt weer van leugens aan elkaar , ga je nu ook nog ontkennen dat die PVV waarvoor JIJ nu voor het kamerlidmaatschap wachtgeld ontvangt en wat nu op zijn minst je hoofdbron van inkomsten is een wij tegen zij beweging is .. Ik heb geen probleem met WIJ ZIJ denken tegenover een groep zo vuig en fascistisch als de partij die jouw je wachtgeld opleverde .. Nu doe je al een tijdje alsof je onschuldig bent aan waar die partij voor staat .. terwijl je er vrolijk aan meewerkte , de PVV zal voor mij nooit WIJ worden en altijd ZIJ zijn .. Je taalgebruik is trouwens het varken van Animal Farm waardig .. “alle vrienden van jouw ‘wij groepje”” dat is een heel creatieve manier van “jullie” zeggen . Heb je toch nog wat politieke dubbelspraak geleerd toen je voor de nieuwe NSB in de kamer zat ??? of spreek je automatisch met dubbele tong ??

 21. REAGEREN VIA ANONIEME PROXY NIET TOEGESTAAN OP DEZE SITE ZIE DE HUISREGELS.

 22. @22
  Grappig om een spreuk van Jezus als “oude volkswijsheid” gepresenteerd te zien.

Reacties zijn gesloten.