Advocaat Oscar Hammerstein geschorst, trekt zich terug als kandidaat gemeenteraadslid VVD Amsterdam

Advocaat Oscar Hammerstein geeft zijn plek op de kieslijst bij de Amsterdamse VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen op. Aanleiding is zijn schorsing als advocaat door de Raad van Discipline van de Amsterdamse orde van advocaten.

Tegen Hammerstein ware meerdere klachten ingediend, o.a. door zijn collega Khalid Kasem, wijlen Peter R. de Vries en kroongetuige Nabil B. in het Marengoproces. De tuchtcommissie is van mening dat Hammerstein meerdere malen de geheimhoudingsplicht heeft geschonden, wat voor advocaten geldt als een doodzonde.

Hammerstein was eerder dit jaar al met pensioen gegaan, maar deze uitspraak betekent dat hij nooit meer als advocaat aan de slag kan, mocht hij zich bedenken. Hammerstein zegt in beroep te zullen gaan, maar dat lijkt op het eerste gezicht een kansloze affaire.

De (voormalige) advocaat was door de Amsterdamse VVD op de zesde plek van de kieslijst gezet. In het Amsterdamse staat Hammerstein vooral bekend om zijn eindeloze tirades over de – kennelijk – smerige staat van de grachtengordel. Allemaal de schuld van Halsema, uiteraard. Zoals de meeste VVD’ers is Hammerstein dus van mening dat regels gelden voor anderen, niet voor hém. One down, a lot more to go.

Volledig verhaal bij Het Parool.

Uitgelichte afbeelding: Door Honoré Daumier – The Yorck Project (2002) 10.000 Meisterwerke der Malerei (DVD-ROM), distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH. ISBN: 3936122202., Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=149966