Van adolescentie tot politiek blogger (V)

Rita_VerdonkBalkenende I viel al na ongeveer 80 dagen, vanwege de volkomen idiotie waaraan de LPF vanaf dag één bleek te lijden en de volslagen onwerkbare situatie die dit opleverde. Na nieuwe verkiezingen in januari 2003, waarbij ik nog steeds D66 stemde, volgde er een moeizame formatie. CDA en PvdA  kwamen er maar niet uit. Onder Balkenende definitief een rechtse partij geworden, had het CDA maar zeer weinig zin om met de PvdA een regering te vormen. D66 leek echter niet genegen CDA en VVD aan een meerderheid te helpen, dus het leek er tot mijn genoegen op dat het CDA lelijk door de bocht zou moeten gaan en toe zou moeten geven aan een linkser beleid. Althans, een minder rabiaat rechts beleid dan met de VVD en LPF. Dat zou die hypocriete schijnchristenen eens leren.

Lijsttrekker Boris Dittrich herhaalde nog eens expliciet voor de camera dat hij CDA en VVD niet aan een meerderheid ging helpen, om vervolgens twee weken later precies dat wel degelijk te doen. Ik was woedend, dat uitgerekend de partij waar ik op gestemd had deze twee met extreem-rechts heulende partijen opnieuw aan een meerderheid hielp! Ik zwoer voor mezelf nóóit meer D66 te stemmen. En dat is ook niet meer gebeurd.

De LPF zakte weg en leidde nog enige tijd een kwijnend bestaan in het parlement. Echter, de gevestigde partijen waren volkomen in paniek geraakt door de aardverschuiving die de LPF bij de voorgaande verkiezingen had veroorzaakt, en men viel over elkaar heen om dat verloren electoraat zo snel mogelijk weer terug te halen. De VVD had hierbij het minste last van ideologieën en gewetensvragen die in de weg stonden bij het rücksichtslos kunnen verketteren van hele bevolkingsgroepen, en deze was dan ook het gretigst bij het omarmen van het gedachtengoed van wijlen Pim Fortuyn.

Het door Pim Fortuyn bevrijde, xenofobe deel van het volk verkeerde nog steeds in opperste frustratie, en had een nieuwe kampioen gezocht. Ze vond deze in de oerdomme Rita Verdonk, Minister voor Vreemdelingenzaken en Immigratie. De Amerikaanse gewoonte om iedereen te wantrouwen die intelligenter is dan jijzelf, en dus maar achter hetzelfde soort boerenkinkel als er om de hoek woont in de politiek aan te lopen leek ook hier ingang gevonden te hebben.

Verdonk kloste als een olifant door diverse kwesties heen: het door haarzelf uitgelokte handenschudincident met een imam, het uitzetten van homo’s naar Iran, teruggestuurde Congolezen, de kwestie Taida Pasic, de Schipholbrand waar 11 mensen bij omkwamen, en uiteindelijk viel het gehele kabinet dan ook vanwege haar afhandeling van de kwestie met betrekking tot de verblijfsvergunning van Hirsi Ali (die zelf weer via een leugen Halsema gemanipuleerd had in het betreffende debat) toen D66 onder leiding van Lousewies van der Laan eindelijk het tapijt onder het kabinet uittrok.

Verdonk zette nog een record neer door als demissionair minister zo bot op te treden – ze weigerde eenvoudigweg een aangenomen motie uit te voeren – dat ze zelfs in die positie (als eerste in de politieke geschiedenis van Nederland) nog een motie van afkeuring aan haar broek kreeg, maar het mens bleef stomweg in het vak van het kabinet zitten. Sindsdien ben ik er niet meer zeker van of bewindslieden daadwerkelijk gedwongen kunnen worden af te treden, of dat het slechts een gentlemen’s agreement is dat zo’n persoon dat doet als de Kamer dat wenst.

Bij de nieuwe verkiezingen zou ik GroenLinks gaan stemmen. Wat er naderhand ook tegen haar weer voor bezwaren aan te voeren bleken te zijn, Femke Halsema voerde het scherpst oppositie tegen Verdonk en het stompzinnige, xenofobe gedachtengoed dat sinds de Fortuynrevolte ineens zo hip was geworden bij een groot deel van de Kamer. En je moest verdomd goed weten waar je het over had als je met haar in het debat trad, want anders had ze in no time een venijnig vingertje gewrongen achter je eventuele twijfelpunt.

Wordt Vervolgd

7 gedachten over “Van adolescentie tot politiek blogger (V)”

 1. “Verdonk zette nog een record neer door als demissionair minister zo bot op te treden – ze weigerde eenvoudigweg een aangenomen motie uit te voeren – dat ze zelfs in die positie (als eerste in de politieke geschiedenis van Nederland) nog een motie van afkeuring aan haar broek kreeg, maar het mens bleef stomweg in het vak van het kabinet zitten. Sindsdien ben ik er niet meer zeker van of bewindslieden daadwerkelijk gedwongen kunnen worden af te treden, of dat het slechts een gentlemen’s agreement is dat zo’n persoon dat doet als de Kamer dat wenst. ”

  Psychopaten kunnen het heel hoog schoppen en vooral deze met dictatoriale eigenschappen zijn niet te stoppen. Maar worden wel door de rest van de psychopaten altijd geacclameerd.

 2. Zo, Boris Dittrich heeft tot je breuk met D66 geleid. Je maakte het spannend: ik vroeg me steeds af wanneer het zou gebeuren.
  Sindsdien is D66 inderdaad hard naar rechts gehold.

 3. Oh, en was ze niet samen met brinkman een sekte genaamd KDPKK begonnen? Hoor je ook niets meer van! Ik moest hard nadenken om nog erop te komen. Nog geen jaar geleden!!

 4. @2 Ja, vooral die actie van hem destijds, niet in eerste instantie zijn persoon, alhoewel het ook wel een van de minder aansprekende leiders van D66 was.

 5. Nogal voorspelbaar. Eind jaren 70 was het me al opgevallen dat het redelijke alternatief van D’66 er uit bestaat achteraf rationaliseren waarom de eigen standpunten uit het raam worden gegooid. De club bestaat zowat 50 jaar. Evalueer eens wat er van de oorspronkelijke doelstellingen terecht is gekomen.
  Nul komma niets.

 6. Nu pas wordt het spannend. Ik ben van 1963, dus ietsje ouder. Ik was altijd van de PPR en daarna GL. Ik had altijd soortgelijke twijfels; zouden die van Laurent overeenkomen? En welke consequenties verbindt hij daar aan? Want ik ben er niet uit.

Reacties zijn gesloten.