Van adolescentie tot politiek blogger (slot)

Misschien moet hij ze nog wat instralen.Verdonk werd door Rutte uit de fractie gezet, toen ze na de door haar verloren strijd met hem om het lijsttrekkerschap van de VVD maar met haar 600.000 voorkeursstemmen bleef zwaaien en ging in haar eentje verder, waarna er al snel allerlei problemen ontstonden. Rabiaatrechts Nederland hoefde echter niet te treuren, want inmiddels was er een nieuwe fakkeldrager voor het Rioolbruin Gedachtengoed opgestaan: Geert Wilders.

Geert Wilders was na een opvallend aantal bezoeken aan de Israëlische ambassade en het ‘nee’ van de VVD tegen zijn voorstel om Turkije definitief uit te sluiten van toetreding tot de Europese Unie uit de fractie getreden en onafhankelijk verder gegaan in de Kamer. Zijn anti-islamagenda was vooral prominent geworden nadat hij eens bij eerdere verkiezingen eind jaren negentig dusdanig laag op de lijst terecht was gekomen dat hij zijn lucratieve baantje als parlementariër tijdelijk kwijt was. En met de opkomst van Pim Fortuyn had hij de islamofobe markt nog net op tijd met succes weten aan te boren.

Niet alleen de grove en expliciete manier, zoals dat sinds de jaren veertig nauwelijks meer gehoord was, waarop dit sujet allerlei minderheden meende te moeten beledigen was schokkend, maar misschien nog meer hoeveel succes hem dit opleverde en het vrijwel totale onvermogen en/of de onwil van andere partijen om daar effectief antwoord op te geven.

Ik zal hier niet verder ingaan op wat dat dan allemaal geweest is, want dat staat uitermate uitgebreid gedocumenteerd op deze site. Voor altijd, laten Wilders en zijn collaborateurs ook dat niet vergeten. Bij de verkiezingen van 2006 haalde de inmiddels met de belachelijk pretentieuze naam Partij voor de Vrijheid getooide Groep Wilders 9 zetels.

In 2010 kwam kabinet Balkenende IV krakend en piepend tot stilstand en ten val, na één vuil trucje teveel van Maxime Verhagen, in een poging nóg een extra termijn van de militaire missie in Uruzgan (trouwens ook al zoiets dat alleen maar door had kunnen gaan omdat het D66 onder Boris Dittrich op zijn woord teruggekomen was) tegen de gemaakte afspraken in door te drukken. Kort daarvoor was dat al bijna gebeurd toen Balkenende zich onder de conclusies van de commissie Davids over het verlenen van politieke steun aan de invasie in Irak van 2003 had proberen uit te kletsen.

Bij de verkiezingen van 2010 werd de VVD het grootst, en de PVV behaalde 24 zetels. Het land was in een donkerbruine nachtmerrie terecht gekomen. In plaats van een cordon sanitaire om de PVV te leggen vond iedereen dat anderhalf miljoen psychopaten serieus genomen moesten worden, en sloeg men dapper aan het formeren. En weer liet ik me foppen door het CDA. Net toen ik dacht dat ze nu toch eindelijk eens voet bij stuk zouden houden, en de PVV een stap te ver vonden gaan, werd er de gedoogconstructie bedacht. Officieel zat de PVV niet in de regering, maar zo ongeveer elke minister moest wel op audiëntie bij Hare Majesteit Geert Wilders. Het CDA had weer eens een manier gevonden om al haar principes te verloochenen zonder dat daar officieel sprake van was.

Inmiddels volgde ik de strapatsen van de PVV nauwgezet, en eind 2010 googelde ik eens op de Ground Zero Moskee vanwege de ophef die de PVV daarover maakte, en daarmee vond ik de website Krapuul.

Een verademing! Ein-de-lijk las ik eens teksten waarin Wilders zonder meer en linea recta de vuilnisbak ingeschreven werd (en nog op vaardige wijze ook), eindelijk had ik mensen gevonden die mijn woede over deze nationale schande deelden. Na enige maanden meegelezen te hebben begon ik mee te schrijven, om in elk geval íets te doen tegen de bruine golf rechtsrabiate diarree die het land overspoelde, want niemand anders leek wat te doen.

Ik had steeds GroenLinks gestemd, bij de verkiezingen na 2003, behalve in 2010, toen ik strategisch PvdA stemde. Qua programma zat ik wel vaker op de lijn van de PvdA, maar ik heb zelden sympathie kunnen opbrengen voor de leden ervan. Het is altijd een slangenkuil van aan elkaars stoelpoten zagende carrièrefiguren geweest.

In 2010 gebeurde er nog iets anders: ik was voor het eerst gedurende langere tijd bij mijn Amerikaanse vriendin geweest in de VS. En zij is socialist. Jawel. Een echte socialist. In Amerika. Zij leeft in de buurt van Flint, Michigan, de geboorteplaats van Michael Moore, een wanhopig armoedige stad van ongeveer 100.000 inwoners, die in de jaren zestig nog 200.000 inwoners had. General Motors heeft er sinds eind jaren tachtig namelijk zo’n 90.000 banen laten verdwijnen.

En het was daar dat mij de ogen pas helemaal open gingen over waar al die flexibilisering van de arbeidsmarkt, verzwakking van vakbonden en afbreuk van rechten uiteindelijk toe kunnen leiden. Ook maakte zij mij er nog veel meer van bewust hoe kansloos sommige mensen in de samenleving staan, gewoon omdat ze niet zoveel capaciteiten als anderen hebben, en daardoor hun kinderen nog minder kansen krijgen en ze uiteindelijk zonder hoop op de bodem van de samenleving belanden. Zij werkt op diverse scholen in Flint, en heeft dagelijks met kinderen uit dergelijke gezinnen te maken. Het gemiddeld IQ ervan ligt tussen de 80 en 85. Mensen met meer capaciteiten hebben Flint allang verlaten, namelijk.

In Amerika is er een cultuur ontstaan waarin vele mensen een hekel aan armen hebben. Omdat ze zo stom zijn om arm te zijn, en hen lastig vallen met hun armoede. Eigen schuld dikke bult, willen is kunnen en dóórpakken. Zeg maar het paradijs zoals de VVD dat ziet. Maar niet alleen de VVD denkt in die richting, zij het wel in de meest extreme mate. De PvdA is allang verliberaliseerd in de jaren negentig, en nu begon ik dat aspect ook ineens in GroenLinks te zien, die begonnen de PvdA op sociaal-economisch terrein bijna rechts in te halen.

Bij gemeenteraadsverkiezingen had ik al eerder SP gestemd, maar dat was meer om lokale, pragmatische redenen. Maar ik moest concluderen dat ik nu ook op nationaal niveau die kant op begon te neigen. In verrechtst Nederland leken zij de enige overgebleven partij te zijn die nog opkomt voor de allerzwaksten, en niet de hele maatschappij wil kapotflexibiliseren en -privatiseren.

Ik bereik nu ongeveer de leeftijd die mijn vader had in de tijd dat ik me van zijn politieke voorkeuren, voor zover aanwezig, bewust werd. Hij wist toen vaak niet meer waarop te stemmen. Ik weet het vooralsnog wel, gelukkig. Maar de tijden zijn er dan ook naar.

25 gedachten over “Van adolescentie tot politiek blogger (slot)”

 1. Want niemand anders leek wat te doen.

  Dat gevoel heb ik ook. Naast Krapuul ken ik weinig kritische linkse websites. DeWereldMorgen in zekere zin, maar daar komen nauwelijks lezersreacties.

 2. Dewereldmorgen is een belgische website. Ik zou bijna Retecool de enige andere kritische linkse website noemen. Kan je nagaan hoe erg het is.

  Overigens zijn uiteraard socialisme.nu (laten reacties niet toe) en doorbraak.eu wel linkse kritische websites.

  Joop bestond nog niet toen wij begonnen maar is een uitermate griezelige website met hele enge mensjes erop en een stupide moderatie beleid.

 3. Goed dat je nog weet waar op te stemmen , gezien het gedrag van de SP weet ik het ondertussen niet meer .. Zou er een maximaal aantal generaties wezen waarna de Linkse Partij verstoft ???

 4. @3 Nou, als het geen SP meer zou mogen zijn om de een of andere reden kan Partij van de Dieren ook nog, zéker na dat debat over Teeven gisteren.

 5. Heel leuk, zo’n politieke-voorkeur-biografie, compliment, Laurent.
  De SP komt voor mij niet in Frage, ik vind dat ze soms wat bedenkelijke populistische trekjes vertonen. Verder is er weinig meer echt links, dat klopt. Ik denk dat er eens een KEIHARD rechts kabinet moet komen (PVV-VVD-SGP, ofzo) voordat “Links” zich weer op linkse standpunten gaat bezinnen en de waanzin van het neo-liberalisme inziet en overboord zet. Dat laatste geldt ook voor de “midden”partijen als D66 en CDA. Zo’n shocktherapie zou heilzaam zijn voor de Nederlandsche politiek.

 6. @5 Ja, ik hou de SP wel in de gaten wat dat betreft. Eh, maar dat keiharde rechtse kabinet, dat hadden we toch al met Bruin I? het CDA is al tien jaar geen middenpartij meer, zeker sociaal-economisch niet.

 7. @6 Blijkbaar was Bruin I niet KEIHARD rechts genoeg om “Links” zich achter de oren te laten krabben . Bovendien bedoel ik vooral de PVV in het kabinet moet, zie ook eerdere threads. Ze MOETEN dan laten zien wat ze (niet) kunnen, geen confortabele prominenten-brul-positie langs de zijlijn meer, zoals in Bruin I. Liever zou ik PVV alleen, of PVV-SGP zien. Hardcore.

 8. @7 Hmm, ik laat die dioten liever niet aan de knoppen. Als iemand zonder rijbewijs op de achterbank blijft gillen dat-ie beter kan rijden, dan ik laat ik hem evengoed niet achter het stuur plaatsnemen om zijn ongelijk aan te tonen.

 9. Laurent, ik heb je stukken met heel veel plezier gelezen. Echt mooi geschreven en ja…ik deel je zorgen over de richting welke dit land op dit moment in beweegt…

 10. socialisme.nu is amper links te noemen

  voorbeeldje http://socialisme.nu/blog/nieuws/35063/vraag-en-antwoord-over-de-syrische-revolutie/

  doorbraak prima site maar saaaaaai!
  Joop heeft de laatste tijd rare snuiters aangetrokken als Erwin Lamme bijvoorbeeld . Niet te vergeten dat ze ook vaak rare GroenLinksers een podium bieden als Hans Groen en tot voor kort D66 boris van der Ham – een rare huisvader die steeds het liberalisme toejuicht en dat dan verwart met neoliberalisme .

  En hun moderatiebeleid is botweg censuur te noemen gemengd met willekeur .

  daarbij is racisme ook bij joop gewoon vrijheid van meningsuiting
  Dat is prima maar niet als je censuur toepast op opinie’s de de moderator niet welgevallig is .

  In draadjes over roken kom ik er bijvoorbeeld zelden door omdat het daar kennelijk antirooknazi’s zijn

 11. Krapuul heeft ook zijn nadelen . Je moet erg op je woorden passen anders komt akela Jolanda zwaaien met de REGELS.
  Zapruder is feitelijk niet meer jammer want Donkerdoorn was een van de beste schrijvers op het net .
  Het verwante zaplog is verworden tot een clubje voedselfetisjitische racisten , blogger bou van boublog had mooie artikelen met discussies is helaas totaal geobserdeerd geraakt door demmink en vaatstra .
  Johnito hoor ik ook weinig nog van . Breedveld is weggepest . Nee we hebben weinig leesvoer op links .

 12. @11 excelentie zwembad
  Wat is er gebeurd met jou blog dan?
  Laatste artikeltje is uit 1836?
  Kun je niet zo’n mooie word press site opzetten als deze misschien??

 13. Ik heb een nieuwe maar daar doe ik nog weinig aan .

  Is meer een opzetje dan een blog
  Het idee is fictieve interviews met fictieve idioten

  Ik had en heb prive echter veel stress wegens zieke vriendin en een soort mentale crash gehad wegens alle ellende die onze overheid samen met de EU en de VS allemaal over ons mensen uit kost en wil gaan kotsen .
  Moet daarbij ook begrijpen dat het leven van een roker vergelijkbaar is met een jood in de jaren 30 .

  Maar wie weet als ik mijn persoonlijke crisis bovenkom dat ik wel weer ga bloggen . Maar het wordt riskant werk met extreem rechts (zowel staat als woeste horden) je het leven zuur kunnen gaan maken .

  Denk dat daarom nog weinig links geluid is .Het is gewoon gevaarlijk om een andere mening te hebben dan een fascistische .

 14. Een site beginnen is zo gebeurd. ‘M dag en nacht vol leuteren dat is het probleem. Ik leuter heel vaak gewoon maar wat tegenwoordig. Dan ga ik eerst inspiratie opdoen op dagelijksedwerg om te kijken wat voor zwakzinnig geouwehoer daar staat en dan schrijf ik gewoon maar wat in het wilde weg op. En dat is dan vrijwel altijd 1000x zo intelligent.

 15. Internet is niet ongevaarlijk tegenwoordig.
  Ten eerste word alles wat je hier doet gelogd en opgeslagen.
  Ten tweede word je prive leven (chats en im’s) verkocht als handels artikel en op de markt gebracht als entertainment.
  (zie de docu van adam curtis “All Watched Over by Machines of Loving Grace” http://topdocumentaryfilms.com/all-watched-over-by-machines-of-loving-grace/ )

  Ik had een jukebox online gezet in mijn nujij tijd maar kreeg naar verloop van tijd een brief van een of andere copyright organisatie met allerlei dreigende taal dus die heb ik maar ofline gehaald.

  Behoorlijk krom allemaal , eerst je ziel en zaligheid verhandelen zonder een cent te betalen en dan gaan zeuren over copy rights.

  Ik begrijp waar je naartoe wil , daarom is freedom of speech ook zo’n holle slogan.
  Het vrije woord behalve als het me ff niet uitkomt.

 16. @13″Quote : Moet daarbij ook begrijpen dat het leven van een roker vergelijkbaar is met een jood in de jaren 30 ”

  Natuurlijk , de Joden hebben dan ook 6 miljoen Duitsers doen stikken … Je zieligheidscoëfficiënt heeft de klasse “belachelijk “bereikt …

 17. Je kunt hoog springen en laag springen maar ik ervaar dat zo en daar kun jij niets aan veranderen .

 18. @13
  De “1 procent media” maakt vrouwen dag en nacht wijs dat ze zwanger moeten zijn of worden , anders zijn ze mislukt volgens de “1 procent media”.
  Thomas sheridan noemt het “the psychopatic control grid”.
  Luister eens wat interviews van hem op youtube zou ik zeggen.
  http://www.youtube.com/watch?v=eVPAEoiN0_w&list=UUFfLoo34R6z0hz-9pZtBuHQ
  Je radio , tv en de krant dumpen lijkt me het meest logisch op het moment.
  Goebbels on steriods.

 19. @13: zwembad:

  [..] [ Moet daarbij ook begrijpen dat het leven van een roker vergelijkbaar is met een jood in de jaren 30 ][..]

  Zum kotzen deze vergelijking.

 20. @22: zwembad:

  [ Gij zijt een fascist ! ]

  Nou, een ban hoeft voor mij niet hoor, aangezien ik voor het vrije woord ben, in absolute zin.

  Maar wel even dit: ik vroeg me al af wanneer de geschiedenis zich zou gaan herhalen. Komt met jou toch wel snel.

  Salut et au revoir! Je zal vanzelf wel weer verdwijnen.

 21. En dan sta jij te juichen want een roker kunt u missen als kiespijn tenslotte !

  overigens totaal of topic om op mij in te hakken als zo danig
  dom dat ik hapte

 22. Ik vroeg me al af wanneer het gejengel zou beginnen van onze tabaksfascist die vind dat hij het recht heeft zijn drug in het openbaar te gebruiken en zo anderen de adem te benemen , je bent net zo zielig als klukluxclan wanneer die huilie huilie doen omdat ze niet door een zwarte wijk mogen demonstreren …

Reacties zijn gesloten.