A’dammers dumpen massaal hun katten

Amsterdamse kattenvangers draaien overuren:

Het aantal gedumpte katten in de stad is in zes jaar bijna verdrievoudigd. Door de crisis kunnen veel Amsterdammers de kosten van een kat niet meer opbrengen. De Stichting Amsterdamse Zwerfkatten ving dit jaar 1371 katten. In 2011 waren dat er 1214 (AT5).

7 gedachten over “A’dammers dumpen massaal hun katten”

 1. Kan de voedselbank deze katten niet krijgen?

  Zonder gein….vlees ís vlees. En met het aantal gedumpte katten, is menig buik te vullen. Naar het schijnt, smaakt ‘dakhaas’ ook nog eens overheerlijk. 1371 katten (minus de zieken) maakt menig kilo goed vlees!

  En er is vast wel een slager te vinden, die deze katten gratis wil slachten.

  Win-win situatie, me dunkt.

  p.s.
  Het invoeren van het recht op stropen is m.i. ook wenselijk. Mede gezien de eerdere uitspraken van “onze” minister-president, die zonder blikken of blozen stelt dat Nederland geen armoede kent.

 2. Nee, je tracht nu het e.e.a. te ridiculiseren. Dat mag, maar het is…onsmakelijk (pun! lol!).

  Wereldwijd zijn er voedselbanken. Wereldwijd lijden mensen honger, terwijl er voedsel beschikbaar is. Het e.e.a. ís dermate complex, dat zich dit niet laat uitleggen in een paar regels tekst. Ook iets met vingers niet willen branden aan (verdere) uitleg.

  Ik houd het nu even bij dit artikel…

  Zoals blijkt uit dit artikel zijn er ruim 1000 katten bij deze stichting. Vroegâh was het nog vrij normaal om ‘dakhaas’ te nuttigen. Althans, zo ik begreep van enkelen die helaas niet meer leven. Alsook van mijn leraar geschiedenis. Laat het duidelijk zijn dat ik nog nooit een dier met een hoog aaibaarheidsfactor heb gegeten. Een kip heeft zes poten, zeg maar. Alhoewel ik wel degelijk over de theoretische kennis beschik, om een dier te villen. Ik haal mijn plofkip wel bij de suup.

  Wat ik van de mensen achter de lokale voedselbank hier begreep, is vlees heel lastig om aan te komen. Menig vega zal het er niet mee eens zijn, maar vlees heeft belangrijke voedingstoffen. Mensen die aanspraak moeten maken op een voedselbank, kunnen zich de luxe van het vega-voedsel niet permiteren! De vele smaakvolle vega-recepten (!) zijn daarentegen weer handig, met de door de voedselbank beschikbaar gestelde voedingsmiddelen. Yay voor de wereldkeuken, zeg maar.

  M.i. is er niets mis mee, om deze ruim 1000 katten te slachten, en deze vervolgens te verstrekken aan de voedselbank. Waarom zou er iets mis mee zijn, om “hoogwaardig” [*] voedsel niet te gebruiken, mede vanuit het besef dat de meeste van deze katten t.z.t. worden afgemaakt. Hetzij door een spuitje; hetzij door vergassing.

  Daarnaast, wat is er mis mee om de bestaande wet-/ regelgeving zodanig aan te passen, dat het stropen wordt toegestaan? Al dan niet tijdelijk?
  Ik durf het wel aan om met verschillende jagers om tafel te gaan zitten, om een programma op te stellen, dat zij zich middels het stropen beter kunnen gaan voeden. En dus minder afhankelijk worden van een voedselbank. Die, daarnaast, dan minder de focus hoeft te leggen op het verkrijgen van vlees, wat zo om en nabij de houdbaarheidsdatum zit.

  We hebben het hier over gezinnen met kinderen, die -dagelijks- honger hebben. En ja, in land X is het nog heul veul erger. Maar daar krijgen de eerder genoemde kinderen (en hun ouders) hun buik niet mee gevuld!

  Kannibalisme…
  Tot op de dag van vandaag lopen ze rond. Dat beperkt zich niet tot een Anthony Hopkins in een meesterlijke rol in silence of the hams…euh, lambs.

  Ik maak geen gein hier. Ik zie werkelijk het probleem niet (anders dan de zieligheidsfactor, door de aaibaarheidsfactor) om deze katten te gebruiken voor gezonde voeding. En in het verlengde daarvan konijnen, patrijs, duif…etc, via het stropen.

  [*] gebrek aan een passend woord, om te omschrijven

 3. Er is m.i. inderdaad weinig verschil tussen bv een varken en een kat of een hond als je toch al vlees eet.
  Overigens is het in hele grote delen van de wereld ook de normaalste zaak van de wereld om dat te doen. Nou wil dat natuurlijk niet zeggen dat we het dan gelijk hier ook maar moeten doen, maar ik zie dus persoonlijk geen probleem.

  Ik heb zelf in alle uithoeken gezeten en vaak heb je dan niet eens keus: je eet wat je voorgeschoteld krijgt.

 4. GJ_, er zijn alleen in Nederland al meer dan een miljoen mensen die niet normaal te eten hebben. Kinderen die opgroeien, zonder essentiële voedingstoffen. Liever zeikt men, tot op politiek niveau, over een puber die ‘rauw voedsel’ eet.

  Die ruim 1000 katten zijn er. Dat is menig kilo vlees, mét essentiële voedingstoffen. Nu zijn die ‘kilo’s dakhaas’ niet voldoende. Daarom een verruiming van bestaande wet-/ regelgeving m.b.t. het stropen. Ik weet nog wel een leuk landgoed van ons koningshuis, waar men regelmatig voor de gein gaat jagen…Daarnaast hoef ik werkelijk nog geen kilometer te reizen, om konijn/ patrijs/ fazant/ duif/ etc. te vangen. Een strik is heel gemakkelijk gemaakt, werkelijk. Een schot hagel (jagers) is ook niet zo heel lastig te regelen.

 5. Ik ben niet zo van de strikken. Ik doe zo min mogelijk kwaad en als een dier toch dood moet dan liefst zo snel en netjes mogelijk. Ik weet niet of dat met een strik zo werkt.

 6. Neen, een strik is…luguber. Het is maar net de vraag waar een strik terecht komt. En van welk materiaal deze is gemaakt. Een lijdensweg is het in ieder geval. Doe voor de gein eens een stuk touw (strop/ strik) om je nek, om deze vervolgens heel hard aan te trekken. Neem dan dat touw eens, en plaats die deels onder je arm en langs je nek >> aantrekken. Ik denk dat je nu wel een beetje doorhebt hoe het in de praktijk zou kunnen gaan, wanneer er een strik wordt gebruikt…Niet echt wenselijk!

  Ik gebruikte die strik als ‘een voorbeeld’. Er zijn meerdere manieren om een dier te vangen, welke (iets) minder pijnlijk/ luguber zijn. Een goed gericht (!) schot hagel, bijvoorbeeld, zal er in resulteren dat een dier vrijwel direct dood is. Een omgekeerde houten krat, met wat voedsel eronder ook. Stokje met een touw eraan om de krat omhoog te houden, en zodra er een dier onder zit dat stokje wegtrekken. Hoef je uiteindelijk ‘alleen maar’ dat dier de nek om te draaien. (Oh, gruwel!)

  Maar dat hoeven Henk en Fatima of Ingrid en Abdullah niet te doen…Zoals ik @1 al aangaf, kan een slager evt. die beesten slachten, nadat deze zijn aangeleverd door mensen die er in mindere mate problemen mee hebben om een dier te doden. E.e.a. evt. in overleg met terzake kundige jagers, van een of andere schutterij. H&F of I&A kunnen bramen gaan verzamelen, ofzoiets….

  Waar het mij hier omgaat, is dat de meeste van deze katten uit het artikel, uiteindelijk worden afgemaakt, terwijl deze ook gebruikt zouden ‘kunnen’ worden om de buiken te vullen, van hen die noodgedwongen aanspraak moeten maken op een voedselbank.

  De wetsartikelen aanpassen m.b.t. het stropen van wild, heb als als extra gebruikt. Mede omdat deze wet-/ regelgeving belachelijk is, wanneer er mensen honger hebben! “Zo, meneertje, wat heeft u daar?”…”Oh agent/ boswachter, een dood dier om mijn kinderen te kunnen voeden”…”Ah, dat wordt dan X boete, of een gevangenisstraf van een X-periode. Na uitspraak van de rechter, waarvan u de zittingskosten ook zal moeten betalen.”

  Dat is het hypocriete van het geheel. Ons koningshuis, bijvoorbeeld, heeft landgoederen waar ‘zij’ voor hun plezier gaan jagen. Terwijl ‘de burger’ niet mag stropen om zijn/ haar kinderen te voeden, alsmede zichzelf.

  Deze 1000+ katten worden, naar alle waarschijnlijkheid, doodgespoten of vergast. Terwijl ‘dakhaas’ prima smaakt en voedzaam ís!

Reacties zijn gesloten.