Actiedag: Stop TTIP en andere vrijhandelsakkoorden

De vrijhandelsakkoorden TTIP, CETA en TiSA ondermijnen democratie. TTIP is een vrijhandelsverdrag tusen de EU en de VS, CETA is tussen de EU en Canada en TiSA is een speciaal verdrag voor dienstverlening, ook tussen de EU en de VS.

Op 11 oktober a.s. is een Europese Actiedag gepland tegen de handelsverdragen TTIP, CETA en TISA. Op verschillende plaatsen in Europa worden demonstraties en protestacties georganiseerd. Op de Stop TTIP, CETA en TISA website kun je zien welke acties worden gevoerd.
(langleveeuropa)

De ISDS clausule speelt een cruciale rol in de verdragen. Die regelt dat (grote) bedrijven landen voor een handelstribunaal kunnen aanklagen als die beschermende arbeids- milieu- of veiligheidsregels invoeren. Daarom actie.

9 gedachten over “Actiedag: Stop TTIP en andere vrijhandelsakkoorden”

 1. Grote corporatieve bedrijven willen als bron voor extra winst middels TTIP soevereine landen kunnen aanklagen om op dergelijke manier aanspraak op het belastinggeld Van de burgers te kunnen maken.

 2. Wat vindt de PvdA eigenlijk van het TTIP?

  Nou, ze volgt het neoliberale discours: het levert banen op.

  Minister van Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen. Zij gaf aan veel kansen voor de Nederlandse en Europese handel te zien, met als resultaat meer banen.
  (http://www.foundationmaxvanderstoel.nl/nieuws/nieuws_item/t/minister_ploumen_in_publieksdebat_over_vrijhandelsakkoord_tussen_de_eu_en_de_vs)

  Er bestaan echter wel problemen.

  Ook behoeft het voorgestelde arbitragesysteem (ISDS) aanpassing.

  Maar in welke vorm blijft onbeantwoord – zoals meestal de PvdA zo vaag mogelijk blijft.

  Staat de PvdA op verlies in peilingen? Hoe is het mogelijk?

 3. Deze vrijhandelakkoorden zijn er inderdaad niet om de vrije handel te verbeteren of bespoedigen. Wat dat betreft is het één grote nepperij. Maar buiten actie tegen deze akkoorden lijkt het mij ook goed om eens actie te gaan voeren tegen de belachelijke BTW heffing, zeker wanneer particulieren iets voor zichzelf kopen in het buitenland.

  BTW is diefstal, net als vele andere belastingen dat zijn.

 4. @nexus,

  Leep geformuleerd en met reden opgemerkt door Paul Craig Roberts:

  The European and Asian government officials who agree to the hegemony of US corporations over the laws of their countries will be so handsomely paid that they could enter the realm of the One Percent.

 5. Westerse politieke regeringen zijn in wezen eigendom van corporatieve kartels geworden.

  Hetzelfde mechanisme wordt door de corporaties overal in de maatschappij toegepast. Leiders van werknemers organisaties worden door de werkgevers omgekocht en aangestuurd.

  De recentelijke neoliberale corporatieve overname van de gehele Nederlandse Gezondheidszorg werd gedaan pas nadat de Minister als vertegenwoordiger van de corporaties/verzekeraars is gaan optreden tezamen met de hoofden van de betrokken beroepsorganisaties die meteen erna verden vervangen in de actie van sporen wissen.

  Nu is de volgende stap naar de corporatieve totalitarisme – de TTIP.

  (De muppets in de TK krijgen vandaag weer koffie en thee)

 6. We betrekken vaak de soevereiniteit in verband met overdragen van macht aan de EU terwijl de TTIP is veel radicaler en zonder enige mogelijke controle.
  Dit is pas totaal verlies aan soevereiniteit.

  @Sjaak, Beppe Grillo is voornemens in 2015 in Italië met een referendum wiens aanvraag door 1 miljoen mensen ondergetekend gaat worden de uittrede van Italië uit de EU te gaan aankondigen.. De zaken bijven blijkbaar niet stil staan.

 7. Pingback: TTIP heeft zeker aandacht van Krapuul gekregen | Krapuul

Reacties zijn gesloten.