Achtergrond bij de zaak Boterbloem: een hoofdpijndossier van GroenLinks over vastgoed en corruptie

De laatste biologische boerderij van Amsterdam in de Lutkemeerpolder, De Boterbloem, moet wijken voor een bedrijventerrein waar de corruptieaffaire Ton Hooijmaijers in na-ijlt. Het nieuwe groene college heeft een hoofdpijndossier geërfd, van GroenLinks.

Het begon allemaal met een glansrol in 2005 voor Ton Hooijmaijers. Vanaf een vastgoedcongres in Cannes kondigt de gedeputeerde voor de provincie Noord-Holland trots aan dat hij een grote internationale ontwikkelaar van bedrijvenparken heeft binnengehaald voor de Schipholregio. De prille gedeputeerde is snel gegroeid in zijn ambt. Een helikoptervlucht in Zuid-Frankrijk declareert hij als lunch. Op het provinciehuis gaan geen alarmbellen af.

Door bemiddeling van Hooijmaijers verwerft die grote partij, het Britse Slough Estate, een meerderheidsbelang in de rond Schiphol opererende projectontwikkelaar Mainland bv. Dat doet het door zestig procent van de aandelen over te nemen van vastgoedondernemer Jelle Kuiper. Mainland is interessant voor de Britse ontwikkelaar. Directeur van Mainland Frans Sodekamp heeft in 2000 acht hectare grond gekocht in de 43 hectare grote Lutkemeerpolder, onder de rook van Schiphol. Hij betaalde de boer daarvoor 2,3 miljoen euro. Hij is de buurman van Trijntje Hoogendam van boerderij De Boterbloem. In tegenstelling tot haar heeft hij zijn grond in eigendom. De Boterbloem heeft een bruikleenovereenkomst met de gemeente.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Google-news:VVD, corrupt

1 gedachte over “Achtergrond bij de zaak Boterbloem: een hoofdpijndossier van GroenLinks over vastgoed en corruptie”

  1. Pingback: Behoud de Lutkemeerpolder! | Krapuul

Reacties zijn gesloten.